Bevaka
Satya Nadella

En man i en teknikbutik. Shutterstock/Bodnar Taras
Passion: Arbeta hemma

Tjänster och prylar rusade när världens börser rasade

Kollapsade börser, kraschade företag och arbetslösa människor. Coronakrisen har slagit stenhårt mot ekonomin. Men bakom skräcksiffrorna finns en rad prylar och tjänster som i stället har fått ett rejält uppsving.

En tydlig vinnare är videomötestjänster som Zoom, skriver The Telegraph.

– Pengar kommer inte göra mig lycklig, säger vd:n och mångmiljardären Eric Yuan, som kanske ändå kan glädja sig över att nedladdningarna av programmet ökade med 183 procent i början av mars och att aktiekursen klättrade från 70 till 150 dollar aktien.

Även liknande tjänster som Microsoft Teams och Slack har haft en stark tillväxt, rapporterar Reuters. Microsofts vd Satya Nadella säger att lärdomarna under coronakrisen kommer att bli enorma.
Kommunikationstjänsterna är inte krisens enda vinnare, skriver CNBC. Även försäljningen av tekniken som behövs i hemmakontoren har ökat kraftigt, visar marknadsundersökningsföretaget NPD:s siffror. Försäljningen av datorskärmar har dubblerats samtidigt som datorer, datormöss och tangentbord fått en tioprocentig skjuts uppåt. Dessutom har försäljningen av utdöende teknik, som webbkameror, fått en rejäl injektion under krisen.

I ett blogginlägg skriver NPD:s vice ordförande Stephen Baker att det “aldrig har varit mer uppenbart” att modern teknik gör det möjligt att jobba hemifrån. Även om försäljningen inte lär fortsätta lika starkt tror Baker att konsumenter och företag i framtiden kommer att lägga mer pengar och tankekraft på att säkerställa att det finns högkvalitativa kontor i hemmen.
Även Zoom-vd:n Eric Yuan tror att utrustningen som behövs i ett hemmakontor är framtiden. Han menar att dagens unga inser att det inte krävs något fysiskt kontor.

– Snart blir det här det nya normala eftersom världen inte längre tillhör oss, den tillhör den yngre generationen.

8 maj