Kerstin Joensson / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Sveriges relation med Ungern

Ungern kallar upp svensk ambassadör efter tweet

Ungerns utrikesdepartement har kallat upp Sveriges ambassadör i landet efter att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) twittrat kritiskt om landets familjepolitik, skriver AFP med hänvisning till ungerska medier.

I ett tal sa premiärminister Viktor Orbán att ungerska kvinnor som föder fyra eller fler barn inte ska behöva betala inkomstskatt. Alternativet är ett bättre sätt att öka befolkningsmängden än att släppa in människor från muslimska länder, menade Orbán.

”Alarmerande”, kommenterade Strandhäll i ett inlägg i veckan. ”Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för.”

På en pressträff i går sa Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto att Strandhälls kommentar är oacceptabel.

Toppnyheter

EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Peter Lundgren. Dominique HOMMEL
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Peter Lundgren ställer in flera debatter: ”Behöver lugn och ro med familjen”

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) hoppar av Sveriges Radios slutdebatt och Aftonbladets toppkandidatsdebatt inför söndagens EU-parlamentsval, skriver Aftonbladet. Han har även ställt in medverkan i SVT:s Aktuellt och Malou efter tio i TV4.

SD:s presschef Henrik Gustafsson säger till flera medier att politikern behöver några dagar i lugn och ro med familjen för att fylla på batterierna. På torsdag väntas han återgå till sitt kampanjschema.

– Det har varit några betungande och intensiva dagar för Peter, där sömn och mat fått stå åt sidan, säger Gustafsson.

Lundgren har medgett att han tagit på en kvinnlig partikollegas bröst – mot hennes vilja – på en fest förra året. SD har släppt en video där kvinnan och Lundgren säger att de har lagt händelsen bakom sig.

2 tim
Peter Lundgren, Magnus Berggren och Ulrika Rogland. TT
Anklagelserna mot Lundgren

Kan falla under allmänt åtal – ”går inte att trolla bort”

Att SD-politikern Peter Lundgren tagit en kvinna på brösten mot hennes vilja kan vara sexuellt ofredande – och därmed kan det falla under allmänt åtal, skriver DN. Brott som faller inom allmänt åtal behöver inte anmälas av ett eventuellt brottsoffer, det kan vem som helst göra.

Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala tingsrätt, säger till tidningen att ärendet sannolikt skulle utredas av åklagare inom den Särskilda åklagarkammaren, eftersom en politiker är inblandad.

Trots att både Lundgren själv och SD-kvinnan som utsatts har tonat ner händelsen så menar Ulrika Rogland, tidigare förundersökningsledare och numera advokat, att det tydligt rör sig om ett brott.

– Det är klart att det är väldigt allvarligt när man håller fast någon, tar dem på brösten och tvingar henne att pussa honom. Man kan inte trolla bort det här, säger Rogland till Expresen.

3 tim
Margot Wallström, arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Margot Wallström pikar SD efter tafsskandal: ”Gubbar”

På en pressträff på tisdagen refererade utrikesminister Margot Wallström till de aktuella anklagelserna om att SD:s EU-kandidat Peter Lundgren tagit en kvinnlig kollega på brösten mot hennes vilja.

– Efter vad vi läst i tidningarna så skulle jag säga att det ser ut som att de svenska sverigedemokraterna är av det slaget att det är gubbar som klappar varandra på ryggen och kvinnor på baken.

På pressträffen presenterade Socialdemokraterna en rapport där man granskat SD:s EU-politik. S benämner den som ”kvinnofientlig” och menar att SD ansluter sig till en europeisk trend där jämställdhet och aborträtt inskränks.

På plats fanns även S-kollegorna Heléne Fritzon och Lena Hallengren. Hallengren sa att hon inte tror att svenskarna är medvetna om hur abortkritiska rörelser växer sig allt starkare i Europa.

– Det förvånar och förskräcker att aborträtten är en politisk konfliktfråga 2019. SD vill inskränka aborträtten och de hittar likasinnade runt om i andra europeiska länder.

Idag 06:59
Läs mer om EU-valet
Bilder från brottsplatsen tagna efter gripandet.  TT
Våldtäkten i Billdal

Offret 24 år efter brottet: Skönt att han blivit dömd

Den 58-årige man som överföll en 8-årig flicka på väg hem från skolan och våldtog henne för 24 år sedan har dömts. Kvinnan som utsattes vill inte uttala sig om hur hon känner sig, men hälsar via sitt målsägandebiträde att det känns skönt att han har blivit dömd.

– Just i och med att det har gått så lång tid är det skönt att det i vart fall har kommit fram till ett avslut nu, säger målsägandebiträdet Anna Rösman till TT.

Fallet är det första där så kallad familjesökning i dna-registren har lett till en dom. Mannen dömdes till sex års fängelse.

1 tim
Rättegången i så kallade ”Billdalsfallet” åklagare Thomas Ahlstrand pratar med reportrar. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Våldtäkten i Billdal

Unik dom: Man döms för grov barnvåldtäkt 1995

En 58-årig man döms till sex års fängelse för en nära 24 år gammal våldtäkt på en åttaårig flicka i Billdal i Göteborg, meddelar tingsrätten. Det är den första domen i ett rättsfall där polisen hittat en misstänkt gärningsman genom familjesökning i dna-registret.

Vid nyår ändrades en lagtext så att polisen kan göra en ny typ av sökningar i sitt dna-register. Sökningen innebär att dna från en brottsplats matchas så att man kan hitta nära släktingar till den som lämnat dna-spåret, om denna person inte själv finns i registret.

Ett sådant, som polisen snabbt tog tag i, var överfallet på en åttaårig flicka i Billdal år 1995. Flickan cyklade hemåt från skolan, men blev stoppad på en väg genom ett skogsparti. En vuxen gärningsman våldtog och misshandlade åttaåringen så att hon behövde sjukhusvård i flera dagar.

5 tim
Göteborgs tingsrätt.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Våldtäkten i Billdal

Tingsrätten om brottet: Har ödelagt offrets liv

Den våldtäkt som en åttaårig flicka utsattes för i Billdal 1995 var ett ”hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn”, skriver tingsrätten om domen mot den 58-årige man som i dag dömts till sex års fängelse.

”Brottet har ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet”, skriver tingsrätten vidare.

Mannen kunde gripas efter att polisen gjort en så kallad familjesökning i dna-registret. Göteborgs tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att det inte finns någon anledning att ifrågasätta dna-analysen.

”Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att det är den tilltalade som är gärningsmannen”, skriver rätten.

4 tim
Läs mer om Våldtäkten i Billdal
Johan Forssell (M). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Forssell: S nya lagförslag kommer inte lösa problem

”Det är bra att man gör något, men det löser inte problemet”, säger M:s rättspolitiska talesperson, Johan Forssell, om S-beskedet att man lägger fram ett nytt förslag om att kriminalisera samröre med terrororganisationer. Det skriver Ekot.

– Det kommer ju fortsatt inte under många år att vara kriminaliserat att ha deltagit i en terrororganisation trots att Sverige har mycket stora problem med återvändare, säger han.

Socialdemokraternas förslag skickas nu ut på remiss och kan enligt justitieminister Morgan Johansson (S) träda i kraft nästa år.

3 min
Morgan Johansson, arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Efter lagrådets kritik: Nytt förslag mot terrorsamröre

Regeringen lägger fram ett nytt förslag om att kriminalisera samröre med terrororganisationer, rapporterar Ekot. Ett tidigare förslag fick kritik av lagrådet eftersom det ansågs kunna strida mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det nya förslaget, som nu skickas ut på remiss, inte omfattar så kallat deltagandebrott. Däremot utvidgas samröresbrott till att omfatta fler gärningar, exempelvis att upplåta lokaler eller mark för en terrororganisation.

Enligt Johansson kan lagen träda i kraft nästa år.

Idag 03:15
Ulf Kristersson och Camilla Waltersson Grönvall. TT
Svenskarna i IS-kriget

M: Bäst med adoption för föräldralösa barn efter IS

Opinion Barn till svenskar som anslutit sig till terrorgruppen IS får inte växa upp i radikaliserade miljöer när de kommer hem. Det skriver M:s partiledare Ulf Kristersson och partiets socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall i en debattartikel i Expressen.

”I grunden borde små föräldralösa barn få nya riktiga familjer genom adoption”, skriver M-politikerna.

Enligt dem är svensk lagstiftning och praxis för slapp när det gäller barns möjlighet att få starta om på nytt. I stället hamnar barnen ofta i fosterfamiljer vilket kan leda till permanent osäkerhet, skriver de och uppmanar regeringen att agera.

Idag 05:20
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Kurz ROLAND SCHLAGER / APA
Ibizaskandalen i Österrike

Misstroendeomröstning mot Kurz efter Ibizaskandal

Det blir en misstroendeomröstning mot Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Det meddelar parlamentets talman efter ett par turbulenta dagar, rapporterar AFP.

En politisk skandal har rullats upp i landet sedan en video med vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache publicerats i medier. I filmen, som är från 2017, ser man hur en berusad Strache samtalar med en kvinna som påstås vara släkting till en rysk oligark. I videon diskuteras bland annat hur kvinnan kan ta över ägandet av Österrikes största tidning för att gynna Straches parti FPÖ i det då nära förestående parlamentsvalet.

På måndagen avgick alla FPÖ-ministrar efter att Kurz velat sparka inrikesminister Hebrert Kickl (FPÖ). Misstroendeomröstningen kan hållas så snart som nästa vecka, skriver Bloomberg.

4 tim
Ibizaskandalen i Österrike

Vengaboys på topplistor efter Ibizaskandalen

Vengaboys-låten ”We’re Going to Ibiza!” från 1999 klättrar på topplistorna efter den så kallade Ibizaskandalen i Österrike, rapporterar AFP.

Låten ligger just nu på tredjeplats i på den österrikiska Itunes-topplistan och på plats 75 på Spotify. En video från The Guardian visar även hur demonstranter spelade och sjöng låten utanför regeringsbyggnaden i Wien i helgen.

Det var på Ibiza som den tidigare partiledaren och vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache från högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) fångades på en film där han diskuterar att rigga offentliga upphandlingar med en kvinna som han trodde var släkting till en rysk oligark.

1 tim
Förbundskansler Sebastian Kurz.  TT
Ibizaskandalen i Österrike

FPÖ stödjer misstroende mot förbundskansler Kurz

Högerpopulistiska FPÖ i Österrike kommer att stödja en misstroendeomröstning mot Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, rapporterar Oe24.

Beskedet kommer efter skandalen där FPÖ:s tidigare ledare, vice förbundskansler Heinz-Christian Strache, påkommits med att diskutera bland annat att rigga offentliga upphandlingar med en kvinna som utgav sig för att vara rysk oligark.

På måndagen avgick alla FPÖ-ministrar efter att Kurz velat sparka inrikesminister Hebrert Kickl (FPÖ).

Kurz har utlyst ett nyval som kommer att hållas i september efter att koalitionen mellan hans parti ÖVP och FPÖ spruckit.

5 tim
Läs mer om Ibizaskandalen i Österrike
Bild från Finland–Tyskland. JOE KLAMAR / AFP
Ishockey-VM 2019

Efter skrällen: Tre Kronor ser ut att få möta Finland

Sverige ser ut att få en tuff uppgift i ishockey-VM:s kvartsfinal. Detta efter att Finland överraskande förlorat mot Tyskland med 2–4 i dag och slutat tvåa i sin grupp.

Detta innebär att Sverige måste vinna mot gruppettan Ryssland i kväll med minst tre mål – annars väntar Finland i kvartsfinal.

Om Sverige vinner med 3–0 blir man tvåa i gruppen. Alla andra segrar med tre mål eller mer innebär gruppseger, skriver Expressen.

3 min
 William Nylander, Nikita Zaitsev.  TT / Wikipedia
Ishockey-VM 2019

Zaitsev om klubbkamraten: ”Ska köra över honom”

I kväll ställs NHL-klubbkamraterna William Nylander och Nikita Zaitsev mot varandra när Tre Kronor spelar sin sista gruppspelsmatch i VM – mot Ryssland.

– Jag ska köra över honom, säger Nikita Zaitsev, som spelar i NHL-laget Toronto tillsammans med Nylander.

Nylander gjorde två nya poäng i Sveriges seger mot Lettland i går och toppar VM-turneringens poängliga på fyra mål och elva assist. Och just av den anledningen pekar Zaitsev ut svensken som ett offensivt hot.

– Man får absolut inte ge honom tid eller utrymme. Han är en otroligt bra skridskoåkare, har bra händer och om man ger honom tid kommer han att skapa något farligt, säger han till TT.

2 tim
JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Grönborg sågas av expert: ”Idiotiskt och osmart”

SVT-experten Mikael Renberg var mycket kritisk mot Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg efter matchen mot Lettland.

Skälet var Grönborgs beslut att ta en så kallad coach’s challenge på Lettlands 4–4-mål efter en misstänkt offside. Eftersom målet visade sig vara regelrätt fick Sverige en utvisning, och Lettland en utmärkt chans att avgöra matchen. Något som hade kunnat kosta Sverige en slutspelsplats.

Renberg kallar Grönborgs beslut ”idiotiskt”.

– Det står 4-4 och man behöver inte chansa i det här beslutet. Det är osmart av Sverige att utmana det här, säger han i SVT.

Igår 17:11
Läs mer om Ishockey-VM 2019
Aspfrön på marken.  TT
Vårvädret

Aspfrön ger ’snö’ i maj: ”Kalla det Guds navelludd”

I luften och på marken syns det vita snöliknande luddet. Det är aspfrön i rekordmängder som virvlar runt i luften, skriver Aftonbladet.

– De är jättesmå och har vitt ludd på sig för att kunna spridas med vinden. När det blir så här mycket ludd så kan man väl kalla det för Guds navelludd, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet till tidningen.

Att det är ovanligt mycket aspblomning i år beror sannolikt på förra årets rekordvarma sommar. Träden har bland annat gynnats av de bränder som har härjat, säger Vanhoenacker.

Pia Östensson, också biolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger till TT att pollenallergier inte behöver oroa sig för att få luddet i ansiktet. Pollen släpps under blomningen, som för aspens del var för ungefär en månad sedan.

1 tim
En kvinna i solstol.  Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
Vårvädret

Sommarvärme över hela landet – åska på sina håll

Det blir sommarvärme i nästan hela landet i dag, med uppåt 20 grader från Skåne till norra Norrland, skriver flera medier.

– Vi ser ut att få en varm dag. Det kan vara så att vi når ett nytt högsta för i år, säger Henrik Reimer på SMHI till TT.

Årets maxtemperatur hittills noterades i Ullared den 26 april, 26,4 grader. Bäst chans att slå det rekordet finns i västra Svealand.

Samtidigt väntas skurar över Gotland, Kalmar och Östergötland. Mot kvällen når de västkusten.

– Vi har lagt in en risk för stora regnmängder i både Halland och Bohuslän, det kan komma 35 millimeter på tre timmar samtidigt som det är en del åska i detta, säger Henrik Reimer.

2 tim
Läs mer om Vårvädret

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Strandhäll Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgångskraven på Strandhäll

Topptjänsteman går emot Strandhäll om Begler-kritik

Ännu en högt uppsatt person inom Försäkringskassan går nu emot socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) version av hur det gick till när den tidigare generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades, skriver Expressen.

I ett brev till riksdagens konstitutionsutskott (KU) ger tjänstemannen Sture Hjalmarsson stöd till Beglers version om att hon bara vid ett enda tillfälle fått kritik för sitt arbete från socialdepartementet.

Strandhäll har hävdat att hon och hennes kollegor framfört kritik mot Beglers arbete vid flera tillfällen innan hon sparkades.

Hjalmarsson var en av de personer i Försäkringskassans ledningsgrupp som skickade ett protestbrev till Strandhäll i samband med att Begler sparkades.

2 tim
Arkivbilder: Lööf, Strandhäll, Dousa. TT
Avgångskraven på Strandhäll

”Hur mycket kan ministrar från S fela innan C agerar?”

Opinion Varför säger C-ledaren Annie Lööf inte om hon har förtroende för socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)? Det frågar sig Moderata Ungdomsförbundets förbundsordförande Benjamin Dousa på Aftonbladet Debatt.

”Hur många gånger kan S-ministrar fela fatalt utan att Centerpartiet agerar?”, skriver Dousa.

Han köper inte argumentationen om att Lööf bör vänta in Konstitutionsutskottets granskning av Strandhälls agerande.

”KU:s granskning ska inte innebära en paus och andrum för ministrar som far med osanning och missköter sitt jobb”, skriver han.

4 tim
Läs mer om Avgångskraven på Strandhäll