Arkivbild, amerikansk marinsoldat i Afghanistan. WAKIL KOHSAR / AFP
Kärnavtalet med Iran

Uppgift: USA skickar fler soldater till Mellanöstern

USA planerar att stärka sin närvaro i Mellanöstern ytterligare för att möta fortsatta provokationer från Iran, enligt uppgifter till Wall Street Journal.

Det uppges röra sig om 14 000 soldater och dussintals fartyg. Enligt tidningen kan president Donald Trump fatta ett beslut så snart som den här månaden.

Pentagon förnekar bestämt uppgifterna.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Norden
Mette Frederiksen. IDA GULDBAEK ARENTSEN / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Frederiksen: Danmark kan öppna upp efter påsk – ”försiktigt optimistisk”

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ser tecken på en minskning av coronaspridningen i landet, säger hon vid en blixtinkallad presskonferens.

– Jag vågar knappt säga det, men om vi danskar fortsätter att stå enade genom att hålla avstånd kommer regeringen att arbeta för en gradvis öppning av samhället igen efter påsk, säger hon.

Frederiksen säger att hon är ”försiktigt optimistisk”, men varnar också för att det kan gå åt motsatt håll om danskarna slutar följa riktlinjerna i landet.

1 tim
Tomt i avgångshallen på Kastrup. Ida Guldbæk Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nedstängning får danskt näringsliv att ”störtblöda”

Danmarks restriktioner för att hindra smittspridningen innebär att i princip hela landet är nedstängt. Nu varnar Dansk Erhverv, landets motsvarighet till Svenskt Näringsliv, för att Danmarks ekonomi är på väg rakt ner i källaren, rapporterar Berlingske.

– Vår analys visar att delar av det danska näringslivet störtblöder, säger organisationens administrativa direktör Brian Mikkelsen.

En rapport från Dansk Erhverv visar bland annat på ett omsättningstapp för danskt näringsliv på uppemot 77 miljarder svenska kronor i mars månad – och Mikkelsen fruktar att både april och maj kommer att bli ännu värre.

Idag 09:27
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Ida Guldbæk Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Förtroendet ökar – oavsett landets strategi

I land efter land visar undersökningar att folkets förtroende för de politiska ledarna ökar i coronakrisen – oavsett om landet valt en restriktiv eller mer liberal linje, skriver danska TV2:s Hans Redder i en analys.

Han påminner dock om att krisen fortfarande är i sin linda och varnar för att förtroendet för ledarna kan börja vackla när vi får facit på deras åtgärder. Redder konstaterar även att den danska statsministern Mette Frederiksens politiska motståndare, som höll sig lugna i krisens begynnelse, redan har börjat pressa regeringen om när Danmark ska öppnas upp igen.

På samma tema skriver Christian Jensen i Politiken att vägen från hyllningskörer till kritik är kort och att ingen kan avundas den situation som Mette Frederiksen nu befinner sig i. Jensen konstaterar att det var ett svårt beslut att stänga ner Danmark – men att det kommer att bli ännu svårare att träffa rätt i beslutet om när landet ska öppnas igen.

Idag 08:37
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Finansminister Magdalena Andersson under presskonferensen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regeringens nya krisåtgärd: Blir lättare att få a-kassa

Efter den fjärde extra tilläggsbudgeten som lades tidigare på måndagen höll regeringen och samarbetspartierna en pressträff för att presentera åtgärderna som ska mildra de ekonomiska effekterna av coronavirusutbrottet.

– Trots detta kommer företag att gå i konkurs och människor kommer att bli arbetslösa, sa finansminister Magdalena Andersson (S).

När coronautbrottet är över måste det till flera stimulanser i form av ”omfattande program” för att få i gång ekonomin igen, fortsatte hon.

Mitt under presskonferensen meddelade regeringen också via ett pressmeddelande att det ska bli enklare att få a-kassa.

”Kraven på vem som kan få a-kassa föreslås tillfälligt sänkas både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa”, skriver regeringen.

Samtidigt föreslås att såväl taket som grundbeloppet i a-kassan tillfälligt höjs ”för att lindra de ekonomiska konsekvenserna för den som blivit arbetslös”.

– Fler kommer att gynnas av a-kassan än tidigare, bekräftade Andersson under presskonferensen.

På en fråga om hur regeringen resonerat när de inte bara gjort det lättare att gå med utan även höjer ersättningen svarar Magdalena Andersson:

– När många är arbetslösa samtidigt finns det en poäng med att höja efterfrågan. 

Det kan också hjälpa människor att betala sina räkningar och motverka boprisfall, resonerar hon.

Enligt Per Bolund är det ”tiotusentals personer” fler som nu kommer att kunna få a-kassa.

3 tim
Samtliga januariarvtalets partier var med på dagens presskonferens. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Ny verklighet väntar politiken efter krisen

Coronavirusutbrottet lägger om hela den politiska agendan, skriver DN:s Ewa Stenberg i en analys. Januariavtalet är till stora delar satt ur spel och även efter krisen kommer samarbetspartierna stå inför en helt ny verklighet som gör att många av de ur S-perspektiv mest tveksamma reformerna kanske aldrig blir verklighet.

Stenberg beskriver det som att S på ett sätt blir räddade ur sin kris av gongongen:

”Men ingen i landet hade förstås velat bli räddade av en dödlig pandemi, om de hade kunnat välja.”

Ekots Fredrik Furtenbach konstaterar att dagens besked om att fler ska få rätt till a-kassa innebär att arbetsförmedlingen troligen får mer att göra. En följd blir att den planerade reformen av arbetsförmedlingen skjuts på framtiden.

– Den går inte att göra i coronakrisen, säger Furtenbach.

20 min
TCO:s ordförande Therese Svanström, LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Arkivbilder. TT
undefined

Facken välkomnar reformer: ”Ingenting saknas” i förslagen

Fackorganisationerna LO och TCO välkomnar regeringens och samarbetspartiernas satsningar på att hjälpa dem som förlorar sina jobb under coronakrisen, skriver TT.

Tillsammans med tidigare lagda förslag anser LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson nu att ”ingenting saknas” i de förslag som presenterats.

– Det är klart att det är väldigt bra förslag. Jag tror att tiotusentals människor har undrat hur de ska kunna betala sin nästa månadshyra, säger Thorwaldsson till TT.

Även TCO:s ordförande Therese Svanström är positiv till förslagen och tycker det är rimligt att staten tar ansvar för att fler får a-kassa.

Också Akademikerförbundet SSR välkomnar reformerna i ett pressmeddelande.

37 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Ett öde Drottninggatan. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stockholmspolis: Lugnaste helgen i min karriär

Myndigheternas direktiv och restriktioner tycks ha haft effekt på stockholmarnas uteliv. Det säger polisen Viktor Adolphson som driver Twitterkontot YB Södermalm till Aftonbladet.

”Den lugnaste helgen i min polisiära karriär, sammanfattade ansvarigt befäl från kroglivet och på allmänna platser”, twittrade han på måndagen.

Adolphson uppskattar att människor på eget initiativ följer direktiven.

– Det är bättre än att vi måste hantera situationen med tvång, säger han.

1 tim
Taha Alexandersson/Påsktrafik. TT
undefined

Socialstyrelsen vädjar: Ställ in alla resor i påsk

Samtliga regioner i Sverige har nu gått upp i stabsläge till följd av coronavirussmittan. Nu ber Socialstyrelsen alla svenskar att ställa in alla resor under påsken för att minska spridningen och belastningen på sjukvården.

– Utifrån de dagliga bedömningar vi gör vill vi vädja till alla som kan avstå från resor i påsk att göra så, sa Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen på en presskonferens på måndagen.

Hon påpekar att sjukvården i varje region är dimensionerad utifrån regionens befolkning, inte efter sin egen befolkning plus en mängd tillresta.

2 tim
Bild från pressträffen.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

146 döda i covid-19 i Sverige – 36 nya fall inrapporterade

146 personer har dött i covid-19 i Sverige, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff på måndagseftermiddagen. Det är en ökning med 36 fall sedan Folkhälsomyndighetens uppdatering på söndagen – och den största ökningen av inrapporterade dödsfall på ett dygn hittills, vilket delvis kan förklaras med att det varit helg och att fallen tidigare inte rapporterats in.

