Viktigaste nyheterna på tre minuter
Kennedy lovar hitta orsaken till autism
Senast i september ska det vara fastslaget vad som orsakar autism. Det säger USA:s hälsominister Robert Kennedy Jr, som nu tänker sjösätta en stor forskningssatsning.
Flera experter kritiserade omgående löftet. De påpekar att det har forskats på autism i årtionden och menar att det inte går att sätta en tidsgräns för när frågan ska vara löst.
Kennedy har tidigare kritiserats hårt för att ha underblåst konspirationsteorier om att vaccin ger upphov till autism.
Trumps sändebud: Ukraina kan delas upp – nästan som Berlin
När det blir fred i Ukraina kan landet komma att delas upp i olika zoner, säger USA:s sändebud Keith Kellogg i en intervju med Sunday Times.
– Du kan nästan få det att se ut som Berlin efter andra världskriget, där man hade en rysk zon, en fransk zon, en brittisk zon, och en amerikansk zon, säger Kellogg.
I ett inlägg på X efter att intervjun publicerats skriver han att han menar att det är ansvaret för att upprätthålla en vapenvila som ska delas upp i zoner, inte landet som sådant.
Strömming från Östersjön blir allt mindre giftig
Halterna av olika gifter i strömming från Östersjön minskar stadigt. Enligt en ny studie har nivåerna av dioxiner och PCB sjunkit med 30 procent på fem år. På vissa håll är halterna så låga att man kan äta hundra portioner strömming om året utan att få i sig skadliga mängder.
Anledningen till minskningen är att tillförseln av dioxiner från pappersindustrin i princip har upphört.
Fler nyheter i korthet
Krematorier och brända människorester: Så hittades kartellens dödsläger
När kartellens misstänkta dödsläger hittades i mexikanska Jalisco i början av mars drog en chockvåg av avsky genom landet. Stora mängder benrester, personliga tillhörigheter och hundratals skor vittnar om de fasansfulla övergrepp som tycks ha begåtts här.
Håll utkik under dagen
- Iran och USA möts för indirekta samtal om det iranska kärnenergiprogrammet
- Sveriges geologiska undersöknings generaldirektör Anette Madsen är gäst i Ekots lördagsintervju
- Tre matcher i damallsvenskan i fotboll
- Två matcher i herrallsvenskan i fotboll
- Den årliga blomsterparaden i nederländska Noordwijk markerar vårens ankomst
Till sist
Medeltida manuskript är ofta inbundna i pärmar tillverkade i ett märkligt hårigt material som länge har förbryllat vetenskapen. Men nu har forskare som undersökt ett antal böcker som bevarats i cistercienser-kloster runt om i Europa kunnat slå fast att pärmarna är tillverkade av sälskinn. Detta tyder på att cistercienser-munkarna var en del av ett större handelsnätverk med vikingaättlingar i Nordeuropa och på Grönland genom vilket skinnen införskaffades. Läs mer i The Independent.