Toppnyheter

ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

Erik Bengtzboe (M) lämnar riksdagen efter skandalen

Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats, uppger han för TT.

Bengtzboe lämnar efter Aftonbladets granskning av hans boendesituation där det framkom att han fått ut 158 000 kronor genom att uppge att han bor i sin mammas fritidshus i Nyköping. Han har samtidigt uppgett att bostadsrätten i södra Stockholm – där hans familj är skriven – är en övernattningslägenhet.

– Jag tror stenhårt på Moderaterna och våra idéer men det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen, säger Bengtzboe till TT.

Enligt Bengtzboe har det handlat om slarv från hans sida och att han missat att uppdatera sin folkbokföringsadress.

2 tim
Moderatledaren Ulf Kristersson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

M-ledaren välkomnar avgång: ”Rätt slutsats”

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker det är bra att Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats.

”Jag tycker att Erik Bengtzboe har dragit rätt slutsats när han nu lämnar sina politiska förtroendeuppdrag och därmed tar ansvar för de fel han har begått” skriver M-ledaren i en kommentar till TT.

Under påskhelgen kom besked om att Bengtzboe avgår från uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som M:s talesperson för arbetsmarknadsfrågor.

Bengtzboe lämnar efter Aftonbladets granskning av hans boendesituation där det framkom att han fått ut 158 000 kronor genom att uppge att han bor i sin mammas fritidshus i Nyköping. Han har samtidigt uppgett att bostadsrätten i södra Stockholm – där hans familj är skriven – är en övernattningslägenhet.

1 tim
Läs mer om Politikernas kvitton
 Elisabeth Svantesson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oppositionens budgetförslag

Svantesson om budgeten: ”Skickar helt fel signaler”

I sin gemensamma budgetmotion vill M och KD ge mer pengar till polis och äldreomsorg och istället spara på bland annat klimatsatsningar, skriver TT.

M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att regeringen gör helt fel som tar 232 miljoner kronor från polisen i den liggande budgeten för 2019.

– I en tid då otrygghet och brottslighet ökar så skickar det helt fel signaler, säger hon till TT.

Regeringen pekar på att de pengarna överförs till Kriminalvården eftersom den myndigheten samtidigt får överta ansvaret för olika transporter från polisen.

1 min
Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor  TT
Oppositionens budgetförslag

M och KD lägger gemensam budgetmotion

Moderaterna och Kristdemokraterna lägger fram en gemensam motion med förslag på ändringar i regeringens vårändringsbudget, skriver TT.

Partierna vill ge mer pengar till polis och äldreomsorg och sparar istället på bland annat klimatsatsningar.

Regeringens vårändringsbudget innebär förändringar i den M-KD-budget för 2019 som riksdagen antog i december, innan regeringsförhandlingar efter valet var klara.

Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach skriver på Twitter att de båda oppositionspartierna för kommande år kommer att ha separata ekonomiskpolitiska förslag.

4 tim
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, Jimmie Åkesson, partiledare, Katja Nyberg och Clara Aranda presenterar partiets budget under en pressträff i riksdagens presscenter.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oppositionens budgetförslag

SD:s vårbudget: Mer till psykiatrin, nej till flygskatt

Sverigedemokraterna presenterade i dag sin vårbudgetmotion. Partiet vill att kriminalvården ska få ett tillskott på 500 miljoner kronor, vilket går att jämföra med regeringens löfte om 300 extra miljoner till myndigheten i år.

Förutom kriminalvården lyfter SD den psykiska ohälsan som ett prioriterat område. Här säger partiet nej till regeringens besparing i år på 90 miljoner kronor. För de kommande tre åren vill SD satsa 800 miljoner kronor extra per år för att möta den psykiska ohälsan.

SD föreslår även 300 miljoner kronor mer till kommunsektorn i år och 6 miljarder de kommande tre åren, samt mer pengar till bland annat inlandsbanan och Österleden.

SD föreslår även att Sverige ska hyra fängelseplatser utomlands, vilket partiet lyfte på SvD Debatt i morse.

17 min
Läs mer om Oppositionens budgetförslag
Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven och Annie Lööf.  TT
Överenskommelsen

Sjöstedts hot till Löfven: Redo att fälla regeringen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger att hans parti är beredda att fälla regeringen om man lägger ett förslag om förändringar i arbetsrätten, rapporterar Aftonbladet.

– Vi är beredda att väcka misstroende, så mitt bestämda råd till Löfven är, begrav det där djupt i en byrålåda, säger Sjöstedt till tidningen.

I dag stod det klart att regeringen tillsätter en utredning om förändringar i arbetsrätten, vilket går i linje med januariavtalet som regeringen slöt med C och L.

1 tim
Ylva Johansson  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överenskommelsen

Regeringen föreslår nya direktiv för Las i utredning

Regeringen kommer att tillsätta en utredning som ska se över delar av arbetsrätten. Utredningen får i uppdrag att titta på tydligt utökade undantag från turordningsreglerna, sist in fört ut, samt lägre kostnader vid uppsägningar.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till TT att beslutet har föregåtts av intensiva förhandlingar.

– Det är smärtsamt för oss, säger hon.

Utredningen görs i enlighet med Januariavtalet som slöts mellan regeringen, C och L

4 tim
Ylva Johansson (S) och LO-borgen i Stockholm. Arkivbilder. TT
Överenskommelsen

Källor: Regeringen på väg att spika ändrad arbetsrätt

Regeringen har spikat en utredning om arbetsrätt som kommer att göra det lättare att säga upp anställda och som ger fler undantag i Las. Det uppger källor för Aftonbladet.

Tidningen skriver att frågan är mycket svår inom S, särskilt när det kommer till de fackliga leden. Flera reagerar nu på hur partiet är villigt att inskränka arbetsrätten.

– Otroligt att man gör det här inte ens en vecka före första maj, arbetarrörelsens egen dag, säger en S-källa till Aftonbladet.

Enligt den överenskommelse som regeringen gjort med C och L ska en modernisering av Las, lagen om anställningsskydd, genomföras till 2021.

Igår 20:08
Läs mer om Överenskommelsen
Rysslands president  Vladimir Putin presenterar ett koreanskt svärd för Nordkoreas diktator Kim Jong Un under deras möte i Vladivostok. TT
Nordkoreakrisen

Putin efter mötet: Kim Jong-Un behöver garantier

Rysslands president Vladimir Putin säger sig vara nöjd med mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vladivostok. Enligt Putin var det ett öppet samtal där Nordkoreas ledare pratade om det spända läget på Koreahalvön. Nordkorea är enligt den ryska ledaren redo att nedrusta men Putin betonade att Pyongyang behöver garantier för säkerhet och självständighet.

Putin uppger att han kommer diskutera mötets innehåll med Kina och med USA – det sistnämnda på Kims direkta uppmaning enligt Putin.

Efter mötet kom inga formella överenskommelser.

24 min
Putin och Kim. YURI KADOBNOV / AFP
Nordkoreakrisen

Här möts Putin och Kim för samtal i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin är framme i Vladivostok där han för första gången träffar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, rapporterar internationella medier.

Samtalen väntas behandla säkerhetspolitik och de internationella sanktionerna mot Nordkorea. En annan fråga är de nordkoreanska gästarbetarna i Ryssland, skriver AFP. Sanktioner gör att de omkring 10 000 gästarbetarna måste ha lämnat Ryssland vid årsskiftet.

För Nordkorea är export av arbetskraft en av de viktigaste inkomstkällorna eftersom arbetarna skickar hem lönerna till regimen och Pyongyang har därför upprepade gånger uppmanat Ryssland att fortsätta med anställningarna efter att tidsfristen löpt ut.

