Nationella bombskyddet Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Unga utför explosioner som beställningsjobb åt gäng

Den senaste tidens explosioner har i flera fall varit beställningsjobb utförda av unga personer som polisen saknar kännedom om, rapporterar Ekot som hänvisar till Polisens nationella operativa avdelning, NOA. Gärningsmännen ingår inte i de kriminella gäng som beställer dåden utan gör det ofta i utbyte mot pengar eller narkotika.

Personernas bombtekniska kunskaper är små.

– Till exempel var det en ung pojke som av misstag utlöste en sprängladdning när han själv var i närheten. Det var i Skåne för ett år sedan. Han skadades svårt, säger Mats Löfving, chef för NOA, till SR.

Toppnyheter

Sjukvårdare behandlar en skadad demonstrant i Minsk. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

En död, dussintals skadade och 120 gripna i Belarus

Minst en person har dött, dussintals skadats och 120 gripits under sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter i Belarus, uppger människorättsorganisationen Spring 96 enligt Reuters.

Polisen använde distraktionsgranater, gummikulor, vattenkanoner och tårgas för att skingra demonstranterna. Personen som dog blev påkörd av en polisbuss som används för att transportera gripna, skriver nyhetsbyrån.

I huvudstaden Minsk samlades tusentals för att protestera mot resultatet i gårdagens presidentval, som de anser var riggat. Sittande Aleksandr Lukasjenko fick omkring 80 procent av rösterna, medan utmanaren Svetlana Tichanovskaja kom tvåa med runt sju procent.

– Det är ett brott, ett hån mot vårt folk, säger 35-årige demonstranten Alexander till AFP.

1 tim
Demonstranter springer genom rök  Minsk. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Distraktionsgranater mot demonstranter i Minsk

Polisen i Minsk har gripit demonstranter som tagit sig ut på gatorna för att protestera mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko, efter att vallokalsundersökningar visat att han segrat i presidentvalet. Det rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån AFP har flera personer blivit skadade, något som tillbakavisas av myndigheterna, men den belarusiske journalisten Franak Viačorka har lagt upp flera klipp från demonstrationerna på Twitter. Bilder visar skadade och blodiga demonstranter. Polisen ska också ha använt distraktionsgranater mot demonstranterna.

Samtidigt rapporterar lokala medier om gripanden i både Minsk och i andra städer i Belarus.

Igår 22:33
En kvinna håller i ett belarusiskt pass.  Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Köade i timmar för att rösta på ambassaden

Andrei Talmachou körde i fyra timmar för att komma fram till Belarus ambassad i Stockholm. Därefter köade han i 7,5 timma för att kunna rösta i det belarusiska presidentvalet, skriver Dagens Nyheter.

– Jag röstade för att jag vill se frihet och ta bort den sista diktaturen som finns i Europa, säger Talmachou.

Många hann dock inte lägga sin röst innan ambassaden stängde. Redan på eftermiddagen informerade en anställd om att de som var sist i kön inte skulle hinna.

Personer som Sveriges Radio talat med säger att ambassaden bara släppte in 15–20 personer i timmen och att det sett likadant ut på andra ambassader i Europa.

Igår 22:24
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Protesterna blev våldsamma under helgen. Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på explosionen i Beirut

Fler ministeravhopp väntar: ”Ska ansluta mig till gatan”

Ytterligare tre libanesiska ministrar väntas avgå på måndagen efter att informationsministern och miljöministern avgick i går. En av dem som väntas lämna sitt uppdrag är vice premiärministern och försvarsministern Zeina Akar. Det rapporterar Ekot med hänvisning till källuppgifter i libanesiska medier.

Hittills har 10 av 128 parlamentariker lämnat sina uppdrag.

– Jag har bestämt mig för att lämna min plats i parlamentet och ansluta mig till demonstranterna på gatan, sa parlamentarikern Michel Mouad på en presskonferens i går.

Protesterna mot regeringen har intensifierats till följd av den massiva explosion i Beirut förra veckan, då minst 150 människor dog.

3 tim
Demonstranter på Martyrtorget i Beirut / Manal Abdul Samad TT
undefined

Libanesiska ministrar avgår efter explosionen i Beirut

Två libanesiska ministrar avgick under söndagen, mot bakgrund av tisdagens stora explosion i huvudstaden och de efterföljande protesterna, rapporterar al-Jazira.

Under förmiddagen meddelade informationsminister Manal Abdul Samad att hon lämnar regeringen, samtidigt som hon bad om ursäkt för att ha svikit det libanesiska folket.

Senare under dagen bekräftade miljöminister Damianos Kattar att även han hoppar av.

I går protesterade runt 10 000 personer i Beirut mot de styrande i landet och under söndagen utbröt nya våldsamma protester.

Igår 18:58
Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kaotiska scener i Beirut: ”Regeringen måste avgå”

Tusentals demonstranter har gett sig ut på gatorna i Libanons huvudstad Beirut för andra dagen i rad, för att protestera mot regeringen, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån är scenerna som utspelar sig i staden kaotiska. Många kastar stenar och avfyrar fyrverkerier mot poliser som blockerar en väg in mot parlamentet, och polisen svarar med tårgas.

– Vi vill att hela regeringen avgår nu. Vi vill ha val nu, säger demonstranten Yusef Dour till Reuters.

Många libaneser anklagar regeringen för att bära ansvar för den massiva explosion i Beiruts hamn i tisdags som tog över 150 människors liv.

Igår 16:43
Läs mer om Reaktioner på explosionen i Beirut
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illustrationsbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Facket larmar inför starten av skolan: ”Oroväckande”

När höstterminen nu snart drar i gång igen kommer en stor del av gymnasieeleverna att komma tillbaka till skolan efter vårens distansundervisning.

Men hur man ska lösa den trängsel som riskerar att uppstå på skolorna till följd av detta är fortfarande oklart på många håll, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, till SvD.

– Det är oroväckande att jag fått så få signaler på att gymnasier planerar verksamheten för att kunna hålla avstånd.

Denna lägesbild bekräftas av två gymnasielärare i södra Sverige, som säger till Kvällsposten att de oroar sig för att smittspridningen ska ta fart.

1 tim
Tom Britton. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tom Britton: Förstärk lokala restriktioner i höst

Opinion Sverige kommer troligtvis klara sig undan en omfattande andra våg av coronasmittan, skriver forskaren Tom Britton på DN Debatt.

Ett mer troligt scenario är att det istället sker ett antal lokala utbrott i städer med låg immunitet, menar Britton, som därför vill att det ska göras vissa ändringar i coronastrategin.

Britton föreslår bland annat att man kontaktspårar enstaka fall och förstärker lokala restriktioner. Han vill också att man successivt inför lättnader i fysisk distansering för gruppen som är över 70 år.

”En grupp som gjort stora uppoffringar under vår och sommar är den stora gruppen av 70+ som därför rimligen bör prioriteras”, skriver Britton.

Igår 19:44
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Tegnell: Farligt att tro att masker löser problemet

Fler europeiska länder inför krav på munskydd för att förhindra spridningen av coronaviruset – ändå kommer inga nya råd från Folkhälsomyndigheten. I tyska Bild kritiserar statsepidemiolog Anders Tegnell återigen resultaten för munskydden för att vara ”förvånansvärt svagt”.

– Länder som Spanien och Belgien har fått sin befolkning att bära masker – ändå ökade antalet infektioner, säger han och framhåller att det inte finns tillräckliga studier av munskyddets effekter.

Enligt Tegnell handlar det om att inte vagga in invånarna i en falsk trygghet samt att svenskarna inte ska glömma sociala restriktioner och hygienrutiner.

– I alla fall är det mycket farligt att tro att masker kan lösa vårt problem.

4 tim
Kvinna jobbar hemma. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: Hemmajobb kan öka psykiska ohälsan

Flera forskare varnar för att hemmajobb kommer att leda till ökad psykisk ohälsa, skriver DN. Även om det ännu inte finns några säkra data om hur hemmajobb under coronapandemin påverkar så syns tendenser till passivisering och social isolering.

– När många kommer att jobba hemifrån under ganska lång tid så är det risk att det kommer leda till ökad psykisk ohälsa, säger Anna Kähler från Karolinska institutet till tidningen.

Enligt Johan Waara, som undervisar inom arbetsorganisationspsykologi vid Uppsala universitet, gäller det att ställa in sig på att många kommer att jobba hemma under lång tid.

2 tim
Sjuksköterska testar person i bil. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stora skillnader i kommunernas lager

Det råder stora skillnader mellan kommunernas beredskapslager av skyddsutrustning såsom munskydd och visir, rapporterar Ekot. Vissa kommuner har lager för tio månader medan andra har för två veckor.

13 av de 213 kommuner som svarat på Ekots enkät uppger att de har lager för ett halvår eller mer, medan 48 kommuner har har för en månad eller mindre. Det beror bland annat på att kommunerna utgår från olika scenarier och att det inte finns några nationella riktlinjer för lager.

– Där behöver man en gemensam målbild för vad det är vi ska klara av och vad det är vi ska ha byggt upp, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, till SR.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset