Hem
Styrbord sida av To Løver. (Jim Hansson/SMTM)

Vrak i Sverige kastar nytt ljus över danskt nederlag

I en svensk-dansk forskarstudie kastas nytt ljus över det katastrofala danska nederlaget i slaget på Fehmarn bält i oktober 1644, skriver Videnskab.dk.

– Vraken har varit kända många år men det är första gången de blivit undersöka arkeologiskt och vi har bekräftat att det är de två danska krigsskeppen Neptunues och To Løver, säger marinarkeologen Niklas Eriksson till Videnskab.dk.

Tio av 17 danska skepp togs som byte av Sverige efter nederlaget, bland annat Neptunus och To Løver. Det senare är särskilt intressant eftersom det är det äldsta skepp som hittats och även finns avbildat på en bevarad teckning, säger Niklas Eriksson.

1659 skulle skeppen sänkas för att spärra inloppet till Stockholm men de sjönk i en storm i november.

Skeppen hittades 2021 av Niklas Eriksson och kollegan Jim Hansson. Enligt en lokal tradition skulle de ligga i Myttingeviken utanför Värmdö.

Det har nu visat sig stämma.

 
Den danske befälhavaren Pros Mund stupade och slängdes i havet
Wikipedia (sv)
Pros Mund, född omkring 1589, död 13 oktober 1644, var en dansk amiral.
 
Sjöslaget vid Fehmarn bält var del i det Torstensonska kriget
Wikipedia (sv)
Torstensons krig (norska: Hannibalfeiden) kallas kriget mellan Sverige och Danmark-Norge mellan 1643 och 1645. Kriget anstiftades av Axel Oxenstierna med målsättningen att häva den danska Öresundstullen och göra strategiska landvinningar för att försvåra framtida danska anfall mot Sverige.

Skeppen sjönk i Myttingeviken

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen