Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Två efterlysta svenskar gripna i Spanien

Två personer från Sverige har gripits i Barcelona i Spanien misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, skriver TT.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att personerna är hemmahörande i nordvästra Stockholm.

”Vi har sökt dem en längre tid och de misstänks tillhöra ett kriminellt nätverk i nordvästra Stockholm. Spansk polis har biträtt oss i arbetet och nu är de gripna”, säger Mats Lindström vid Stockholmspolisen i ett pressmeddelande.

Toppnyheter

Pro-demokratiska sudaneser firar i Khartoum. Mahmoud Hjaj / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Protesterna i Sudan

Historiska milstolpen: Fredsavtal signerat i Sudan

Ett historiskt avtal mellan militärrådet och den civila oppositionen signerades i dag i Sudan. Förhoppningen är att landet ska gå in i en fredlig era, efter en tid av våldsamheter, skriver Sveriges Radio. Avtalet som undertecknades under dagens ceremoni är en deklaration om en övergång till civilt styre i det våldshärjade landet enligt TT.

Ledare för de två parterna möttes i huvudstaden Khartoum. Enligt radions korrespondent på plats är det ett stort säkerhetspådrag. Utländska dignitärer och tusentals sudaneser är i staden för att följa ceremonin.

Demonstrationer pågick i landet under flera månader. Enligt AFP dödades omkring 250 personer.

2 tim
Omar al-Bashir under ett tal i februari tidigare i år.  Mohamed Abuamrain / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Ex-diktatorn Omar al-Bashir ställs inför rätta

Omar al-Bashir ställs i dag inför rätta för ekonomiska brott, som korruption och innehav av utländska valutor, skriver TT.

al-Bashir anklagas också för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten som Internationella brottmålsdomstolen i Haag riktat mot honom, men det är alltså inte detta han åtalas för nu. Förtryck, tortyr och utomrättsliga avrättningar har skett i landet under hans tid vid makten säger Jehanne Henry, Sudanexpert vid Human Rights Watch, till SVT.

I trettio års tid styrde diktatorn landet med järnhand och han anklagas bland annat för folkmord i Darfur. I samband med folkets protester avgick al-Bashir i april.

3 tim
Läs mer om Protesterna i Sudan
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Open Arms/Matteo Salvini. TT
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Salvini utreds av åklagare – låter unga lämna skeppet

Åklagare har inlett en utredning mot Italiens inrikesminister Matteo Salvini för ämbetsmissbruk efter att ha hindrat räddningsfartyget Open Arms från att anlöpa hamn, rapporterar AFP. Vid en husrannsakan beslagtog polis dokument med kommunikation mellan inrikesdepartementet och kustbevakningen, detta efter att den sistnämnda kritiserat Salvinis hårda linje mot migranterna.

Enligt AP har Matteo Salvini gjort vissa eftergifter och kommer tillåta minderåriga att lämna skeppet. De 134 personerna ombord på Open Arms har varit ute till sjöss i två veckor.

26 min
Migranter ombord fartyget Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Räddningsfartyg i limbo trots löften från EU-länder

Det spanska räddningsfartyget Open Arms, som befinner sig vid den italienska ön Lampedusa, befinner sig i ett rättsligt limbo, skriver AFP. Sex EU-länder har lovat att ta emot de för närvarande 134 passagerarna, men de får inte stiga i land på ön.

På Twitter skriver Open Arms att tre personer som behövde specialvård fick eskorteras till Lampedusa på torsdagskvällen. Organisationen skriver också att passagerarna lever i djup förtvivlan och att man inte ser någon lösning i sikte.

Igår 12:09
Migranter ombord på Open Arms. Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sex EU-länder redo att ta emot migranterna i Italien

Sex EU-länder har kommit överens om att ta emot migranter som räddats ombord på räddningsfartyget Open Arms som för närvarande ligger för ankar i Italien. Det säger Italiens premiärminister Giuseppe Conte, enligt AFP.

Frankrike, Tyskland, Rumänien, Portugal, Spanien och Luxemburg har enats om att ta emot de 147 migranterna.

Fartyget gick i land i Lampedusa sedan en domstol i Rom hävt ett förbud som utfärdats av Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

15 aug
Läs mer om Flyktingsituationen
EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini. NHAC NGUYEN / AFP
Hongkongprotesterna

EU om Hongkong: Samtal bör inledas om konflikten

EU vill inleda samtal gällande spänningarna i Hongkong. ”Det är avgörande att återhållsamhet utövas, våld avvisas och brådskande åtgärder vidtas för att trappa ner situationen," säger EU: s diplomatiska chef Federica Mogherini i ett uttalande under lördagen, rapporterar AFP.

Konflikten mellan Hongkong och Kina har eskalerat de senaste veckorna och startade som en protest mot ett förslag att utlämna brottsmisstänkta Hongkongbor till Fastlandskina.

1 tim
Dagens protest Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Lärare trotsade åskoväder – anslöt sig till protester

Tusentals lärare gick på lördagen ut för att ansluta sig till demonstrationerna i Hongkong på lördagen, mitt under pågående åskoväder, skriver Reuters. Den 40-åriga musikläraren Yu, som nyhetsbyrån har talat med, säger att hon vill visa stöd för demonstranterna även om hon inte ställer sig bakom alla deras handlingar under de senaste veckornas sammandrabbningar.

– Jag uppskattar deras mod och omsorg om Hongkong. De är definitivt modigare än våra ledare, säger hon.

6 tim
Arkivbild Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Hongkongprotester skapar spänningar i Australien

Mindre sammandrabbningar uppstod i Melbourne på fredagskvällen mellan demonstranter som stödjer protesterna i Hongkong och personer som ställer sig bakom regimen i Fastlandskina, skriver internationella medier.

På lördagen samlades också hundratals demonstranter i Sydney till stöd för den kinesiska regimen. De skanderade ”Ett Kina” och viftade med den kinesiska flaggan. En ensam motdemonstrant, som ställde sig bakom protesterna i Hongkong, fick föras bort av polis efter att en arg folkmassa gav sig på honom.

6 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna
Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Fusket på XXL

Chef bekräftar: Inget tvivel om att det har fuskats

Anställda vid sportkedjan XXL:s butiker i Norge har systematiskt manipulerat försäljningssiffror. Det bekräftar butikskedjans chef Øivind Tidemandsen för norska Dagens Næringsliv.

– Det finns inga tvivel om att det har förekommit, säger han till tidningen och tillägger att det är ”frustrerande” att oetiska metoder har använts för att nå försäljningsmål.

Fyra tidigare anställda vid norska XXL-butiker uppger för E24 att försäljningssiffror har friserats genom att personal har köpt varor, för att sedan genast returnera dem. Syftet har varit att få upp statistiken så att kedjan fått tillstånd att sjösätta reakampanjer, enligt sajten.

Enligt tidningen har interna undersökningar inte visat några tecken på att metoderna skulle användas i butikerna i Sverige, Finland eller Österrike.

2 tim
Arkivbild.  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anställda: XXL fifflade med försäljningssiffror

Den norska sportbutikskedjan XXL manipulerade under flera år systematiskt sina försäljningssiffror för att inte åka fast för vilseledande marknadsföring. Det uppger fyra tidigare anställda på norska XXL-butiker för E24.

Fifflet ska ha gått ut på att anställda köpt varor från butikerna, för att sedan direkt lämna tillbaka dem. I XXL:s datasystem såg det då ut som att man hade sålt fler varor än i verkligheten, uppger cheferna för E24. Uppmaningen till fusket uppges ha kommit från ledningen.

XXL:s Norgechef Anders Kjellén säger till sajten att anklagelserna är nya för både honom och resten av ledningen, men att man tillsatt en utredning om saken.

2 tim
Läs mer om Fusket på XXL