Vad är kalkylränta – och varför är den så viktig nu?
För att räkna på hur du skulle klara en högre bolåneränta så använder bankerna något som kallas kalkylränta när de räknar på hur stort bolån du kan ta.
– När banken godkänner ett lån är det ofta en ränta på 6-8 procent som används för att säkerställa att din ekonomi klarar en ränteuppgång, säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.
Den säkerhetsmarginalen är extra viktig nu – i och med att Riksbanken höjde reporäntan i slutet av april och fler höjningar är att vänta.
– Vi verkar gå mot slutet av lågräntemiljön. Skillnaden mellan kalkylräntan och den ränta bolånetagare faktiskt betalat har varit ganska stor under lång tid. I bästa fall har man varit klok och låtit mellanskillnaden gå till sparande eller extra amorteringar, men tyvärr tror jag mycket gått till att sätta guldkant på tillvaron, säger Jennie Sandén.
Står du i valet och kvalet gällande bunden ränta finns det några faktorer att tänka på:
- Vill du ha större trygghet och förutsägbarhet bör du binda hela eller delar av lånet, gärna över olika tidsperioder för att skapa en låneportfölj och sprida riskerna.
- Väljer du rörlig ränta – räkna med att det kommer bli dyrare framöver. Lägg undan pengar redan nu för att bygga upp en buffert i din ekonomi.