Idag 04:18
SHAMIL ZHUMATOV / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Putin: Vill stärka positiv utveckling på Koreahalvön

Vladimir Putin stödjer de pågående försöken till nedtrappning på Koreahalvön och vill stärka de ekonomiska banden. Det sa Rysslands president när han mötte Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vladivostok. Mötet är det första mellan de båda ledarna.

– Jag är övertygad om att ert besök i Ryssland [...] kommer att hjälpa oss att bättre förstå hur vi kan lösa situationen på Koreahalvön och vad Ryssland kan göra för att stötta den positiva processen som pågår, sa Putin innan de båda inledde dagens samtal.

Idag 04:44
Läs mer om Nordkoreakrisen
Federica Mogherini, arkivbild. Fabrice Coffrini / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Maktskiftet i Ukraina

EU-kritik mot Putin: Attack mot Ukrainas suveränitet

Ryssland attackerar Ukrainas suveränitet genom sitt beslut att förenkla processen för invånare i de separatistkontrollerade områdena av landet att få medborgarskap. Det säger en talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini enligt Reuters.

I uttalandet kräver EU att Ryssland upphör med sina försök att ”stabilisera Ukraina och förvärra konflikten”.

Även Tyskland och Frankrike reagerar kritiskt på president Vladimir Putins initiativ. Det undergräver Minskavtalet från 2015 som skulle skapa förutsättningarna för en fredlig lösning i östra Ukraina, skriver Tysklands utrikesdepartement i en kommentar.

1 tim
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. GENYA SAVILOV / AFP
Maktskiftet i Ukraina

Efter valet: Ukraina inför lag för att stärka ukrainska

På torsdagen röstade Ukrainas parlament igenom en lag som som ska stärka det ukrainska språket i landet, skriver AFP. Bland annat ska alla myndigheter alltid kommunicera på ukrainska och lagen ska också öka andelen tv-program och radioprogram på ukrainska.

Omröstningen kommer tätt inpå att rysktalande Volodmyr Zelenskyj valts till president i Ukraina och den nya lagen vänta uppröra den Rysslandsspråkiga befolkningen och Ryssland.

2 tim
Arkivbild. Donetsk i östra Ukraina, 2014. Evgeniy Maloletka / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Maktskiftet i Ukraina

Ryska pass erbjuds till invånarna i östra Ukraina

Det ska bli lättare för personer som bor i de separatistiska territorierna i östra Ukraina att få ryska pass. Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under ett dekret som ger invånarna i Donbassområdet en snabb väg till medborgarskap, rapporterar internationella medier.

Putins agerande ses som en utmaning riktad mot Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenskyj, enligt BBC. Företrädare för Zelenskyj har i ett inlägg på Facebook kallat Ryssland för en ”angriparstat som för krig mot Ukraina”.

– Vi har ingen önskan om att skapa problem för den nya ukrainska ledningen, säger Putin.

3 tim
Läs mer om Maktskiftet i Ukraina
Lettiska huvudkontoret i Riga. Arkivbild. Pi Frisk / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Analys: Svårt att se uppsida i pudlande Swedbank

Swedbank pudlar och viftar på svansen. Plötsligt medger vd:n att tidigare utredningar har haft brister och en hel enhet ska nu bekämpa ekonomisk brottslighet. Med andra ord gör alltså banken det den borde ha gjort direkt efter Uppdrags Gransknings avslöjande, skriver SvD:s Birgitta Forsberg om beskedet som lämnades i samband med morgonens rapportsläpp.

”Från tondöv till perfekt gehör […] Det hela luktar pr-byrå lång väg”, skriver hon.

DI:s Agneta Jönsson siktar in sig på siffrorna och aktievärderingen. Åtta gånger vinsten med en förväntad direktavkastning på drygt 9 procent är på tok för billigt – om allt vore som vanligt, skriver hon.

Den misstänkta penningtvätten i Baltikum är elefanten i rummet och dessutom är ett återkommande orosmoln om Swedbank kan försvara sin stora marknadsandel bland svenska bolån.

”Dagens rapport och penningtvättsrabatten gör det svårt att se någon större uppsida i aktien närmaste månaderna”, skriver Jönsson.

9 min
Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank inför särskild enhet mot penningtvätt

Swedbank inför en särskild enhet för att bekämpa ekonomisk brottslighet, meddelar bolaget i samband med släppet av delårsrapporten. Den nya enheten ska fokusera på att förhindra penningtvätt, åtgärder mot terrorismfinansiering, bedrägerier samt cybersäkerhet, informationssäkerhet och fysisk säkerhet, skriver Swedbank.

Styrelsen i Swedbank har även rekryterat externa rådgivare som ska bistå i den pågående utredningen av penningtvätt.

”Med anledning av den senaste tidens rapportering och pågående utredningar behöver förtroendet för Swedbank och dess regelefterlevnad återställas”, skriver banken.

Idag 05:31
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Starkt resultat från Swedbank

Swedbanks välbevakade räntenetto växte ungefär som väntat i det första kvartalet, visar den färska rapporten.

Rörelseresultatet kom däremot in klart bättre än väntat. Lägre kostnader och kreditförluster än väntat ligger bakom uppgången. Framåt spår banken dock ökade kostnader på 1 miljard kronor under 2019 utöver det tidigare kostnadstaket på 17 miljarder. Ökningen beror delvis på att digitaliseringen av vardagliga banktjänster blir dyrare än tidigare prognos, skriver banken.

Men 650 miljoner av dessa gäller kostnader för penningtvätt, säger tillförordnade vd:n Anders Karlsson till Direkt. Bankens kunder har varit oroliga, men kundflykten har varit begränsad, säger Karlsson. I samband med rapportsläppet meddelade Swedbank att de skapar en särskild enhet för att bekämpa ekonomisk brottslighet.

Resultaten gäller till största delen sparkade vd:n Birgitte Bonnesens sista tid i banken. Bonnesen lämnade 28 mars vilket var det första kvartalets näst sista veckodag.

Idag 05:32
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Primärvalen 2020
Trumps USA Primärvalen 2020

Joe Biden utmanar Trump 2020: ”Allt står på spel”

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden ställer upp i det amerikanska presidentvalet 2020. Det är hans tredje försök att nå det högsta ämbetet.

– Det är dags för ett respekterat ledarskap på världsscenen och ett värdigt ledarskap på hemmaplan, säger han i den video där han lanserar sin kandidatur.

76-åringen räknar med stöd från arbetarrörelsen och ses som den aspirant som kanske har bäst chanser att besegra USA:s president Donald Trump.

I videon Biden publicerat går han hårt åt Trump.

– Om vi ger Donald Trump åtta år i Vita huset kommer han för alltid och i grunden att ändra det här landets karaktär, säger Biden och tillägger:

– Allt som har gjort Amerika till Amerika står på spel.

Biden är den 20:e demokraten som hittills meddelat sin presidentkandidatur, skriver CNN.

2 tim
Biden på ett valmöte den 18 april. JOSEPH PREZIOSO / AFP
Trumps USA Primärvalen 2020

Källor: Biden meddelar sin kandidatur på torsdag

Den forne vicepresidenten Joe Biden kommer att meddela sin kandidatur för att bli president på torsdag, uppger källor för flera amerikanska medier.

Biden har bidat sin tid och väntat länge på att kasta sig in i Demokraternas primärvalsrace. Enligt AP har han säkrat stöd från bland andra det största brandmansfacket i USA.

I och med kandidaturen seglar 76-åringen upp som en av favoriterna till att utmana Donald Trump i presidentvalet 2020.

23 apr
Läs mer om Trumps USA
Illustrationsbild från ett annat tillfälle.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Kraftig minskning av ungdomsrån i Malmö

Antalet anmälda rån mot ungdomar har minskat kraftigt i Malmö de senaste tio åren, rapporterar SVT Skåne.

I hela landet är Malmö den stad som har näst flest rån mot unga under 18, men ett trendbrott har skett. Richard Ekberg, gruppchef för ungdomsutredningarna hos Malmöpolisen, säger till tv-kanalen att det gäller att ha kunskap om kriminella individer.

– Att vi vet vem de är, och att de vet att vi vet, avhåller kanske vissa från att begå brott.

2009 utsattes 298 ungdomar i Malmö för rån. Förra året hade den siffran sjunkit till 120.

24 min
Morgan Johansson  Susanna Pettersson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen föreslår skärpt straff för mord

Regeringen vill att fler ska dömas till livstids fängelse för mord, rapporterar Ekot.

Vid dagens regeringssammanträde kommer man att fatta beslut om ett konkret förslag som bland annat ska ange ett antal omständigheter i Brottsbalken som ska ses som skäl för livstids fängelse vid mord.

– Man kommer att öka andelen livstidsdomar från ungefär 30 procent i dag, upp till över 50 procent, säger Johansson till Ekot.

Högsta domstolen har slagit fast att livstids fängelse endast ska dömas i undantagsfall, men en bred majoritet i riksdagen vill att personer som döms för mord ska kunna dömas till lagens strängaste straff.

Regeringens förslag ska skickas vidare till Lagrådet för granskning.

Idag 03:55
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs. inflationen

Analyser: Riksbanken är nu tillbaka i gamla hjulspår

Riksbankschefens mantra om att hushållen bör förbereda sig på högre boräntor riskerar att börja eka tomt. Det skriver SvD:s Johan Carlström efter att Riksbanken ändrat sin räntebana och planerar nästa höjning av styrräntan till slutet av året, början på nästa. Carlström skriver att Stefan Ingves verkar ha börjat lyssna på sina kritiker.

”Experter hade länge flaggat för att banken skulle tvingas skjuta fram sina planerade räntehöjningar. Skälet stavas inflationen som hamnat betydligt under Riksbankens prognos – tre månader i rad.”

I DI skriver Viktor Munkhammar att Riksbanken är tillbaka i gamla hjulspår, till tiden före den trendbrytande räntehöjningen i december. ”Den gjordes på tvärs med inflations- och konjunkturutvecklingen”, skriver han.

8 min
PHILIPPE HUGUEN / AFP
Riksbanken vs. inflationen

Chefsekonomen: Snart kostar en euro 11 kronor

Stackars svenska kronan. Det är SEB:s chefsekonom Robert Bergqvists kommentar efter Riksbankens senaste räntebesked. Sannolikheten att en euro snart kostar 11 kronor stiger nu snabbt, skriver Bergqvist på Twitter.

”Oroas Riksbanken? Nej. Riksbanken är förstås medvetna om att dagens besked försvagar kronan”.

Riksbanken sköt på förmiddagen upp prognosen för nästa räntehöjning från september till tidigast årsskiftet. 40 minuter efter beskedet är kronan för dagen ner 13 öre mot både dollarn och euron.

2 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs. inflationen

Kronfall efter Riksbankens färska räntebesked

Svenska kronan backar tydligt mot ledande valutor efter Riksbankens besked att reporäntan inte kommer att höjas igen förrän tidigast vid årsskiftet. Mot dollarn tappar kronan 13 öre till 9,56 och mot euron är nedgången 14 öre till 10,65 en trekvart efter beskedet.

Den nuvarande kronnivån mot dollarn är den lägsta sedan augusti 2002. Mot euron faller kronan ner till årslägsta.

”Riksbanken bankens beslut straffar kronan. Semester i Sverige i sommar lockar allt mer”, kommenterar sparekonomen Joakim Bornold på Twitter.

2 tim
Läs mer om Riksbanken vs. inflationen