– Det är ett väldigt högt tryck på IVA, framför allt här i Stockholmstrakten, och de gör ett jättejobb, säger han.

I hela världen har över 700 000 personer smittats.

– USA har en ganska snabbt förlöpande epidemi.

Under pressträffen ber också Taha Alexandersson från Socialstyrelsen svenskarna att stanna hemma i påsk.

– Belasta inte regionerna ytterligare.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
London i coronatider. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Brittisk professor: Tidiga tecken på mindre spridning

Coronavirusutbrottet i Storbritannien ser ut att sakta ner, enligt professor Neil Ferguson, som är epidemiolog och rådgivare till den brittiska regeringen.

– Antalet nya sjukhusinläggningar ökar fortfarande, men inte lika mycket som tidigare, säger Ferguson till BBC.

Han säger att nästa kritiska steg är antikroppstester som ska kunna visa om en person redan varit smittad av viruset, något som han tror endast är dagar bort.

2 tim
En bilförare i London testas för coronaviruset. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien kan snart ha antikroppstester i bruk

Ett antikroppstest, som ska visa om en person varit smittad av coronaviruset, är nära att valideras, uppger professorn och epidemiologen Neil Ferguson för BBC.

– Förhoppningsvis är det redo att användas inom dagar, snarare än veckor, säger han.

Han vill dock inte sätta ett datum för när testerna kan finnas redo att tas i bruk. Storbritannien har redan antigentester i bruk, som skiljer sig från antikroppstester då de visar om någon är smittad av coronaviruset just när testet tas.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Danderyds sjukhus. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

149 nya fall konstaterade i Stockholm – 108 personer vårdas på intensiven

Under det senaste dygnet har 149 nya fall konstaterats i Stockholm, enligt ett pressmeddelande från regionen. Totalt 108 personer får just nu intensivvårdas i regionen.

Situationen för vården i Stockholm är mycket ansträngd på grund av virussmittan, men taket är ännu inte nått. Det säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för läkarföreningen i Stockholm till SvD.

Den stora utmaningen just nu är personaltillgången, enligt Styrud. På en del avdelningar ligger sjukskrivningarna på 20–25 procent vilket försvårar ytterligare. Över 6 500 personer har frivilligt anmält sig för att hjälpa till i vården, men en utmaning är att hitta rätt folk. Det som framför allt behövs är personer med kompetens inom akut- och intensivvård.

3 tim
Illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oklara regler om smitta – förvirrar vid begravningar

Det råder förvirring bland Sveriges begravningsentreprenörer om vad som gäller när avlidna i covid-19 ska begravas, rapporterar Aftonbladet. Folkhälsomyndigheten har strukit kravet på att personerna ska läggas i särskilda säckar, men samtidigt anser Karolinska universitetssjukhuset att kroppen är smittsam även efter döden.

– Det är ingen som kan säga att det inte finns en smittorisk. Jag sitter i princip hela dagarna och hanterar den här förvirringen som råder runt om i landet, säger Ulf Lernéus på branschorganisationen Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.

Nu har begravningsentreprenörerna börjat märka kistor som innehåller smittade för att de inte ska råka öppnas.

Idag 10:58
Kvinnan ska ha vårdats på Södersjukhuset. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgift: 26-årig kvinna yngsta svenska dödsoffret

En 26-årig kvinna i Stockholm är den hittills yngsta person som dött till följd av coronasmitta i Sverige, skriver DN. Enligt tidningens uppgifter hade kvinnan ingen känd bakomliggande sjukdom, däremot förelåg en annan riskfaktor.

Region Stockholm vill inte bekräfta uppgifterna med hänvisning till patientsekretessen.

Tidigare i dag bekräftade Region Jönköping att en man i 30-årsåldern med flera bakomliggande sjukdomar dött.

Igår 22:10
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Viktor Orbán i ungerska parlamentet. Zoltan Mathe / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Ja till nödlagar i Ungern – Orbáns makt ”obegränsad”

Ungerns parlament har med klar marginal röstat ja till lagändringar som ger regeringen utökad makt för att bekämpa coronaviruset.

Kritiker i landet och i EU har beskrivit nödlagarna som ”onödiga” och att de ger premiärminister Viktor Orbán ”obegränsad makt för att cementera ledarskapet”, snarare än för att tackla viruset, skriver AFP.

Nödlagarna innebär i praktiken att regeringen kan styra hur den vill och hur länge den vill utan att fråga parlamentet. Orbán själv har ryckt på axlarna åt kritiken.

– Jag har tydligt sagt åt dem som gnäller i EU att nu är det inte läge för mig att gräla om juridiska och teoretiska frågor, sa han i Ungersk radio i fredags.

3 tim
Ett tomt Röda torget i Moskva. EVGENIA NOVOZHENINA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moskva stänger ner: ”Måste ta det här på allvar”

Moskvas drygt 12 miljoner invånare satte sig i karantän på måndagen efter söndagens sena besked om tuffare åtgärder för att bekämpa spridningen av coronaviruset. Ryssland rapporterade 302 nya bekräftade fall på måndagen, den största dygnsökningen hittills, rapporterar AFP.

– Situationen är verkligen allvarlig och alla måste ta det här på största allvar, säger Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin, enligt nyhetsbyrån.

Moskvabor får inte röra sig längre än 100 meter från sitt hem utom i nödfall, skriver Sky News. Invånarnas rörelser kommer att spåras via mobildata.

3 tim
Sebastian Kurz / Man med munskydd i matbutik TT
undefined

Inför krav på munskydd: ”Främmande i vår kultur”

Österrikes regering har beslutat att införa krav på munskydd i matbutiker för att bromsa smittspridningen i landet, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Förbundskansler Sebastian Kurz säger att skydden, som kommer att delas ut vid butikernas ingångar, främst kan minska risken att sprida smittan till andra, inte att själv bli smittad. Behovet att hålla avstånd till andra kvarstår därmed, enligt Kurz.

– Jag är medveten om att användande av munskydd är något främmande i vår kultur, säger Kurz, som hoppas att skydden även ska användas på andra platser än i mataffärer.

Österrikes regering har även beslutat att alla hotell i landet måste stänga för turister.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Luleå i SDHL-slutspelet.  SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Reglerna för elitlicens kan lättas efter virusutbrottet

Både Svensk Elitfotboll (SEF) och Svenska ishockeyförbundet ska jobba för att lätta på de krav som ställs på klubbarnas ekonomier. SEF ska driva frågan om att pausa elitlicensen efter initiativ från klubbarna, skriver sajten Fotboll Direkt.

Hockeyförbundets ordförande Anders Larsson beskriver situationen under virusutbrottet som unik, och säger att man börjat se över hur licensreglerna ska tillämpas i sommar.

– Signalen är tydlig från klubbarna att de vill vi ska göra den hemläxan, säger han till SVT Sport.

1 tim
Illustrationsbild.  TOMAS ONEBORG / SVD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gravida med symtom nekas lustgas vid förlossning

Gravida kvinnor med symtom på coronasmitta kommer inte att få använda lustgas när de föder, rapporterar Vetenskapsradion.

– Det är en internationell erfarenhet att lustgas ökar risken för spridning av droppsmitta, säger Gunilla Hallberg, chef för förlossningsvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Flera sjukhus runt om i landet har dessutom fattat beslut om att partner eller anhörig vid en förlossning ska skickas hem så fort barnet är fött för att minska risken för smittspridning – oavsett om de är friska eller inte.

5 tim
undefined

Facebook investerar en miljard i nyhetsmedia

Facebook meddelar att man kommer att investera 100 miljoner dollar, eller nästan motsvarande en miljard kronor, i nyhetsmedia till följd av coronapandemin. En fjärdedel av pengarna ska gå till lokaljournalistik via initiativet Facebook Journalism Project, medan de resterande pengarna ska gå till nyhetsorganisationer i hela världen för ”ytterligare marknadssatsningar”.

Facebook uppger att man kommer att fokusera på bidrag till massmedia i de länder som drabbats hårdast. Facebook skänkte förra veckan motsvarande 50 000 kronor var till 50 nyhetsredaktioner i USA och Kanada för ”oväntade kostnader” i samband med rapporteringen av virusspridningen.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset