Hem
Bilder på hjärna/Professor Sarah Tabrizi, som har lett forskningen. (University College London )

Upptäckt ger hopp om att kunna hindra Huntingtons

Forskare i Storbritannien har för första gången sett ett lovande resultat då de testat ett läkemedel mot den neurologiska sjukdomen Huntingtons på människor, rapporterar BBC.

Forskarna på University College London har testat det nya läkemedlet på 46 personer och sett att det lyckats minska produktionen av det protein i hjärnan som kopplas till sjukdomen.

Forskningen är fortfarande i ett tidigt stadium och läkemedlet behöver testas över längre tid för att bekräfta att det kan ändra sjukdomsförloppet hos patienter. Men den utomstående professorn John Hardy ser väldigt positivt på forskarnas upptäckt.

– Jag tror verkligen att det här har potential att vara det största genombrottet i forskning kring neurodegenerativa sjukdomar de senaste 50 åren, säger han till BBC.

bakgrund
 
Huntingtons sjukdom
Wikipedia (sv)
Huntingtons sjukdom (HS) är en ärftlig, fortskridande neurologisk sjukdom. Den leder till en kombination av motoriska, kognitiva och psykiatriska symtom. Vanligtvis debuterar sjukdomen mellan 30 och 50 års ålder. Sjukdomen har fått sitt namn efter den amerikanske läkaren George Huntington, som beskrev den 1872. Redan på 1500-talet hade sjukdomen beskrivits som en danssjuka (chorea av grekiska choreia, dans) på grund av de ofrivilliga rörelser den kan medföra. Länge kallades den för Huntingtons chorea eller Chorea Huntington och på svenska för "Danssjuka". Numera används benämningen Huntingtons sjukdom, eftersom de ofrivilliga rörelserna bara är ett av flera symtom. Det finns inga säkra uppgifter på hur många personer i Sverige som har HS men uppskattningsvis rör det sig om ca 1000 personer. Den förekommer lika ofta hos män som hos kvinnor.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen