Hem
Mosuldammen nära floden Tigris i Irak. Arkivbild. (SAFIN HAMED / AFP)

Tusenårigt palats har börjat grävas fram i Irak

Resterna från ett 3 400 år gammalt palats har börjat grävas fram vid Mosuldammen nära floden Tigris i Irak, rapporterar CNN. Vid utgrävningarna har arkeologerna bland annat hittat väggmålningar i rött och blått, vilket tros ha varit vanligt förekommande i palats men som sällan bevarats för eftervärlden.

Tio lertavlor med gamla skrivtecken har också hittats. Förhoppningen är att man nu ska kunna lära sig mer om det rätt outforskade Mitanniriket.

– Det här är ett av de viktigaste arkeologiska fynden i området på flera decennier, säg arkeologen Hasan Ahmed Qasim.

bakgrund
 
Mitanni-riket
Wikipedia (sv)
Mitanni var ett forntida rike i nuvarande norra Syrien cirka 1500–1300 f.Kr. Rikets kärnområde låg i Khaburs floddal där hurriter utgjorde majoriteten av befolkningen. När riket stod på höjden av sin makt var det minst lika mäktigt i Främre Orienten som Egypten och Babylon. Det omfattade då ett område från den syriska Medelhavskusten i väster, över södra Anatolien och norra Mesopotamien till Zagros bergskedja i öster. Mitanni-riket med sitt centrum i vad vi nu kallar Syrien hade kontroll över hela området från Eufrat i väster till Zagrosbergen i öster, och staden Assur måste ha lydit som vasall under Mitanni. Mitanni-riket omfattades av hurriternas kultur, vilken beskrivs under detta uppslagsord.
karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen