Inrikes

Viktigaste nyheterna på två minuter

Missa inga viktiga nyheter om coronaviruset. På två minuter ger Omni dig koll på det du behöver veta om läget i Sverige och internationellt.

Artikeln uppdateras löpande under dagen.

Klart: Stockholm får störst andel av covidläkemedel

Remdesivir/Stockholm. TT

Stockholm får störst andel av donationen av läkemedlet remdesivir som tillverkaren Gilead gjort. Medicinen har visat sig både kunna lindra covid-19 och förkorta vårdtiden.

– Det är en folkrik region där många fortfarande är sjuka, säger Maria Landgren, läkemedelschef på Region Skåne.

Lena Hallengren (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens maktlag avslutas – användes aldrig

Regeringen fick i april extra makt av riksdagen att stänga verksamheter för att förhindra smittspridning – men den användes aldrig. Den omstridda lagen går nu ut och kommer inte heller att förlängas.

Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN

EU öppnar upp för resor från 14 länder

EU beslutade i dag att åter tillåta inresor från 14 länder. USA finns dock inte med bland länderna på grund av den stora smittspridningen i landet. Inte heller Kina finns med, men EU säger att man kommer att tillåta resor från Kina om Kina börjar släppa in resenärer från.

Social distansering. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nytt besked: Personer med antikroppar kan träffa personer i riskgrupp

Personer som har antikroppar för covid-19 kan träffa personer i riskgrupper, enligt ny bedömning från Folkhälsomyndigheten. Ett positivt antikroppstest bedöms medföra en minskad risk att smittas och därmed en minskad risk att föra smittan vidare till andra.

Benjamin Ingrosso. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera artister betalar tillbaka krisstöd: ”Jag är den sista som är girig”

Flera artister som beviljats Konstnärsnämndens krisstöd på grund av coronapandemin har valt att betala tillbaka. Nu väljer Benjamin Ingrosso att skänka bort sina 50 000 kronor.

”Jag önskar att alla kunde känna mig på riktigt och förstå att jag är den sista personen som är girig efter pengar.”

Stefan Löfven (S). ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronakommissionen presenterad: ”Viktiga slutsatser”

Regeringen har tillsatt en kommitté som ska utvärdera Sveriges hantering av coronakrisen. Kommissionen ska bland annat jämföra Sveriges åtgärder med andra länders åtgärder.

– Den kommer att ge oss viktiga slutsatser, säger Stefan Löfven.

Kommissionen ska redovisas i februari 2022 men en första del kommer i november och en andra hösten 2021.

Karin Tegmark Wisell på dagens pressträff.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

23 nya dödsfall: ”Ingen överdödlighet längre”

23 dödsfall har rapporterats in det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 333 personer dött i covid-19 i Sverige. ”Vi har inte längre någon överdödlighet”, säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell på dagens pressträff.

Information om smittan

Symtom, Covid-19

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. De flesta som får sjukdomen blir bara lindrigt sjuka. Det är vanligt med ett eller flera av följande symtom:
• Snuva
• Halsont
• Huvudvärk
• Värk i muskler och leder
• Feber
• Torrhosta
• Andningsbesvär

Symtomen kommer oftast omkring tre–fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

Källa: 1177

Vad tycker du om Omnis sammanfattning om coronaläget?

På grund av den intensiva händelseutvecklingen kring coronaviruset tar morgonens vanliga nyhetssammanfattning, Omni Morgon, en tillfällig paus.

Vi vill att den här sammanfattningen ska ge dig en bra koll på det viktigaste i det stora nyhetsflödet om coronavirusutbrottet. Tycker du att vi lyckas? Kan vi göra något bättre? Tveka inte att höra av dig på redaktion@omni.se.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
BIlder från delstaten Arizona, USA. TT
Coronaviruset Smittan i USA

Högsta dygnssiffran i USA – Arizona ny virus-hotspot

Över 59 000 människor konstaterades smittade av coronaviruset i USA under onsdagen – högsta siffran någonsin, enligt tidningen New York Times databas. Minst fem delstater – Missouri, Texas, Tennessee, Utah och West Virginia – rapporterade sina högsta dagliga siffror någonsin i går.

Arizona tampas med ett omfattande utbrott som börjar bli svårt för sjukhusen att hantera och senaste veckan har dagligen 3 600 nya fall konstaterats. I går hamnade delstaten i topp över NYT:s lista över virus-hotspots i världen, som mäter spridningen av viruset i förhållande till folkmängden.

3 tim
Donald Trump på mötet i Tulsa. Stephen Pingry / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ökning av virusfall efter Trumps massmöte i Tulsa

Sedan president Donald Trumps massmöte i Tulsa i delstaten Oklahoma har staden sett en kraftig ökning av antalet bekräftade coronavirusfall, rapporterar AP.

Bruce Dart, chef för de lokala hälsomyndigheterna, säger att mötet samt protesterna som följde delvis kan vara orsaken till att covidfallen ökar.

– Under de senaste dagarna har vi haft nästan 500 nya fall och vi hade två stora events för två veckor sedan, så jag antar att vi kan koppla samman detta, säger Dart till CBS News.

2 tim
President Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump pressar delstaterna: ”I Sverige är skolor öppna”

USA:s president Donald Trump säger att han tänker pressa landets delstater att öppna skolorna i höst. På Twitter pekar han på Sverige och hotar med att strypa finansieringen om de inte öppnar:

"I Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och många andra länder är skolorna öppna utan problem. Demokraterna tror att det skulle vara politiskt dåligt för dem om amerikanska skolor öppnar före valet i november, men det är viktigt för barnen och familjerna”, skriver han.

Han vill heller inte se att utländska studenter stannar i landet om de ska få onlineundervisning på universiteten i höst vilket har fått prestigeskolorna Harvard och Massachusetts Institute of Technology att stämma regeringen.

Igår 17:17
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Iva på Södertälje sjukhus.  Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Minskad dödlighet bland iva-patienter: ”Ger hopp”

Dödligheten inom 30 dagar för covidpatienter som vårdas på intensivvårdsavdelning har minskat kraftigt, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret som SVT kartlagt.

I mars var mortaliteten 34 procent, i april 19 procent och i maj endast fyra procent.

– Det är hoppingivande och glädjande, men kräver också en djupare analys, säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvården på Karolinska universitetssjukhuset.

Han och andra läkare som SVT pratat med menar att läkemedel och lärdomar ligger bakom utvecklingen.

2 tim
Illustrationsbild/1177-appen. Janerik Henrsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

1177 slår rekord – stort intresse för virustester

Vårdsajten 1177 slog i juni rekord med sju miljoner inloggningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Framför allt är det tester för pågående infektion av covid-19 och antikroppstest som lockar.

Ofta går provsvaren att läsa på webben och den nya toppnoteringen på antalet inloggningar är nästan en miljon över rekordsiffran i mars när covid-19 började spridas i landet.

Ökningen kan leda till att fler använder digital vård i framtiden, tror e-hälsostategen Sven-Åke Svensson.

– Fler vänjer sig vid de digitala tjänsterna, säger han till radion.

2 tim
Intensivvård. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färre än hundra iva-vårdas för covid-19: ”Glädjande”

Just nu intensivvårdas 92 personer för covid-19 i Sverige, rapporterar Ekot. Det är första gången siffran sjunkit under 100 sedan den stora ökningen tog fart tidigare i vår.

– Det är väldigt glädjande och positivt inte minst för de som drabbas men också för sjukvården i sig, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

När situationen var som värst intensivvårdades över 500 personer i Sverige.

Igår 14:37
Läs mer om Coronaviruset