Inrikes

Viktigaste nyheterna på två minuter

Missa inga viktiga nyheter om coronaviruset. På två minuter ger Omni dig koll på det du behöver veta om läget i Sverige och internationellt.

Artikeln uppdateras löpande under dagen.

Kvinnor med skydd för ansiktet handlar i Tel Aviv på söndagen.  Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN

Israel återinför restriktioner: ”Sprider sig”

Israel återinför ett antal restriktioner efter att antalet smittade av coronaviruset skjutit i höjden, rapporterar Reuters. De nya restriktionerna innebär att bland annat barer, nattklubbar och gym stängs ner, och att maxgränsen för antalet besökare i synagogor sätts till 10 personer. ”Pandemin sprider sig, det är tydligt”, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Arkivbild.  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Finns ingen överkapacitet för vårdskulden”

Efter coronapandemin måste Sverige ta sig an den vårdskuld som uppstått men det finns ingen överkapacitet i vården som ska kunna beta av vårdberget, skriver flera debattörer i en debattartikel i Svenska Dagbladet. ”Vårt svar är glasklart: Det finns ingen överkapacitet i Stockholmsvården. Samma personal som nu slitits ut ska hantera vårdskulden”, skriver de.

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild. Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare 13 dödsfall inrapporterade

13 nya dödsfall har rapporterats in, visar Folkhälsomyndighetens statistik. Totalt har 5 433 personer dött i Sverige till följd av covid-19.

Sammanlagt har nu över 73 000 personer konstaterats smittade i Sverige, och 2 461 personer har intensivvårdats.

Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Myndigheter ska förbereda för andra smittovåg

Myndigheter som Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får i uppdrag att förbereda inför en eventuell andra smittovåg. Enligt socialminister Lena Hellengren (S) vet ingen ”hur Sverige kommer att drabbas i höst”.

Sjukhus i Melbourne, Victoria WILLIAM WEST / TT NYHETSBYR�N

Australisk delstatsgräns stängs – nya virusfall

Gränsen mellan australiska delstaterna Victoria och New South Wales stängs efter många nya bekräftade coronafall i Victoria. Enligt New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian finns en pågående samhällsspridning.

Turist på Rhodos/Illustrationsbild. TT

Tui tvingas flyga hem svenskar från Rhodos

Grekiska myndigheter stoppar Tui:s nästa flight till Rhodos efter bråket om den ”marknadsföringsresa” där journalister och turister deltar. I stället tvingas resejätten att flyga ner ett tomt plan för att hämta hem de svenskar som befinner sig där.

Illustrationsbild TT

Ny studie visar: Nära var tredje hade T-celler

Ett negativt svar på ett antikroppstest behöver inte betyda att man inte smittats av coronaviruset och fått immunitet. Enligt en ny studie från Karolinska institutet hade strax under 30 procent av de 200 personer som undersökts så kallade T-celler.

Information om smittan

Symtom, Covid-19

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. De flesta som får sjukdomen blir bara lindrigt sjuka. Det är vanligt med ett eller flera av följande symtom:
• Snuva
• Halsont
• Huvudvärk
• Värk i muskler och leder
• Feber
• Torrhosta
• Andningsbesvär

Symtomen kommer oftast omkring tre–fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

Källa: 1177

Vad tycker du om Omnis sammanfattning om coronaläget?

På grund av den intensiva händelseutvecklingen kring coronaviruset tar morgonens vanliga nyhetssammanfattning, Omni Morgon, en tillfällig paus.

Vi vill att den här sammanfattningen ska ge dig en bra koll på det viktigaste i det stora nyhetsflödet om coronavirusutbrottet. Tycker du att vi lyckas? Kan vi göra något bättre? Tveka inte att höra av dig på redaktion@omni.se.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Trumps USA Smittan i USA
USA:s president Donald Trump.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Smittan i USA

Donald Trump ger order om ekonomiska lättnader

USA:s president Donald Trump har skrivit under flera presidentdekret för att erbjuda ekonomiska lättnader till amerikaner under coronakrisen. Det meddelade han på en presskonferens på lördagen, efter att demokrater och republikaner i kongressen misslyckats med att nå en uppgörelse om ett nytt stimulanspaket.

Bland annat innebär beslutet att miljoner amerikaner som blev av med sina bidrag på 600 dollar i veckan för en månad sedan, nu kommer att få 400 dollar i veckan i arbetslöshetsersättning, skriver Washington Post.

Dessutom ska personer som tjänar mindre än 100 000 dollar per år få rätt att skjuta upp sina skattebetalningar från 1 augusti till slutet av december.

17 min
Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förhandlingar har kollapsat – Trump utfärdar order

Donald Trump säger att han kommer att utfärda en presidentorder för att driva igenom flera ekonomiska coronaåtgärder. Utspelet kommer efter att förhandlingarna med Demokraterna om ett bredare paket kollapsat, skriver Reuters.

– Om Demokraterna fortsätter att hålla detta viktiga stöd gisslan så kommer jag att agera enligt min rätt som president för att ge amerikaner det stöd som de behöver, säger Trump på en presskonferens.

Presidenten vill bland annat pausa arbetsgivaravgifter och förlänga de extra arbetslöshetsersättningarna som löpte ut förra vecka.

Han tillägger att han förväntar sig att den exekutiva ordern kommer att utmanas i domstol.

Idag 04:27
Läs mer om Trumps USA
En kvinna reagerar på att soldater närvarar under demonstrationerna.  Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på explosionerna i Beirut

En polis död – över 200 demonstranter skadade under protesterna i Beirut

En polis har dött i samband med de stora demonstrationer som pågår i Libanons huvudstad Beirut, rapporterar AFP.

Samtidigt rapporterar Al Jazeera att över 200 demonstranter har skadats, varav över 60 har förts till sjukhus för vård.

Runt 10 000 personer tog sig till Martyrtorget i centrala Beirut för att protestera mot de styrande i landet efter de dödliga explosionerna i tisdags, skriver Reuters. Några kastade stenar och möttes av tårgas från kravallpolisen.

En grupp demonstranter tog sig också in i utrikesdepartementets byggnad i Beirut, under ledning av pensionerade officerare från den libanesiska armén. Gruppen ska ha förklarat att byggnaden var ”revolutionens högkvarter”, innan de drevs ut av den libanesiska armén tre timmar senare.

Utöver utrikesdepartementet tog sig demonstranter också in i energidepartementet och försökte storma finansdepartementet och högkvarteret för Libanons bankförening, där en brand uppstod, skriver AFP.

3 tim
Demonstranter i Beirut/Premiärminister Hassan Diab TT
undefined

Premiärministern föreslår tidigt val: ”Är den enda vägen ur landets djupa kris”

Libanons premiärminister Hassan Diab vill tidigarelägga landets parlamentsval, efter tisdagens katastrofala explosioner som tog över 150 människors liv, rapporterar Al Jazeera.

I ett tv-sänt tal säger han att ett tidigt val är den enda vägen ut ur landets djupa kris. Diab säger att han kommer lägga fram förslaget till regeringen på måndag och tillägger att utredningen av katastrofen kommer att fortsätta tills alla ansvariga har straffats.

Beskedet kommer samtidigt som centrala Beirut skakas av våldsamma demonstrationer. Över 7 000 människor har tagit sig ut på gatorna för att protestera mot den politiska eliten i landet och över 110 har skadats i sammandrabbningar med polis, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån rapporterar också att skottlossning hörts från området där demonstrationerna äger rum.

4 tim
Demonstranter drabbar samman med polis i Beirut.  Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folket bär på snaror: ”Avgå, ni är mördare!”

Det råder stor ilska bland demonstranter som tagit sig ut på gatorna i Beirut för att lufta sitt missnöje med regeringen, rapporterar flera medier.

Många har tagit med sig snaror som en symbol för att de tycker att landets politiker bör hängas, rapporterar Al Jazeera. Enligt Dagens Nyheter skriker demonstranterna: ”Avgå, ni är alla mördare”

– Vi vill ha en framtid med värdighet. Vi vill inte att blodet från offren i explosionen ska gå till spillo, säger demonstranten Rose Sirour till The Guardian.

Soldater med maskingevär patrullerar också i området, skriver Reuters.

– Skojar du, är armén här? Är ni här för att skjuta oss? Anslut er till oss så kan vi bekämpa regeringen tillsammans, ropar en kvinna, enligt nyhetsbyrån.

6 tim
Läs mer om Reaktioner på explosionerna i Beirut
Maria Kolesnikova, längst till höger, och Svetlana Tikhanovskaja, andra från vänster.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

Flera oppositionella gripna dagen innan valet

Två högt uppsatta personer inom oppositionen i Belarus greps under lördagen, rapporterar Reuters och AFP.

Först kom information om att Maria Moroz, som leder utmanaren Svetlana Tikhanovskajas kampanj, hade gripits. Senare under kvällen greps även den högt uppsatta oppositionsmedlemmen Maria Kolesnikova av polis, men hon släpptes sedan igen. Enligt polisen ska gripandet ha berott på att Kolesnikova misstogs för att vara någon annan, skriver Reuters.

Stora protester mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko har kantat upptakten till valet i morgon. Lukasjenko, som har hållit Belarus i ett järngrepp de senaste 26 åren, har dock försökt trycka tillbaka oppositionen med alltmer aggressiva åtgärder.

2 tim
Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko.  Viktor Drachev / AP POOL
undefined

Analytiker: Moskva främsta hotet mot Lukasjenko

Missnöjet med Aleksandr Lukasjenko har ökat alltmer bland eliten i Belarus inför morgondagens val, samtidigt som diktatorns relation med Moskva har surnat, rapporterar ABC News.

– Fram tills nu har ingenting på allvar hotat hans makt. Nu kan han för första gången bli av med den, säger analytikern Alexander Feduta, som tidigare arbetade för Lukasjenko, men som nu är en av hans kritiker.

Ryssland och Belarus har ett tätt samarbete, men på senare tid har Kreml försökt sätta press på Lukasjenko att närma sig Moskva än mer. Det har i sin tur lett till att Lukasjenko försökt återuppta relationerna med länder i väst, för att upprätthålla en viss självständighet. Det främsta hotet mot Lukasjenko är nu därför, enligt analytiker, att Moskva kanske är öppna för att låta honom ersättas av någon annan.

”Det är allt mindre troligt att Kreml kommer att hjälpa Lukasjenko vid ett framtida kritiskt ögonblick med politiska spänningar i Belarus”, skriver analytikern Artyom Schraibman, vid Carnegie Moscow Center.

Samtidigt är det få som tvivlar på att Lukasjenko kommer att utropas som segrare i valet i morgon, rapporterar Sveriges Radio. En tredjedel av väljarna har redan lagt sina röster i en förtidsröstning, som enligt kritiker har präglats av oegentligheter.

1 tim
Tyga / Aleksandr Lukasjenko TT
undefined

Tyga ställer in konsert i Belarus kvällen före valet

Den amerikanske rapparen Tyga har ställt in sin medverkan på en konsert i Minsk i Belarus, tidigare Vitryssland, i kväll, skriver Pitchfork.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Foundation vill regimen, med president Aleksandr Lukasjenko i spetsen, arrangera konserten för att förhindra demonstrationer inför morgondagens presidentval.

”Framträdandet var inte politiskt motiverat och för att undvika konflikt med valet kommer jag inte att uppträda i Minsk den 8 augusti. Jag hoppas kunna komma tillbaka och spela för mina fans där längre fram”, säger Tyga i ett uttalande.

Idag 08:38
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Helg Intervjuer
Jack Dorsey. Arkivbild. Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Twitters vd: Ibland har vi en skyldighet att ingripa

Twitter har den senaste tiden hamnat i skottgluggen för Donald Trump, sedan företagets beslut att faktagranska och varningsmärka presidentens inlägg.

I en intervju med New York Times podcast The Daily berättar vd:n och grundaren Jack Dorsey om hur företaget har utvecklats sedan starten 2006. Han säger också att man ibland har en skyldighet att ingripa mot användarnas inlägg, särskilt i de fall där de uppmanar till våld.

– Vi hoppas att det blir så sällan som det bara är möjligt, säger han.

Lyssna på intervjun via länken nedan.

Idag 07:16
Phillip Witcomb/Roberto Sendoya Escobar och Pablo Escobar Facebook/TT
undefined

Fick veta att han var son till Escobar: ”Enastående”

1989 fick Phillip Witcomb plötsligt reda på att han var den ökände colombianske knarkbaronen Pablo Escobars förstfödde son. I en intervju med BBC Newsnight beskriver han det som ”ett enastående ögonblick”.

Witcomb föddes som Roberto Sendoya Escobar men fick sitt nya namn när han adopterades av en man som arbetade under täckmantel för den brittiska säkerhetstjänsten MI6. Adoptivpappan räddade honom från en skottlossning i vilken Phillip Witcombs biologiska mamma dog.

– Jag sa till pappa flera gånger att jag hade bilder i huvudet av en kvinna i röd klänning och att det var massa oljud i bakgrunden, säger han i intervjun som är gjord inför utgivningen av boken ”Son of Escobar”.

Se intervjun via länken nedan.

Idag 07:20
Läs mer om Helg