Säkerhetsstyrkor i södra Thailand där minst 15 personer dödades i en rebellattack. TUWAEDANIYA MERINGING / AFP
Inrikes

Unicefkritik mot Sverige • Attack i Thailand • Polisen i syd: Hoten ökar

Morgonens nyheter:
Unicef kritiskt mot hur Sverige hanterar utvisade barn
• Brittiska kungahuset anklagas för hot mot journalist i Epsteinfallet
• Två brödrapar pekas ut för flera Malmöbomber i år

Poliser i syd: Fler och grövre hot från kriminella

72 procent av poliserna i polisregion syd – som omfattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län – uppger att hot och våld mot dem har ökat. En majoritet anser också att hoten har blivit grövre och mer utstuderade. Poliserna i syd ligger också högre än övriga Sverige när det gäller hot mot egna familjen, visar fackets enkätstudie.

Unicef kritiserar Sveriges hantering av utvisade barn

FN-organet Unicef kritiserar i en ny rapport hur Sverige hanterar barn som utvisas. Organisationen anser att barn ofta hanteras som ett bihang till föräldrarna – utan egna rättigheter.

Dödligaste attacken i år i södra Thailand – 15 döda

Minst 15 personer har dött i en attack i konfliktdrabbade Yalaregionen i södra Thailand, rapporterar flera medier. Det är den dödligaste attacken i området i år och en muslimsk rebellgrupp misstänks ligga bakom dådet.

Skolchefen som ska utvisas undviker polisen

En av de personer som regeringen har beslutat att utvisa efter Säpos tillslag mot bland annat imamer har undvikit att dyka upp hos polisen på en månad trots att han har anmälningsplikt. Var skolchefen befinner sig just nu är oklart.

”Brittiska hovet hotade tv-bolag efter Epsteinfrågor”

Det brittiska kungahuset utövade påtryckningar mot tv-bolaget ABC när de fick uppgifter om prins Andrews kopplingar till sexbrottslingen Jeffrey Epstein för tre år sedan. Det säger ett av kanalens ankare i ett läckt klipp.

Två brödrapar pekas ut för flera Malmöbomber i år

Två brödrapar i Malmö ligger bakom ett stort antal av de sprängattentat som skett i staden under året, rapporterar SVT:s ”Veckans brott – redaktionen”. Totalt har det skett 71 sprängdåd i polisområdet Region syd under året.

”Britterna lämnar i januari – brexit måste få ett slut”

EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker tror att Storbritannien kommer att ha lämnat EU den 31 januari 2020, vilket är när det nya förlängningsperioden för ett utträde tar slut. ”Brexit är en för lång historia som måste få ett avslut”, säger Juncker.

Säpo ville ha skärpning av LSU-lag redan 2017

Redan i mars 2017 krävde Säpo en skärpning av lagen som gör det möjligt för personer som bedöms som ett hot mot rikets säkerhet att släppas på fri fot. Moderaternas Johan Forssell säger att det är ”skandalöst” att regeringen inte gjort något, vilket har lett till att de nyligen släppta imamerna kunnat gå fria.

Marcus Danielson. Bildbyrån

Storslam för Danielson i Allsvenskans stora pris

Djurgårdens lagkapten Marcus Danielson vann två kategorier när galan Allsvenskans stora pris gick av stapeln på tisdagskvällen. Danielson fick pris som årets försvarare och årets mest värdefulla spelare.

M.I.A. uppträdde till stöd för Julian Assange

Rapartisten M.I.A. uppträdde utanför Storbritanniens inrikesministerium till stöd för Wikileaks-grundaren Julian Assange under tisdagskvällen. Artisten vill uppmana landet att inte utlämna Assange till USA där han riskerar livstids fängelse för att ha avslöjat amerikanska försvarshemligheter.

Studie: Många unga amerikaner vill bli influerare

Många unga amerikaner vill bli en influerare, visar en ny studie. 86 procent i åldrarna 13 till 38 år säger att de vill arbeta med att marknadsföra produkter på bland annat Instagram och Youtube. 12 procent av de som deltog ansåg att de redan var en influerare.

Dagens händelser

• POLITIK. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman inleder årets energikonferens i Västerås (09.00)
• INRIKES. Polisen håller pressträff om sitt arbete mot grova våldsbrott (08.30)
• INRIKES. Dom mot Elin Ersson som stoppade en utvisning (11.00)
• INRIKES. Dom mot man som åtalats för grovt olaga hot efter att ha bombhotat Malmös centralstation (11.00)
• UTRIKES. Brittiska parlamentet stängs i fem veckor fram till nyvalet
• SPORT. Janne Andersson tar ut truppen till fotbollsherrarnas avslutande EM-kvalmatcher (12.00)
• KULTUR. Stockholms filmfestival drar igång, pågår till 17 november

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbilder.  TT
Coronaviruset Svenska vården

Obduktioner visar: Läkare tar ofta fel på dödsorsak

Många svenskar dör av något annat än vad den behandlande läkaren skriver i intyget. Det visar en sammanställning av 200 obduktioner som patologer i Lund jämfört med Socialstyrelsens statistik, rapporterar Sydsvenskan.

Resultatet visar enligt professor och överläkare Elisabet Englund vikten av att obducera i större utsträckning än i dag – inte minst med tanke på coronautbrottet.

– Vi vet att många som avlider med diagnosen covid-19 inte dör av infektionen utan av något annat. Då behövs att vi tar reda på vad de dog av och redovisa det, säger hon.

1 tim
Södersjukhuset.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots lättat tryck – läkare larmar: ”Ingen ljusning”

Personal på Södersjukhuset, Sös, i Stockholm larmar om ett fortsatt tufft läge – trots att antalet covidpatienter minskar och att flera närliggande sjukhus gått tillbaka till normalläge efter månader av förhöjd beredskap.

– Vi ser ingen som helst ljusning, säger ST-läkaren Laura Björnström till Stockholm Direkt.

Det finns fortfarande covidpatienter på akuten, påpekar hon. Samtidigt har man fått tillbaka det normala flödet av patienter och ska börja beta av den vårdskuld som byggts upp under våren.

Dessutom väntas vilande anställningsstopp, varsel och sparkrav tas upp igen i höst.

Igår 10:44
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Finansministern: ”Krisen har satt blixtbelysning på svagheterna i samhället”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill beskatta bankerna hårdare och höja skatten på kapital för att återuppbygga samhället efter coronakrisen. Det säger hon i en stor intervju med DI där hon bland annat berättar om tiden under den mest intensiva coronakrisen.

Enligt Andersson har krisen ”satt blixtbelysning” på samhällets svaga punkter och säger att hon hör många människor som vill att samhället och välfärden förstärks.

– En hög kvalitet på äldreomsorg, förskola, skola och sjukvård för alla, oavsett inkomst, där ligger den stora omfördelningen i samhället, säger hon till tidningen.

1 tim
Badbrygga/Tät trafik.  TT
undefined

MSB oroas över resorna: Krävs råd sommaren ut

Läget i Sverige gällande coronaviruset är fortfarande allvarligt och det krävs en fortsatt hög beredskap, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i en ny rapport enligt Expressen.

Myndigheten ser ett behov av åtgärder för att ”bibehålla eller förbättra” fysisk distansering hela sommaren. Det är också viktigt med riktlinjer och råd som särskilt berör besöksnäring i och med att semesterresorna väntas öka, enligt MSB.

I rapporten betonas vikten av ”ansvarsfullt resande och att människor håller avstånd” för att förhindra ökad smittspridning.

3 tim
Tjock på solbryggor i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny rapport: Stora brister kring att hålla avstånd

Det råder stora problem kring hur svenskarna följder direktiven om att hålla avstånd under coronapandemin. Det visar en ny studie som Länsstyrelsen i Skåne gjort för hela landet, på beställning av regeringen.

– Folk håller inte avstånd i tillräckligt stor utsträckning. Det gäller särskilt kvällstid i samband med alkoholförtäring, säger länsöverdirektör Ola Melin vid Länsstyrelsen i Skåne.

Rapporten visar också att människor är dåliga på att undvika att resa om de uppvisar symptom, vilket Folkhälsomyndigheten varit noga med att man ska. Enligt Ola Melin har detta gjort att man nu ser tecken på ökad smittspridning i landet.

Igår 16:58
Läs mer om Coronaviruset
Vänster: Prodemokratiska politiker protesterar när den nya säkerhetslagen diskuteras i Hongkong. Höger: Bilder från 20-årsfirandet av Macaos återförening med Kina TT
Hongkongprotesterna

Skillnad på säkerhetslagar i Hongkong och Macao

Hongkong och Macao är två grannstäder med kolonialt förflutet som i dag är speciella administrativa regioner i Kina under ”Ett land, två system”-principen. I båda städerna har nationella säkerhetslagar införts, men effekterna av dem skiljer sig mycket åt. Det skriver Natalie Wong för South China Morning Post.

Den lag som nyligen infördes i Honkong är enligt experter hårdare än den som infördes i Macao för 11 år sedan. Det beror delvis på att Hongkong är ett internationellt finanscentrum och att staden med nära sju miljoner invånare har en mer påtaglig politisk aktivism än Macao med knappt 700 000 invånare, skriver hon.

Men en annan förklaring är att det politiska landskapet har förändrats. Medan Macaos lag togs fram under en period där Peking hade högre tillit till staden, så har säkerhetslagen i Hongkong skräddarsytts av det politiska ledarskapet i huvudstaden.

20 min
En man spanar igenom vattenfyllda barriärer vid öppningen av Kinas nya kontor för att skydda nationell säkerhet i Hongkong, tidigare i veckan.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisräd i Hongkong inför viktiga primärvalen

Polisen i Hongkong har genomfört en räd mot det ledande opinionsinstitutet PORI som hjälpt den prodemokratiska oppositionen i staden i arbetet med de kommande primärvalen. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Polisen ska ha kopierat information från PORI:s servrar, uppger organisationen. Polisen säger att räden har att göra med en anmälan om att PORI:s datorer blivit hackade.

De kommande valen är viktiga för demokratilägret i Hongkong, konstaterar TT. Lokalvalen i höstas var en framgång, och under våren har det funnits tecken på att de ska kunna nå majoritet i parlamentet. Men många tror att Pekings fastare grepp om Hongkong kan leda till att höstens val blir stökigt.

1 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna
Coronaviruset Globala spridningen
Sjukvårdspersonal i skyddsutrustning på väg att screena invånare i ett av Bombays slumområden. Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Över 800 000 fall i Indien – spridning ojämnt fördelad

I Indien har nu över 800 000 fall av covid-19 rapporterats. Det senaste dygnet har 27 114 nya fall upptäckts, den högsta siffran hittills.

Spridningen är ojämnt fördelad i landet, rapporterar nyhetsbyrån AP. Åtta av landets 28 delstater står för nära 90 procent av alla fall. Delstaterna Maharashtra, Tamil Nadu och New Delhi är värst drabbade. I den mest folkrika delstaten, Uttar Pradesh, infördes hårda restriktioner över helgen.

2 tim
Virusprovtagning i Tyskland. Guido Kirchner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Går att få smittan under kontroll – men troligen inte att eliminera

Trots att antalet bekräftade fall av covid-19 i världen har mer än fördubblats på två veckor tror Världshälsoorganisationen (WHO) att det ännu är möjligt att få pandemin under kontroll, skriver AFP.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus pekade bland annat ut Italien, Spanien och Sydkorea som exempel på hur man genom åtgärder lyckats kontrollera smittan trots allvaligt utbrott, vid en presskonferens på fredagen.

WHO:s krischef Mike Ryan tryckte på vikten att vara uppmärksam på nya mindre utbrott. Han jämförde dem med skogsbränder och sa att de genast måste bekämpas för att inte växa sig stora.

Han sa också att världens måste ”acceptera att det troligen inte går att utrota eller eliminera viruset”.

Igår 21:45
Person i skyddskläder rengör en bussterminal i Brasilien. Fotoarena / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordmånga smittade senaste dygnet enligt WHO

Det senaste dygnet har man kunnat se en rekordstor ökning av antalet smittade av covid-19, enligt Världshälsoorganisationens (WHO) senaste siffror.

– Pandemin är inne i en intensiv fas, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

228 102 nya fall har rapporterats in, rapporterar Reuters. Den största ökningen har skett i USA, Brasilien, Indien och Sydafrika. Ungefär 5 000 person dör varje dag i smittan.

Drygt 555 000 personer har dött av smittan den senaste sju månaderna.

Igår 18:10
Läs mer om Coronaviruset