Hem
Kungaraven i Kivik (Wikiemedia/User Fantomen CC BY-SA 3.0 )

Välkänt skånskt fornminne riskerar att rasa ihop

Ett av Skånes mest välkända fornminnen, Kiviksgraven från bronsåldern, riskerar att rasa, rapporterar Sydsvenskan. Rasrisken gör att graven, som normalt har runt 15 000 besökare årligen, nu är avspärrad.

– Man ser att hela gravgången har börjat vinkla sig inåt och det kommer stenar nedfarande. Där vill man inte direkt ha en treåring som kan hamna under, säger Ann-Louise Svensson Ferngård, arkeolog, som sköter om besöksverksamheten.

För att åtgärda problemet krävs pengar som just nu inte finns. Men enligt Maria Nordh, fastighetschef för Fastighetsverket som förvaltar graven pågår arbete med att ta fram pengar för att göra graven säker.

bakgrund
 
Kungagraven i Kivik
Wikipedia (sv)
Kungagraven, även benämnd Kiviksgraven eller Bredarör, är ett gravröse beläget i Kivik i Södra Mellby socken och Simrishamns kommun. Det är en gravplats från bronsåldern, som under historisk tid både förstörts delvis, plundrats och restaurerats till ett icke ursprungligt skick. I restaurerat skick mäter graven cirka 75 meter i diameter och är 3,5 meter hög. Den kan antas vara en av Skandinaviens största gravar från den äldre bronsåldern (cirka 1700–1100 f.Kr.). Graven innehåller en kista som är 3,25 meter lång och ca en dryg meter bred.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen