Hem
Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó träffar Billström i december 2022. Virginia Mayo / AP

Ungern i brev: UR:s inslag påverkar er Natoansökan

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó varnar den svenska utrikesministern Tobias Billström (M) för att ett gammalt UR-inslag om Ungern kan påverka Sveriges Natoansökan, skriver TT. Inslaget från 2019 beskriver hur demokratin monteras ner i landet.

Szijjártó har skickat ett brev till Billström och det har dessutom publicerats i ungerska riksmedier. I brevet skriver han att Billström nog förstår motsägelsen mellan att be parlamentsledamöterna om en ratificerad Natoansökan, samtidigt som ”ni anklagar dem för att ha raserat demokratin”.

”Den här motsägelsen har nu blivit ännu tydligare och är definitivt inte till någon hjälp för att ni ska få ert kontinuerligt ställda krav uppfyllt.”

Billströms pressekretare bekräftar att han har läst brevet, men vill inte kommentera.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Regeringen: Vänsterns krav på Natoutträde ”en present till Putin”

Vänsterpartiet väntas under nästa vecka besluta om ett nytt partiprogram där man slår fast att partiet ska verka för ett utträde ur Nato. Nu måste både V och det övriga regeringsunderlaget till vänster svara på hur man tänker, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på DN Debatt. ”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver debattörerna, som menar att det är en sak att vara emot inträdet, men en helt annan att verka för att Sverige ska lämna alliansen.
Annons