von der Leyen. Arkiv. ARIS OIKONOMOU / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekter

”Vår enorma utmaning förvandlas till en möjlighet”

EU-kommissionen vill att nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond. Två tredjedelar av summan ska gå till de länder som coronakrisen slagit hårdast mot, skriver TT.

För att kunna betala tillbaka lånen vill kommissionen kunna ta in nya avgifter och skatter, skriver DN.

”Återhämtningsplanen förvandlar den enorma utmaningen vi står inför till en möjlighet, inte bara genom att stödja återhämtningen utan också genom att investera i framtiden”, säger ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Av pengarna föreslås 500 miljarder euro som rena bidrag och 250 miljarder som lån, uppger läckor för nyhetsbyrån Reuters.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Ska kartlägga långtidssjuka med coronasymptom

Många vittnar om att de upplevt covid-19-symtom under lång tid, ibland flera månader. Nu får Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i uppdrag från regeringen att kartlägga de långtidssjukskrivna, rapporterar TT.

Med kartläggningen vill man både hitta information om möjliga behandlingar och förbättra kunskapsläget inom sjukvården.

– Särskilt viktig information just nu är att inte automatiskt utgå från att utdragen feber i flera månader beror på covid-19. Det kan vara andra allvarliga sjukdomar som ligger bakom, Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården vid Socialstyrelsen.

25 min
En kvinna i Stockholm bär munskydd/Björn Olsen. TT
undefined

Olsen vill bryta tabut kring munskydd: ”Ett skällsord”

Det finns ett tabu kring att bära munskydd i Sverige, säger professorn Björn Olsen i en intervju med Aftonbladet. Det tabut vill han nu bryta.

– Munskydd har ju blivit något av ett skällsord i Sverige, men rätt använda munskydd är trots allt viktiga barriärer, säger Olsen, som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Olsen, som under pandemin har varit en av Folkhälsomyndighetens mest högljudda kritiker, säger att han själv bär munskydd när han går och handlar. Han menar att de svenska myndigheterna har fastnat i ett tankesätt som bygger på att alla som använder ansiktsmasker använder dem på ett felaktigt sätt.

Folkhälsomyndigheten uppger att råden kring munskydd kvarstår.

Igår 17:32
Personal iklädda skyddskläder hjälper en patient sittandes på en bår in på Karolinska sjukhuset i Solna. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lägsta antalet svårt sjuka i Stockholm på mycket länge

Antalet svårt sjuka coronapatienter i Stockholm är det lägsta på ”mycket länge”, säger smittskyddsläkaren Per Follin till Svenska Dagbladet.

Under måndagen låg totalt 134 patienter inlagda i regionen, en minskning med 18 personer jämfört med mätningen den 9 juli. Av de personer som vårdas får 24 stycken intensivvård.

– Det är en positiv trend som vi ser. Och trenden är avplanande, säger Follin.

Sedan den 15 juni har regionen totalt genomfört 140 861 antikroppstester. Av de testade hade 17,6 procent utvecklat antikroppar.

Igår 18:25
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild. jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Kraftig ökning av digitala vårdbesök i pandemin

Antalet besök hos digitala vårdgivare som Kry och Min doktor har under vissa månader dubblats sedan coronapandemin bröt ut, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

De privata vårdgivarna online har tagit emot totalt över 800 000 besök fram till i maj i år. Det kan jämföras med de 1,1 miljoner besök som gjordes där under hela förra året.

– Jag tror att många har fått upp ögonen för den här möjligheten. Dessutom har man en tillgänglighet man kanske inte alltid har i den fysiska vården, säger Kent Bobits, verksamhetsutvecklare för e-hälsa på Region Sörmland, där merparten av de digitala vårdgivarna är registrerade.

1 tim
Michael Dwyer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Apples butikspersonal i USA får jobba hemifrån

Apple har åter tvingats stänga 90 av sina 271 butiker i USA till följd av coronapandemin, och nu väljer den amerikanska techjätten att ge delar av sin butikspersonal nya arbetsuppgifter som kan skötas hemifrån. Programmet kallas ”Retail at home”. Det rapporterar Bloomberg.

Samtidigt kommer uppgifter om att Apples plan på att låta kontorspersonalen återvända till kontoren inte kommer att kunna genomföras förrän under 2021.

23 min
En äldre man och två yngre killar. TT
undefined

Många barn är oroliga för viruset – äldre mår bättre

Åtta av tio barn och unga känner oro för coronaviruset, rapporterar SVT Nyheter. Oron handlar bland annat om att äldre släktingar ska bli sjuka eller dö.

– Men också att det påverkar mycket negativt i det sociala livet, kamratrelationer och väldigt mycket saknad av mor- och farföräldrar, säger Anna Sarkadi, professor i socialmedicin.

Samtidigt rapporterar Ekot om en studie från Göteborgs universitet som visar att många ”yngre äldre” – personer födda mellan 1949 och 1955 – mår bättre än på flera år trots den pågående pandemin. Resultatet tolkas som att många i gruppen jämför sig med människor som har drabbats hårdare av viruset.

Igår 15:27
Läs mer om Coronaviruset
Landstigningen i Normandie. TT NYHETSBYRÅN
Ekonomiska effekter

USA:s underskott största sedan andra världskriget

USA:s finansdepartement presenterade på måndagen sitt största budgetunderskott någonsin efter att regeringens utgifter i juni mer än tredubblats från året innan. Det för att förhindra allt för stor ekonomisk nedgång i coronakrisen, rapporterar Bloomberg.

Landets underskott ökade under juni till 864,1 miljarder dollar och totalt under det nuvarande finansiella året ligger budgetgapet 267 procent högre än året innan enligt AFP.

Så högt har underskottet procentuellt inte varit sedan andra världskriget, skriver Market Watch.

27 min
Sang Tan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

83 av världens rikaste: ”Höj skatten för oss genast”

83 av världens rikaste personer har gått ut i ett gemensamt upprop och uppmanar världens regeringar att höja skatten för de allra rikaste för att backa upp återhämtningen från coronakrisen. Det skriver The Guardian.

”Höj skatten för personer som oss. Omedelbart. Väsentligt. Permanent (...) Vi har pengar, mycket pengar och pengar är vad som behövs nu under de kommande åren då vår värld försöker återhämta sig från krisen”, skriver de i ett öppet brev.

I brevet varnar de för att den ekonomiska smällen från pandemin kommer ta årtionden att läka från och riskerar att knuffa en halv miljard människor ner i fattigdom.

Igår 10:38
Läs mer om Ekonomiska effekter
Coronaviruset Smittan i USA
Arkivbild. Forskare jobbar för att ta fram vaccin mot covid-19 i laboratorium i Bern, Schweiz. Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Källa: Produktion av vaccin börjar i slutet av sommaren

Läkemedelsbolag kommer att ha startat produktion av potentiella vaccin mot covid-19 i slutet av sommaren. Det säger en uppsatt medarbetare i Trumps administration under en telefonkonferens med medier under måndagskvällen, rapporterar CNBC.

– Exakt när vaccinproduktion kan vara i gång? Det är troligen fyra till sex veckor kvar, säger medarbetaren.

Samtidigt understryker denne att man fortfarande inte vet vilket vaccin – om något – kommer att fungera.

Men redan uppges tillverkarna börjat köpa utrustning och ordnat med lokaler för produktionen. Hittills har fyra vaccinkandidater valts ut, men den listan kan växa, uppger medarbetaren enligt CNBC.

Vaccinkandidaten Moderna steg i efterhandeln i New York, medan Johnson & Johnson handlades runt nollan. De andra två kandidaterna USA kontrakterat är Astra Zeneca och Novavax, skriver International Business Times.

Igår 21:15
Serveringspersonal på en restaurang.  Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kalifornien stänger barer efter stor smittspridning

Kalifornien stänger alla barer och restauranger efter en kraftig ökning av spridning av viruset i delstaten, rapporterar Los Angeles Times.

Även biografer, museum, kyrkor och andra ställen som har inomhusaktiviteter måste hålla stängt för att hindra smittan.

Den 12 juni öppnade Kalifornien upp sina verksamheter, men nu har alltså guvernören Gavin Newsom gått ut med nya restriktioner.

– Vi ser att smittan ökar. Vi måste inse att covid-19 inte kommer att försvinna förrän vi har ett vaccin eller en effektiv behandling för sjukdomen, säger han.

Uteserveringar och take away kommer att vara tillåtet.

Igår 20:18
Illustrationsbild. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

30-åring dog efter covidfest – såg viruset som en bluff

En man i 30-årsåldern har dött efter att ha deltagit i en ”covid-fest” i delstaten Texas i USA, rapporterar New York Times. Enligt läkaren Jane Appleby erkände mannen att han såg virusutbrottet som ett skämt strax innan han dog.

– Jag tror att jag gjorde ett misstag. Jag trodde att det var en bluff, men det är det inte, sa mannen till vårdpersonalen, enligt Appleby.

Fenomenet med fester där unga människor deltar med målet att själva smittas har rapporterats från flera håll i USA.

Igår 14:14
Läs mer om Coronaviruset