Tech

Vita huset kallar techjättarna till samtal

Nästa torsdag kommer flera av de stora amerikanska techjättarnas chefer att samlas i Vita huset för samtal, rapporterar Wall Street Journal. Det hela sker bland annat mot bakgrund av anklagelserna mot Google om politisk vinkling, något som företagets vd Sundar Pichai ska vittna kring i kongressen. Enligt Vita huset kommer man under mötet att diskutera bland annat artificiell intelligens och 5G.

Bland de många ledare som förväntas dyka upp utöver Pichai nämns Qualcomms vd Steve Mollenkopf och Microsofts vd Satya Nadella.

Toppnyheter

Saugus High School. FREDERIC J. BROWN / AFP
Skolskjutningen i Kalifornien

Skytten attackerade skolan på sin 16-årsdag – hade med en pistol i ryggsäcken

Den misstänkte skytten utförde attacken på sin 16-årsdag, uppger polisen efter skolskjutningen i Santa Clarita norr om Los Angeles.

På torsdagsmorgonen, lokal tid, plockade 16-åringen fram en halvautomatisk pistol ur sin ryggsäck och sköt fem personer, rapporterar CNN.

Pojken sparade sista kulan för sig själv, men överlevde. Han var en av de totalt sex personer som fördes till sjukhus och vårdas nu för allvarliga skador.

Två tonåringar har dött av sina skador. Lokala medier har rapporterat om ett tredje dödsoffer, uppgifter som tillbakavisas av sheriffen.

1 tim
Saugus High School. CBSN/Skärmdump
undefined

Pojken sköt sig i huvudet – vårdas för svåra skador

Flera personer har skadats i en skottlossning på Saugus High School i Santa Clarita i södra Kalifornien. Två personer har dött, uppger polisen.

En 16-årig misstänkt skytt jagades för skjutningen, men polisen har meddelat att han ”inte längre är ett hot”. Han sköt sig själv i huvudet och vårdas för livshotande skador, uppger polisen vid en pressträff.

Skytten var en elev på skolan. Lokala medier har rapporterat om en tredje död, men de uppgifterna tillbakavisas av sheriffen.

Idag 17:13
Saugus High School. MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Polisen bekräftar: En pojke och en flicka är döda

En 16-årig flicka sköts ihjäl i skolskjutningen i Santa Clarita i Kalifornien, uppger polisen vid en presskonferens. Dessutom har en 14-årig pojke dött av sina skador, rapporterar ABC News. Två flickor skadades också i skottlossningen som ägde rum på torsdagsmorgonen, lokal tid. De vårdas på sjukhus.

Den misstänkte skytten är en jämnårig pojke som var elev på skolan. Han vårdas på sjukhus med livshotande skador efter att ha skjutit sig själv i huvudet.

FBI jobbar med ärendet.

3 tim
Läs mer om Skolskjutningen i Kalifornien
Bilder från den aktuella kvällen som SVT har kommit över. SVT
Mordet på Jaffar

Video uppges visa hur de misstänkta flyr på cykel

Personerna som misstänks för mordet på 15-årige Jaffar i Malmö i helgen flydde på cyklar i riktning mot Ystadsgatan, rapporterar SVT Nyheter Skåne som kommit över en video som spelades in strax efter mordet.

I går bad polisen om vittnesuppgifter om två misstänkta gärningsmän, en ljusklädd och en mörkklädd, som flydde från platsen på en vit och en svart damcykel.

– Vi har fått in ett mindre antal tips men vill gärna har fler. Det är ovanligt att två personer cyklar runt maskerade i Malmö, säger Magdalena Tesfai, förundersökningsledare och kammaråklagare i Malmö, till SVT.

2 tim
Polisen vid Möllevångstorget i lördags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: Hur ska barnen tacka nej till knarkpengar?

Opinion Droghandeln är roten till gängvåldet i Malmö, skriver flera krönikörer efter mordet på 15-årige Jaffar i Malmö i helgen.

DN:s Niklas Orrenius skriver att han känner till två 12-åringar som blev erbjudna 5 000 kronor i veckan för att leverera knarket. De tackade nej, men hade de haft en annan socioekonomisk situation hade svaret kanske varit annorlunda.

”Alla politiker borde fundera hårt på hur man bygger ett samhälle där barn vill säga nej till buntarna av femhundralappar”, skriver Orrenius.

Journalisten Anders Paulsson skriver i Sydsvenskan om den öppna droghandeln vid den så kallade knarkrondellen nära Möllevångstorget.

”Det här är bara en av flera stadsdelar i Malmö där liknande saker sker. Bakom finns personer med stor makt men som är i stort sett okända för allmänheten.”

Författaren Torbjörn Flygt skriver i Fokus att han ser droger byta ägare varje dag när han handlar på torget.

”Så länge det finns en efterfrågan, kommer det att finnas ett utbud. Men jag hör aldrig en vettig debatt om köparna och vad vi ska göra åt efterfrågan.”

Idag 16:23
Polisens kriminaltekniker på Möllevångstorget efter skjutningen i lördags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen söker upplysningar om två män på damcyklar

Polisen i Malmö söker efter vittnesuppgifter kring mordet på 15-årige Jaffar på Möllevångstorget i lördags.

”I utredningen är vi intresserade av iakttagelser av två gärningsmän som färdats på en svart damcykel och en vit cykel. En av gärningsmännen har haft ljus klädsel och den andre mörk”, skriver man på sin hemsida.

Man uppmanar alla som har gjort iakttagelser av gärningsmännen att höra av sig.

Igår 16:38
Läs mer om Mordet på Jaffar
Labours partiledare Jeremy Corbyn med Labourpolitikern Danielle Rowley. Jane Barlow / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Labours vallöfte: Alla ska ha gratis bredband 2030

Brittiska Labour lovar att alla hushåll i Storbritannien ska ha gratis bredband innan år 2030 – om partiet vinner valet, skriver BBC.

Det ska realiseras genom att delar av BT, British Telecom, köps tillbaka. Bolaget är en avknoppning av Storbritanniens gamla post- och telemonopol.

Partiledaren Jeremy Corbyn säger i ett uttalande på torsdagen att utbyggnaden i så fall skulle börja i de delar av landet som i dag har allra sämst tillgång till bredband.

10 min
Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson och Brexitpartiets ledare Nigel Farage. TT
undefined

Timmar till deadline – fajt om vem som ställer upp var

Partierna i Storbritannien kan nominera sina kandidater till nyvalet fram till 17.00 i eftermiddag – och nu pågår ett valtaktiskt spel, skriver brittiska medier.

Brexitförespråkande partier, som Torypartiet och Brexitpartiet, för intensiva förhandlingar för att det andra partiet inte ska ställa upp i viktiga valkretsar. Partierna är rädda att väljarna annars delas upp, rapporterar The Telegraph.

Men Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som redan har meddelat att partiet inte ställer upp i de valkretsar där Torypartiet är som starkast, säger att han inte ger upp fler platser.

– Till slut kommer det här valet att avgöras av taktiska röster över hela landet, säger Farage till tidningen.

Enligt The Independent så sker ett liknande spel på andra sidan den politiska skalan. Personer som är för en ny folkomröstning om brexit uppmanar Labour och Liberaldemokraterna att något parti kliver åt sidan i 90 områden som tros dela brexitkritiska väljare.

Idag 11:50
Läs mer om Storbritanniens framtid
Deval Patrick tillsammans med sin fru Diana. Scott Eisen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Primärvalen 2020

Analyser: Utan pengar får Patrick lita på sin charm

Demokraten Deval Patrick, nära vän med expresidenten Barack Obama, är till skillnad från tidigare New York-borgmästaren Michael Bloomberg inte stormrik och det kan påverka hans chanser när han nu ger sig in i racet att bli Demokraternas presidentkandidat, menar BBC:s USA-analytiker Anthony Zurcher.

”Att samla in pengar är en av de absolut viktigaste delarna av en presidentkampanj och Patrick startar på noll med bara månader kvar tills primärvalen börjar”, skriver Zurcher och kommenterar att Deval Patrick kan behöva förlita sig på sin personliga karisma för att komma någonvart.

Washington Posts Aaron Blake drar paralleller till Mitt Romney, Republikanernas presidentkandidat i valet 2012, då Obama segrade. Romney var medgrundare till finansmarknadsbolaget Bain Capital, där Patrick nu har en hög position. Romneys roll på bolaget ifrågasattes av hans meningsmotståndare under hans kampanj.

”Kommer Deval Patrick få ett Mitt Romney-problem?” frågar sig Blake och resonerar att det både kan vara en belastning och en fördel med täta näringslivsband.

42 min
Deval Patrick. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Deval Patrick ger sig in i presidentkampen i USA

Den högt uppsatte demokraten Deval Patrick, tidigare guvernör i Massachusetts, ger sig in i kampen för att bli partiets presidentkandidat i valet 2020. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Patricks beslut offentliggjordes via en video som publicerades på Youtube under torsdagen. Deval Patrick, som är nära vän med USA:s tidigare president Barack Obama, säger i videon att han vill kämpa för människor som ”lämnats utanför”.

Han säger också att han har respekt för övriga kandidater men att valet handlar om mer än att få bort en ”impopulär ledare”.

Idag 11:41
Läs mer om Primärvalen 2020
Rosenbad. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vapenstölderna i Rosenbad

Uppgifter: Vapenstöld på Rosenbad upptäckt i mars

Redan i mars i år upptäcktes en vapenstöld på Rosenbad men säkerhetsföretaget Securitas avvaktade med att anmäla, säger flera uppgiftslämnare till Expressen.

Tidigare i dag avslöjade Dagens Juridik att sex pistoler och hundratals patroner stulits från regeringskansliet. Det framgår inte av Expressens rapportering om det rör sig om samma stöld.

Regeringskansliet vill inte kommentera uppgifterna. Securitas vd Joachim Källsholm säger att han inte kan uttala sig.

– Oavsett om jag visste något eller inte får inte vi, enligt lag, uttala oss om skyddsobjekt eller något som har med skyddsobjekten att göra, så jag kan inte hjälpa dig, säger han.

4 tim
Arkivbilder TT
undefined

Uppgifter: Sex vapen stulna från regeringskansliet

Sex pistoler och hundratals patroner med ammunition har stulits från ett låst skåp inne på regeringskansliet, enligt uppgifter till Dagens Juridik.

Det ska enligt tidningens uppgifter röra sig om så kallade ”extra vapen” som kan användas av skyddsvakter inne på regeringskansliet om säkerhetsnivån måste höjas, exempelvis vid ett terrorattentat.

Lokalerna har sökts igenom utan att vapnen har gått att hitta.

– Man vill inte att det här ska komma ut, det är locket på, säger en källa till tidningen.

Varken regeringskansliets säkerhetschef eller presstjänsten vill i nuläget ge tidningen en kommentar. Polisen bekräftar för DN att stölden polisanmäldes den 25 oktober.

Idag 12:55
Läs mer om Vapenstölderna i Rosenbad
Janne Andersson och assisterande förbundskapten Peter Wettergren. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Jannes besked: Alla spelare är tillgängliga i morgon

De svenska fotbollsherrarna är helt skadefria inför morgondagens EM-kvalmatch mot Rumänien. Vänsterbacken Pierre Bengtsson har varit ett frågetecken men är aktuell för spel.

– Som jag uppfattade det på träningen är det inga problem med någon, säger förbundskapten Janne Andersson enligt Fotbollskanalen.

Sverige säkrar spel i EM 2020 vid vinst i morgon. Vid oavgjort måste Sverige vinna mot Färöarna på måndag och vid förlust krävs svensk seger mot Färöarna samtidigt som Rumänien inte vinner borta mot Spanien.

Idag 16:50
Läs mer om Fotbolls-EM 2020

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund