Hem
Viktor Orbán/Finlands och Sveriges utrikesministrar med Natochefen Jens Stoltenberg.

Ungerns godkännande kan dröja – ”Ingen deadline”

Utöver Turkiet är Ungern det enda Natoland som inte ratificerat Sveriges ansökan. Hittills har det hetat från Budapest att det bara är en tidsfråga – men ungrare som SvD intervjuar ger en annan bild.

– (Premiärminister) Orbán hatar när någon talar om för honom vad han måste göra. Just nu är ni bara ett spelkort i hans händer, säger Tompos Márton, oppositionspolitiker i ungerska parlamentets utrikesutskott.

Tidigare utrikesminister Peter Balasz säger att Orbán troligen gör sin nära allierade, Turkiets president Erdogan, en tjänst genom att inte lämna honom ensam i sitt motstånd.

Orbáns talesperson Zoltan Kovacs säger att den förra svenska regeringen, som han kallar ”mest ideologisk i Europa”, inte ”sträckt ut en hand” till Ungern och frågat vad de vill ha. Han vill inte svara på om Ungern kommer godkänna ansökan före Turkiet.

– Jag tänker inte ge någon deadline.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Regeringen: Vänsterns krav på Natoutträde ”en present till Putin”

Vänsterpartiet väntas under nästa vecka besluta om ett nytt partiprogram där man slår fast att partiet ska verka för ett utträde ur Nato. Nu måste både V och det övriga regeringsunderlaget till vänster svara på hur man tänker, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på DN Debatt. ”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver debattörerna, som menar att det är en sak att vara emot inträdet, men en helt annan att verka för att Sverige ska lämna alliansen.
Annons