Hem
Färsk strömming (Leif R Jansson / TT / TT Nyhetsbyrån)

Strömming från Östersjön blir allt mindre giftig

Miljögifterna i strömming från Östersjön minskar stadigt, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. En ny studie visar att halterna av dioxiner och PCB sjunkit med 30 procent på fem år.

Allra lägst är halterna i strömming från havet utanför Nyköping.

– Där är gifthalterna så låga att en man kan äta 100 portioner strömming om året och hålla sig inom tolerabelt intag, säger Magnus Karlsson, forskare i miljöanalys vid miljöinstitutet IVL.

Att dioxinhalterna minskar beror på att tillförseln från pappersindustrierna i princip har upphört helt.

bakgrund
 
Polyklorerade dibensodioxiner
sv.m.wikipedia.org
Polyklorerade dibensodioxiner är en kategori av kemiska föreningar omfattande klorerade derivat av dibenso-1,4-dioxin. Motsvarande derivat av dibensofuran, polyklorerade dibensofuraner, har liknande egenskaper. Totalt finns 210 olika kemiska föreningar i kategorin. I massmedier och miljödebatt används ofta termen "dioxin" eller "dioxiner" om föreningarna. Normalt avses någon av de ca 10 av dessa föreningar i kategorin som är mycket giftiga, bland annat TCDD som är ett av de starkaste gifterna man känner till (av alla xenobiotika kemikalier). De är upptagna av Stockholmskonventionen och räknas till långlivade organiska föroreningar.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen