NHL 18/19

”Viktigaste målet jag gjort” – Klingberg blev stor hjälte

John Klingberg blev stor hjälte efter att ha skjutit Dallas Stars till kvartsfinal i Stanley Cup-slutspelet. Hela arenan exploderade när den svenske backen avgjorde nattens match med sitt 2–1-mål i förlängningen.

– Det är absolut det viktigaste målet jag gjort, det var otroligt skönt att se den pucken gå in, säger Klingberg till Sportbladet.

Det var svenskens första slutspelsmål på tre år. I och med fullträffen är Nashville utslaget ur slutspelet. Fyra svenskar kan därmed bli aktuella för VM-spel med Tre Kronor: Filip Forsberg, Viktor Arvidsson, Calle Järnkrok och Mattias Ekholm.

Nattens resultat

Dallas – Nashville 2–1 (Dallas vidare med 4–2 i matcher)

Carolina – Washington 5–2 (3–3 i matcher)

Läs mer om Carolina – Washington

Toppnyheter

EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Kristina Winberg. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Förundersökning om förtal inleds mot Kristina Winberg

Åklagare har beslutat att inleda förundersökning mot den tidigare SD-politikern Kristina Winberg om förtal. I går meddelade partikollegan Peter Lundgren att han polisanmäler Winberg.

– Det sättet hon hänger ut mig på i varenda intervju, det känns inte okej, sa Lundgren till Aftonbladet.

Lundgren har medgett att han tagit på en kvinnlig kollegas bröst mot hennes vilja. De båda tonade ner saken tillsammans i en video som partiet publicerade på sitt Youtube-konto tidigare i veckan.

En förundersökning om sexuellt ofredande är sedan tidigare inledd mot Lundgren.

2 tim
Anna Hedh och Jytte Guteland. TT
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

”Fylletafsandet säger en del om SD:s kvinnosyn”

Opinion ”De senaste dagarnas avslöjanden kring SD och ’tölpigt’ fylletafsande, säger en hel del om partiets kvinnosyn.” Det skriver Jytte Guteland (S) och Anna Hedh (S) i en debattartikel i Expressen.

Guteland och Hedh menar att det har skett en tillbakagång för kvinnors rättigheter i hela Europa. De pekar på att tidigare generationers kvinnor har kämpat för att avskaffa sambeskattningen, för rätten till fri abort och dessförinnan rätten till kvinnlig rösträtt och rätten att bli myndig.

”Nu är det vår tur att stå upp för kvinnors rätt och jämställdheten i EU. För historien visar tydligt: Kvinnors rättigheter är det som först får stryka på foten när högerextrema krafter kommer till makten.”

3 tim
Peter Lundgren inför kvällens debatt. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Lundgren: Välkomnar att det blir en rättslig prövning

SD-toppen Peter Lundgren välkomnar att en förundersökning har inletts mot honom. Det sa han under Aftonbladets EU-valsdebatt.

– Som det är nu så agerar både ni och media åklagare, domare och bödel – så jag välkomnar att det blir en rättslig prövning av det här, sa Lundgren till de andra politikerna under debatten, enligt Ekot.

Förundersökningen gäller misstänkta sexuella trakasserier sedan han erkänt att han har tagit en partikollega på brösten. Tidigare under onsdagen polisanmälde han förra partikollegan Kristina Winberg för förtal.

Igår 20:21
Läs mer om EU-valet
EU-valet Svenska valrörelsen
EU-kandidaten Sara Skyttedal (KD) Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Ledare: Alla pratade i mun på varandra i slutdebatten

Opinion Med tre dagar till EU-parlamentsvalet skärskådas partiernas prestationer på ledarsidorna. Trots att flera partier har bekymmer, med allt från okända toppnamn till tafsskandaler, gavs en del upplysande svar under Sveriges Radios slutdebatt i går, enligt Sydsvenskans ledare. Det var vassa och rappa dueller mellan valets huvudpersoner, men i princip alla syndade och talade i mun på varandra, skriver ledarredaktionen.

Sydöstrans Hans Bülow skriver att SD:s och KD:s ”pinsamheter” kom upp i ljuset under slutdebatten. Tilltron till partierna rubbas kraftigt av SD-politikern Peter Lundgrens ”sexuella tafsande” och KD-politikern Lars Adaktussons ställningstagande mot aborträtt, menar Bülow.

Vestmanlands Läns Tidnings ledarskribent Tomas Karlsson resonerar kring besvikelsen som väntar flera av de svenska partierna i söndagens val. ”Om du nu i veckan lyssnar noga finns chansen att du hör ett svagt knastrande ljud. Då kan det vara en valarbetare som biter på naglarna. Extra troligt om valarbetaren jobbar för S, M, L eller MP”, skriver han.

1 tim
Skyttedal. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Sara Skyttedal: EU ska inte dela ut gratis tågbiljetter

Opinion EU ska inte dela ut gratis tågbiljetter eller finansiera kommunala wi fi-nätverk – avveckla därför EU:s kulturprogram Kreativa Europa, skriver KD:s förstanamn i EU-valet, Sara Skyttedal, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Även om utgifterna kan förefalla vara små på det stora hela i EU-budgeten måste unionen visa att den har förmåga att prioritera, enligt Skyttedal.

”I den kalkylen bör EU:s kulturbudget få stryka på foten. Det finns inget mervärde i att kulturfinansiering tar omvägen via Bryssel.”

32 min
Socialdemokraternas toppnamn Heléne Fritzon.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Norrländska seniorer får mest politisk FB-reklam

Politisk reklam på Facebook når olika grupper i olika grad. Till exempel så är chansen att se kampanjannonser på plattformen större om man bor i Norrbotten än om man bor på Gotland. Det är också större chans att en person som är 65 år eller äldre nås av reklamen. Det visar en kartläggning som SVT har gjort utifrån plattformens egna arkiv.

Kartläggningen visar att Centerpartiet är det parti som publicerat flest Facebookannonser medan Socialdemokraternas reklam har visats flest gånger.

4 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Europa röstar
Ann Linde och Margot Wallström  TT
EU-valet Europa röstar

Politiker i upprop: Vill se kvinnliga ledare i EU

Låt nästa ordförande för EU-kommissionen eller Europeiska rådet bli en kvinna.

Det skriver 70 europeiska politiker som är eller har varit verksamma inom EU i ett blogginlägg som publicerats på sajten Notre Europe.

”En jämställd representation ligger i allas intresse. Det är inte en kvinnofråga, ändå beter sig många fortfarande som om kvinnor är en minoritet”, skriver de i blogginlägget som bland annat har undertecknats av Margot Wallström (S), Ann Linde (S) och Anna Maria Corazza Bildt (M).

1 tim
Kvinnor i EU-flaggor på en EU-positiv demonstration i Berlin. OMER MESSINGER / AFP
EU-valet Europa röstar

EU-valet officiellt i gång – Nederländerna och Storbritannien först ut

Valet till Europaparlamentet drar formellt i gång med att holländare och britter går till valurnorna i dag. En del vallokaler öppnade redan vid midnatt i Nederländerna.

– Jag har alltid tyckt och jag har hört från mina föräldrar att om du inte röstar så har du inte rätt att klaga, sa Hannah, som lade sin röst i ett kulturhus i nederländska Groningen, till Ekot.

Hon blev därmed en av de första av 427 miljoner röstberättigade européer att lägga sin röst på valdagen.

Vallokalsundersökningar från de båda valen kommer att följas med intresserade blickar från övriga Europa då de ses som en indikation på hur stora framgångar högerpopulister kommer att få, skriver AFP.

De kommande dagarna röstar övriga länder i Europa. Irland och Tjeckien röstar i morgon. På lördag går Slovakien, Malta och Lettland till val. Övriga länder, däribland Sverige, röstar på söndag.

Idag 03:21
Marine Le Pen, Peter Lundgren, Sebastian Kurz.  TT.
EU-valet Europa röstar

EU-vänliga i ”aggressiv” spurt efter populistmissar

EU-vänliga partier i hela Europa försöker under de sista skälvande timmarna och dagarna inför EU-valet att dra vinning av populistiska partiers snedsteg under valrörelsen, rapporterar Politico.

Sajten beskriver det som en aggressiv framflyttning av positionerna efter att flera nationalistiska och populistiska partier varit inblandade i skandaler. Bland annat lyfter Politico FPÖ:s så kallade Ibizaskandal i Österrike, samt bilden på franska Marine Le Pens (Nationell samling) där partiledaren gjort vad som tolkats som en högerextrem gest. För svensk del beskrivs turerna kring SD-parlamentarikern Kristina Winberg och toppnamnet Peter Lundgren.

Högerextrema och nationalistiska partier väntas ta betydande kliv framåt i valet och kan få så mycket som en tredjedel av platserna i parlamentet.

4 tim
Läs mer om EU-valet
Brexit Storbritanniens framtid
Theresa May  Peter Nicholls / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Uppgifter: May väntas meddela avgång i morgon

Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas meddela sin avgång i morgon, uppger The Times.

Enligt uppgifter till tidningen kommer hon att träffa ordföranden för den konservativa 1922-kommittén Graham Brady och därefter meddela sin avgång. Enligt BBC ska flera ministrar ha krävt Mays avgång i interna överläggningar.

Det ryktades om att May skulle tvingas bort från posten redan i går kväll. Men premiärministern ska ha lyckats övervinna motståndet tillfälligt och kommer enligt The Times tillbringa dagen med att kampanja i EU-valet.

4 tim
Theresa May, valarbetare, Nigel Farage. TT
EU-valet Storbritanniens framtid

Mitt i det politiska kaoset – nu går britterna till EU-val

Regeringen krackelerar, osäkerheten kring brexit tilltar och Theresa May uppges vara på väg bort. Storbritannien befinner sig i ett politiskt kaos när landet går till EU-parlamentsval under torsdagen.

Det brittiska folket ska välja 73 Europaparlamentariker men hur länge de nya parlamentarikerna får sitta i Strasbourg och Bryssel är oklart med tanke på brexitprocessen.

EU-parlamentsvalet väntas bli ett nytt bakslag för Theresa May. Nigel Farages nystartade brexitparti väntas ro hem en överlägsen seger – i en mätning strax före valet hade partiet 37 procent av stödet, skriver Reuters. Mays Toryparti låg då på en femteplats med blott 7 procent.

Igår 21:07
HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Ledaren i underhuset avgår i protest mot Theresa May

Det brittiska underhusets ledare Andrea Leadsom lämnar regeringen, meddelar hon på Twitter. Som skäl anger hon bland annat att det förslag till utträdesavtal premiärminister Theresa May lade fram under tisdagen inte kommer leda till ett ”verkligt självständigt Storbritannien”.

”Jag tror inte längre att vårt tillvägagångssätt kommer att leverera resultatet i folkomröstningen”, skriver Leadsom bland annat.

ITV:s politiska redaktör Robert Peston beskriver brevet som ”förödande” för May.

”Gud vet hur hon hanterar denna uppsjö av kritik”, skriver han på Twitter.

Igår 18:59
Läs mer om Brexit
Tidigare vice förbundskansler Heinz-Christian Strache. Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Ibizaskandalen i Österrike

Uppgifter: Krävde miljoner i betalt för filmen från Ibiza

Den video som utlöst en regeringskris i Österrike ska ha erbjudits flera tyskspråkiga redaktioner redan för ett år sedan – för miljonbelopp, skriver Dagens Nyheter och hänvisar till Die Zeit.

Bland annat ska Süddeutsche Zeitung och Der Spiegel ha fått erbjudandet om att köpa filmen, men tackat nej.

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom videoinspelningarna på Ibiza där Österrikes vice förbundskansler Heinz-Christian Strache syns diskutera med en kvinna som utger sig för att vara rysk investerare – för att få hjälp i valet.

Strache avgick i lördags. Alla andra FPÖ-ministrar i regeringen har också lämnat efter skandalen.

1 tim
Ibizaskandalen i Österrike

Video: Skandalfilmen som fick vicekanslern att avgå

I den läckta skandalvideon som fått Österrikes regering att spricka ser man FPÖ-ledaren tillika vicekanslern Heinz-Christian Strache, som i dag avgått, diskutera upphandlingar och kampanjstöd med vad han tror är en rysk oligarks släkting.

De diskuterar bland annat huruvida kvinnan skulle kunna ta kontroll över landets största kvällstidning, Krone Zeitung. Strache antyder sedan att kvinnan skulle få tillgång till upphandlingar. Filmen spelades in på Ibiza, inför parlamentsvalet 2017.

Journalisterna på Süddeutsche Zeitung tog emot filmen efter att ha förts iväg på en tre timmar lång resa, utan att på förhand veta var de skulle. De hamnade på ett ”övergivet hotell” där materialet lämnades över, rapporterar APA.

Under en veckas tid lät de experter gå igenom materialet för att säkerställa dess äkthet och att det inte manipulerats på något sätt.

18 maj
Läs mer om Ibizaskandalen i Österrike

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Indiska paramilitära trupper i Srinagar i den indiska delen av Kashmir.  Mukhtar Khan / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Indien

Pakistan öppnar för nya fredssamtal med Indien

Pakistan har signalerat att man vill inleda nya fredsförhandlingar med Indien, skriver Reuters.

Samtidigt meddelar landet att man genomfört en testskjutning av en ny typ av ballistisk missil, vilket kan tolkas som en varning till Indien.

Under gårdagen träffades de båda ländernas utrikesministrar för ett kort möte i samband med ett toppmöte i Shanghai.

– Vi pratar aldrig till varandra i bitter ton, vi vill leva som goda grannar och lösa våra konflikter genom samtal, sa Pakistans utrikesminister Shah Mehmud Qureshi enligt Reuters.

Den pakistanska öppningen kommer samtidigt som det indiska maratonvalet i dag går i mål.

2 tim
En indisk kvinna håller upp sitt finger för att visa märket som visar att hon röstat. NARINDER NANU / AFP
Valet i Indien

Maratonvalet i mål: Nu räknas 600 miljoner röster

Rösträkningen har inletts i världens största val. De senaste veckorna har 600 miljoner indier lagt sina röster och valdeltagandet är rekordhögt, enligt CNN.

Vallokalsmätningar pekar på seger för premiärministern Narendra Modi och hans hindunationalistiska parti Bharatiya Janata Party (BJP). Reuters skriver att koalitionen som leds av BJP redan har påbörjat arbetet med regeringsbildningen.

Resultatet väntas senare i dag.

6 tim
Läs mer om Valet i Indien