Utrikesåret 2013 i Omni
Utrikesrapporteringen dominerades som så ofta av död och elände. Tyfonen Haiyan drabbade den redan utsatta nationen Filippinerna och kriget i Syrien rasar vidare. Men det fanns också ljusglimtar, som 16-åriga Malala Yousafzai som med sitt mod inspirerar flickor världen över. Omni sammanfattar några av de viktigaste nyheterna under året som gått.
Mars: Franciskus blir ny påve
”Det krävs styrka i både kropp och själ” för att leda den katolska kyrkan. Det sa påve Benedictus XVI när han överraskande lämnade ämbetet. Efterträdaren, den argentinske kardinalen Jorge Mario Bergoglio, blev påve Franciskus. Han Kallas folkets påve och hans ödmjukhet fick honom utsedd till Årets person av tidskriften Time.

April: Bombdåd sätter skräck i Boston
Tre personer dödades och över 200 skadades när Tamerlan och Dzjochar Tsarnajev detonerade två hemmabyggda bomber vid Boston Marathons målgång den 15 april. Efter en tre dagar lång jakt på gärningsmännen kunde bröderna Tamerlan och Dzjochar Tsarnajev identifieras. Dzjochar, som fångades in efter att Tamerlan dödats, riskerar dödsstraff.
Juni: Snowden öppnar munnen
Den 5 juni publicerade den brittiska tidningen The Guardian sin första artikel om NSA:s övervakning. Fyra dagar senare trädde Edward Snowden fram. Inom loppet av ett dygn täckte hans ansikte löpsedlar över hela världen och hans namn USA:s jaktlista. IT-teknikerns beslut att axla rollen som visselblåsare blev startskottet för en brinnande debatt kring integritet och kom att omforma hur vi alla förhåller oss till internet. Frasen ”storebror ser dig” har blivit modern igen.
Juni: Ryssland förbjuder ”homosexuell propaganda”
President Vladimir Putin skrev i somras under lagen som förbjöd ”homosexuell propaganda”. HBTQ-aktivisternas demonstrationer för sina rättigheter har flera gånger slagits ned brutalt. Det ryska homohatet har väckt avsky på många håll, Emma Green-Tregaro gjorde en nagelprotest och bland andra Fredrik Reinfeldt och Barack Obama bojkottar OS i Sotji.
Juli: Malala Yousafzai talar i FN
Talibanerna sköt henne i huvudet för att stoppa kampen för flickors skolgång. Men på sin 16-årsdag den 12 juli ställde sig den pakistanska flickan Malala Yousafzai inför FN och krävde utbildning för alla. Under året fick hon dessutom Sacharovpriset, mötte Barack Obama, gav ut en självbiografi och var en av favoriterna till Nobels fredspris.
Augusti: Egyptiska militären dödar demonstranter
Den egyptiska militären avsatte under sommaren den folkvalde presidenten Muhammad Mursi. När de gick till angrepp mot hans demonstrerande anhängare i Kairo dödades minst 600 personer i den dödligaste dagen sen resolutionens början. I dag är klyftan i landet mycket djup inför januaris folkomröstning om ny grundlag.

Augusti: Kemvapenattack dödar hundratals civila syrier
Det rebellkontrollerade området Ghouta utanför Damaskus angreps med nervgasen sarin den 21 augusti. Rebellerna skyllde på regeringen och vice versa. Klart är att som minst 300 personer och kanske så många som 1 700 dödades. Attacken ledde till att den syriska regimen gick med på att låta den nobelprisbelönade organisationen OPCW ta hand om och förstöra dess kemvapen.
November: Tyfonen Haiyan sliter sönder Filippinerna
Tusentals människor evakuerades inför att tyfonen Haiyan väntades i Filippinerna. Men över 6 000 människor dödades ändå när den slog till med skoningslös kraft mot den sårbara önationen. Det är den kraftigaste tyfonen i historien. Fortfarande saknas omkring 1 800 personer, men mitt i förödelsen pågår också återuppbyggnaden.
November: Svenska journalister kidnappas i Syrien
Situationen för journalister i Syrien är mycket svår och den 23 november fördes Magnus Falkehed och Niclas Hammarström bort under en reportageresa i det krigsdrabbade landet. Enligt människorättsaktivister var det en ”kriminell grupp” med pengar som motiv som kidnappade männen. Vad som hänt med dem är fortfarande oklart.
December: Nelson Mandela går ur tiden
Nelson Mandela var en man som trotsade oddsen. Han satt fängslad i 30 år under den repressiva apartheidstaten. När han blev fri röstades han fram som den förste folkvalde presidenten i det nya Sydafrika. Nelson Mandela blev 95 år.