Trump svärs in som nästa president – det händer i dag
Klockan 18.00, svensk tid, lägger Donald Trump handen på en bibel och svär att ”med Guds hjälp” upprätthålla grundlagen – han blir därmed USA:s 47:e president. Därefter håller han sitt installationstal.
Själva ceremonin hålls inne i Kapitolium på grund av det kyliga vädret. De 220 000 personer som köpt biljetter för att följa installationen i parken National Mall erbjuds i stället att följa den på storbild från de närliggande arenan Capitol One.
Inne i Kapitolium, där säkerhetspådraget är enormt, bereds plats för kongressledamöter, diplomatkåren och inbjudna gäster. De tidigare presidenterna Barack Obama, Bill Clinton och George W Bush kommer att närvara.
Direkt efter installationen går den nytillträdde presidenten undan för att skriva under en rad dokument, bland dem sannolikt några av de 100 presidentdekret som förberetts för första dagen, skriver TT. Sen bjuds det nya styret på lunch.
Efter ceremonin, klockan 21 svensk tid, sker installationsparaden med orkestrar och militärer. Senare på kvällen hålls flera baler, och paret Trump väntas delta i tre av dem.
Så styrs USA
USA:s styre bygger på maktdelning mellan den dömande makten (Högsta domstolen, HD), den lagstiftande (kongressen) och den verkställande (presidenten). Tanken är att de tre ska kontrollera varandra. Systemet, som finns beskrivet i USA:s grundlag som trädde i kraft 1789, har viss inbyggd tröghet: Varje aktör har vissa möjligheter att granska och begränsa de andra. I USA kallas detta ”checks and balances” (ungefär kontroll och balans).
Presidenten är både stats- och regeringschef och bildar inte regering utifrån mandatfördelningen i kongressen.
Presidenten utser domare i HD och är överbefälhavare för militären.
HD kan bland annat underkänna lagar som stiftas av kongressen.
Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag och godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Den kan även avsätta federala tjänstemän, inklusive presidenten och domare, genom riksrätt.