Twitterilska mot förslaget om skattehöjning på snus
Hashtaggen ”Swexit”, en uppmaning om att Sverige ska lämna EU, trendar på Twitter efter rapporterna om att EU-kommissionen vill se en kraftig höjning av skatten på svenskt snus. Det skriver Aftonbladet.
Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) är en av många som uttrycker sig kritiskt på plattformen. I ett inlägg skriver hon att snus har mindre negativa hälsoeffekter än rökning och att det vore ”vanvettigt att inte inte eftersträva skademinimering i tobakspolitiken”.
Även flera kända snusare har reagerat. Kriminologen Leif GW Persson säger i skämtsam ton i TV4:s Nyhetsmorgon att han ska köpa på sig ett ”jättelager” trots att förslaget inte presenterats i sin helhet. Skådespelaren Dan Ekborg menar att en kraftig prishöjning vore ”döden för branschen och svenska folket”.
Snusförbudets EU-resa i korthet
1992: Snuset förbjuds i EU.
1995: Sverige får ett undantag vid EU-medlemskapet, men export till övriga EU förbjuds. Ett av huvudargumenten är muncancer.
2001: Cancervarningen tas bort, men förbudet behålls.
2004: Förbudet behålls. EU-kommissionen anser att förbudet inte strider mot varors fria rörlighet inom EU och pekar på snuset som en inkörsport till rökning för ungdomar.
2011-2014: Bibehållet förbud där huvudargumentet är att även om vissa rökfria produkter kan vara mindre farliga för hälsan än tobak som röks, medför de ändå en hälsorisk. EU lyfter frågan om att reglera tillsatser i snuset, men ger så småningom Sverige ett fullständigt undantag från reglerna om tillsatser. E-cigaretter legaliseras.
2016: Swedish Match går till brittisk domstol och bestrider EU-förbudet mot snusprodukter.