”USA-mobbingen börjar kännas oseriös”
Nobelpriset i litteratur tillkännages i dag och spekulationerna om vem som får det är i full gång. I en krönika i DN skriver Jonas Thente att det finns goda skäl att, precis som i de naturvetenskapliga kategorierna, dela på priset.
Han lyfter fram Gabriel García Márquez som exempel. Han fick litteraturpriset 1982 och ses som en företrädare i genren magisk realism. Men i just den genren finns namn som Isabel Allende, José Donoso, Carlos Fuentes, Juan Rulfo och ”naturligtvis Svenska Akademiens stora försummelse” Jorge Luis Borges, skriver Thente.
Krönikören skriver att det finns två nordamerikanska litterära företeelser som ännu inte uppmärksammats, Language-poesin och den postmodernistiska romanen.
Även Expressens Jens Liljestrand är inne på USA-spåret. Han skriver att det pågår en mobbing av amerikanska författare. I dag är det 23 år sedan Toni Morrison tilldelades det. ”Amerikanen dessförinnan var John Steinbeck 1962 – en tid då de flesta Akademiledamoter var födda på 1800-talet”, skriver han och slår fast: ”diskrimineringen av amerikansk litteratur börjar kännas oseriös”.