Hem
Julgris/havskräftor/linser. (TT)

Veganskt och skaldjur gör att julbuffén är på väg bort

Den julbuffé som etablerades i Sverige på 1970-talet kan vara på väg att konkurreras ut av andra mattrender, säger måltidsforskaren Richard Tellström till TT.

Klassisk julskinka blir allt mindre populär och i stället vinner skaldjur, vegansk och vegetarisk mat mark, säger Tellström. Samtidigt tycks vi vara på väg mot att julbordet åter blir en trerättersmiddag.

– I dag när vi har bonusfamiljer, exmän och plastbarn och åker på flera firanden under samma dag så börjar det bli ganska stökigt. Då är det enklare att göra en trerättare, säger han.

bakgrund
 
Richard Tellström
Wikipedia (sv)
Richard Tellström, född 30 augusti 1960, är en svensk etnolog, måltidsforskare och historisk researcher inom film och TV.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen