Trygga din arbetsmiljö – det här gäller om du hybridjobbar
Närmare till jobbet – och en klar seger för vardagspusslet. Men är det verkligen bara fördelar med att jobba hybrid? För vad är det till exempel som gäller om olyckan är framme? Här är fyra saker du kanske inte visste – men som är bra att känna till – om du hybridjobbar.
Ett walk-and-talk samtidigt som du tömmer diskmaskinen. En tvätt hinns med av bara farten och det är med ens inga problem att få till träningspasset när det sker i vardagsrummet under lunchen. Flexibla arbetstider och hybridmöjligheter har inte bara blivit ett sätt för arbetsgivare att locka till sig medarbetare, för många har det även blivit ett måste för att få vardagen att gå ihop.
Men är det bara roligt och enkelt att jobba Hybrid? Vad är det till exempel som gäller om du spiller hett kaffe och bränner dig? Och vem ansvarar för att din arbetsmiljö är både ergonomisk och social? Här är några saker som kan vara bra att känna till om du varvar mellan att jobba hemma och på kontoret.
1. Arbetsgivaren är ansvarig
Enligt arbetsmiljölagen är din arbetsgivare alltid ansvarig för din arbetsmiljö – oavsett om ditt arbete utförs på kontoret eller i ditt hem. Din arbetsgivare ska kort sagt vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall kopplat till ditt arbete. Även om din arbetsgivare är ytterst ansvarig för det arbete som utförs i hemmet är du som anställd också skyldig att informera om de eventuella risker eller brister som finns i arbetsmiljön.
2. Om olyckan är framme
För att arbetsskadeförsäkringen ska gälla behöver skadan ske i samband med arbetet. Konkret innebär det att försäkringen täcker om du skulle råka snubbla på en jobbsladd i hemmakontoret, men inte om du kokar kaffe i köket eftersom olyckan då inte kan kopplas till arbetet.
3. Hemmakontorets inredning
Det ligger i både ditt och arbetsgivarens intresse att skapa ett hemmakontor som håller i längden. Belysning, skrivbord och förvaring är alla saker som påverkar hur väl du kan utföra ditt arbete. Det kan därför vara bra att känna till att samtliga redskap som du behöver i ditt arbete är fullt avdragsgilla för din arbetsgivare och du ska därför inte förmånsbeskattas för det.
4. Din sociala hälsa
Enligt lag är din arbetsgivare inte bara skyldig att ta hand om din fysiska arbetsmiljö, utan även din sociala. Arbetsgivaren ska enligt lag eftersträva att ditt arbete ger möjlighet till variation, social kontakt och samarbete. Enkelt uttryckt innebär det att du som arbetstagare inte får uteslutas från arbetsplatsens gemenskap – oavsett om du jobbar hemifrån eller inte.
Fördelar för arbetstagaren
- Tjänar tid på minskad pendling och får en bättre balans mellan arbete och fritid.
- Kan jobba ostört och mer koncentrerat.
- Får mer kontroll över din egen tid, vilket ger minskad stress och ökat välmående.
- Känner en högre tillfredsställelse med din livssituation.
Fördelar för arbetsgivaren
- Får nöjda och välmående medarbetare som trivs bra både med jobbet och livet.
- Kan glädjas åt ökad produktivitet eftersom motiverade medarbetare presterar bättre.
- Blir en mer attraktiv arbetsgivare och får lättare att behålla/locka de bästa medarbetarna.
Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.