Axel Öberg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street steg brett – pressade Boeing rekylerade

Wall Street avslutade veckan med breda uppgångar, bland annat efter förnyad handelsoptimism, skriver CNBC.

Vid stängning såg de ledande indexen ut på följande vis:

• Dow Jones: +0,5 %
• Nasdaq: +0,8 %
• S&P 500: +0,5 %

I går kväll uppgav Donald Trump att han räknar med att kunna presentera nyheter från handelssamtalen med Kina inom 3–4 veckor. Presidenten uttryckte samtidigt optimism kring möjligheten att sluta ett avtal.

– Samtalen med Kina går väldigt bra. Vi får det vi behöver, sa Trump.

Tech-sektorn har agerat draglok på Wall Street i veckan. Nvidia har gjort bäst ifrån sig i segmentet efter förvärvet av israeliska Mellanox, och aktien steg ytterligare 2,7 procent på fredagen. Microsoft och Intel klättrar samtidigt över 1 procent.

Hårt pressade Boeing tog igen en del av det fall som utlöstes av dödskraschen i Etiopien i söndags. Aktien steg 1,5 procent efter uppgifter om att bolaget kan rulla ut en mjukvaruuppdatering till olycksmodellen 737 Max inom tio dagar.

Facebooks aktie föll 2,5 procent. I går meddelade produktchefen Chris Cox att han lämnar bolaget. I samma veva meddelade Zuckerberg att även Facebook-ägda Whatsapps vice-vd Chris Daniels lämnar företaget.

New York-börserna i går
S&P 500: –0,1 %
Nasdaq: –0,2 %
Dow Jones: +/-0 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Människor demonstrerar i London på lördagen.  PETER NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

”Dags att ge brittiska folket det sista ordet om brexit”

Hundratusentals marscherar genom London på lördagseftermiddagen för att stoppa landets utträde ur EU och kräva en ny folkomröstning, rapporterar brittiska medier. Över en miljon ska vara med i demonstrationen, hävdar The Peoples Vote-kampanjen som anordnar marschen.

”Det är nog nu – det är dags att ge det brittiska folket det sista ordet om brexit”, skriver Londons borgmästare Sadiq Khan på Twitter.

Marschen går från Park Lane till parlamentet där flera parlamentsledamöter ska tala under demonstrationen.

2 tim
Uri Geller och Theresa May.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Uri Geller lovar att stoppa brexit med telepati

Magikern Uri Geller kommer försöka använda telepati för att stoppa Theresa May från att ta Storbritannien ut ur EU. Det skriver han i ett öppet brev till premiärministern, som han publicerar på Twitter.

”Även om jag beundrar dig mycket, så kommer jag att stoppa dig telepatiskt från att göra detta – och tro mig att jag kan göra det”, skriver han.

Magikern, som är känd för sina skedböjningstrick, skriver också att han kommer använda sina sinnens fulla kraft för att säkerställa att oppositionsledaren Jeremy Corbyn ”aldrig får nycklarna till 10 Downing Street”.

Geller har både brittiskt och israeliskt medborgarskap och bodde tidigare i Sonning i Mays valkrets Maidenhead. Han skriver att han har känt premiärministern i tolv år.

Idag 09:00
Arkivbild från 20 juni.  Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Demonstranter kräver ny folkomröstning om brexit

Närmare 4 miljoner britter har skrivit under ett upprop om att stoppa landets utträde ur EU och i dag hålls en stor demonstration i London med krav om en ny folkomröstning.

Arrangörerna anser att britterna återigen bör få säga sitt om brexit och att frågan inte enbart ska avgöras genom underhusets votering om skilsmässoavtalet från EU, skriver TT.

Flera parlamentsledamöter ska tala under demonstrationen. Vissa av dem planerar att villkora sitt stöd till premiärminister Theresa Mays framförhandlade utträdesavtal med EU med kravet på en ny folkomröstning, skriver tidningen The Guardian. Blir det nej i folkomröstningen skulle landet tvingas att stanna kvar i EU-samarbetet med nuvarande villkor, resonerar de.

Idag 05:55
Läs mer om Brexit
Robin Quaison ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Uppgifter: Quaison från start på topp för Sverige

Det blir Robin Quaison som tar plats bredvid Marcus Berg på topp i den svenska startelvan i EM-kvalet mot Rumänien i kväll. Det uppger Sportbladet.

Därmed tyder allt på att Alexander Isak, som kommer från en mycket fin period i klubblaget Villem III, börjar på bänken. De senaste två matcherna har Viktor Claesson startat på topp, men han flyttar nu ner på mittfältet för att fylla luckan efter skadade Albin Ekdal.

33 min
Rumänska fotbollsfans. STRINGER / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Spionen varnar för hårt jobbande lag: ”Skickliga”

Rumänien kan bli en tuff uppgift för de svenska fotbollsherrarna när EM-kvalet inleds i kväll. Det säger Sveriges Rumänien-spion Lasse Jacobsson till Radiosporten.

– De är skickliga i sina omställningar och jobbar hårt och springer mycket åt bägge håll, så det är en tuff motståndare, säger han till radion.

Rumänien placerar sig på plats 25 på världsrankningen, att jämföra med Sverige på plats 14. Matchen börjar klockan 18.00.

3 tim
Träning i Stockholm i går. JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Fördel Sverige när EM-kval inleds: ”Laget är hotet”

I kväll inleds EM-kvalet för de blågula fotbollsherrarna. Rumänien står för motståndet.

En historisk tillbakablick visar att det är fördel Sverige i inbördes möten. Av tio möten sedan 1935 har Sverige vunnit fem, förlorat tre och spelat två oavgjorda, skriver Fotbollskanalen. Men Rumänien, som inte förlorade en enda match under 2018, har två raka segrar mot Sverige i just EM-kvalsammanhang.

Rumäniens förbundskaptenen Cosmin Contra kommer att hålla extra koll på Emil Forsberg, Marcus Berg och Sebastian Larsson, säger han till Sportbladet.

– Men det största hotet är hela laget.

Idag 08:28
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Arkivbild från mars, 2017. En väggmålning av IS logotyp söder om Mosul.  AHMAD AL-RUBAYE / AFP
Kampen mot IS

Analys: Nu återgår IS till sin tidigare gerillataktik

Terrorgruppen IS må ha nått sin lägsta punkt sedan man utropade sitt kalifat för fem år sedan, men trots att gruppen inte längre kontrollerar något geografiskt område i Syrien så fortsätter den att utföra attacker. Det skriver Rukmini Callimachi i en analys i New York Times.

”IS har anpassat sig efter sina förluster och återgått till gerillataktiken som gruppen brukade använda tidigare”, skriver hon.

IS har fortfarande tiotusentals anhängare i Irak och Syrien och sedan förra sommaren har gruppen utfört minst 250 attacker i områden utanför dess kontroll.

Terrorgruppen fortsätter också att tjäna pengar genom kriminell verksamhet och uppskattas ha tillgång till mellan 50 och 300 miljoner dollar i kontanter, skriver BBC i en analys. Dessutom finns numera ett stort antal IS-anhängare i Afghanistan, Egypten, Libyen och länder i Sydostasien och Afrika.

1 tim
Theresa May och Emmanuel Macron.  TT
Kampen mot IS

Macron och May hyllar insatsen: ”Hot eliminerat”

Flera världsledare välkomnar beskedet att terrorgruppen IS motats ut ur sitt sista fäste i Syrien, rapporterar AFP.

”Ett betydande hot mot vårt land har eliminerats”, skriver Frankrikes premiärminister Emmanuel Macron på Twitter, men fortsätter:

”Men hotet kvarstår och kampen mot terrorgrupper måste fortsätta”.

Storbritanniens premiärminister Theresa May hyllar koalitionsstyrkorna som bekämpat terrorgruppen.

”Fritagandet av det sista IS-kontrollerade området är en historisk milstolpe som inte hade varit möjlig utan deras engagemang, professionalism och mod”, skriver hon i ett uttalande.

38 min
Kurdiska styrkor hissar sin flagga på toppen av en byggnad i staden Baghuz, som har beskrivits som IS sista fäste i Syrien.  HANDOUT / RONAHI TV
Kampen mot IS

Kurdiska styrkor bekräftar: IS har besegrats i Syrien

Terrorgruppen IS har nu besegrats i sitt sista fäste i Syrien. Det skriver en talesperson för den kurdiskledda USA-stödda SDF-alliansen på Twitter.

USA:s president Donald Trump hävdade redan i går att IS besegrats. SDF sade då att strider fortfarande pågick i Baghuz, som beskrivits som IS sista fäste i landet. Men tidigt på lördagsmorgonen kom beskedet att IS nu drivits ut ur staden.

– Det här är en stort ögonblick, inte bara för oss, men för världen, säger Kino Gabriel, som är talesperson för SDF, till New York Times.

Samtidigt poängterar han att IS, trots den territoriella förlusten, fortfarande utgör ett hot runt om i världen.

Idag 06:33
Läs mer om Kampen mot IS

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Löfven i dag. Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

Löfven om valanalyskritik: ”Delar inte uppfattningen”

Socialdemokraternas valanalysgrupp kritiserade Stefan Löfven för att partiets omsvängning i migrationspolitiken inte var tillräckligt förankrad i partiet – men han håller själv inte med.

– Nej, jag delar inte den uppfattningen, sa statsministern när han svarade på frågor i samband med S-kongressen.

Löfven menar att frågorna diskuterades och att den nya migrationspolitiska linjen slogs fast på en tidigare S-kongress.

Samma valanalysgrupp konstaterade att arbetarpartiet växt bland akademiker men förlorat förtroende hos många LO-medlemmar. Löfven säger nu att han är fast besluten om att vinna tillbaka LO-rösterna.

– Det bästa vi kan göra, det är att visa att vi gör skillnad i människors vardag, sa Löfven, som menar att det bästa S har gjort är att sänka arbetslösheten.

5 tim
Stefan Löfven (S) höll tal under S-kongressen. Filip Erling/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

Stefan Löfven: ”Vi höll högerextremismen borta”

Stefan Löfven talade om att klassamhället är långt ifrån borta och att demokratin inte är färdigbyggd när han höll sitt tal under S-kongressen i Örebro.

Han försvarade även januariavtalet i sitt tal och sa att partiet behövde kompromissa, även om alla lösningar inte var partiets egna.

– Vi höll högerextremismen borta från makten, säger han och menar att det är det allra viktigaste.

Han lyfte även att partiet ska börja leverera på sina vallöften och han tog också upp senaste tidens klimatdebatt.

– Det är inte Greta Thunbergs generation som ska lösa klimatproblemen. Det är vi, sa Löfven.

Idag 08:15
Löfven talar till partimedlemmarna. Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

”Alla håller med S-ledaren – svårare att övertyga andra”

S-ordföranden Stefan Löfven utläser ingen kritik från sina partikamrater gällande de långtgående kompromisserna till Centern och Liberalerna – och han har nog helt rätt. Det säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson i direktsändning från S-kongressen.

– Det verkar alla överens om. Men problemet för partiet blir ju snarare hur man ska kunna övertyga andra väljare vilket sorts parti man är, säger han.

Huruvida det var rätt eller fel att sluta januariöverenskommelsen är en icke-fråga på kongressen, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys. Det finns kritiska röster, men på kongressen talar Löfven till de redan troende.

”Den allmänna känslan här är tacksamhet över att partiledningen lyckades behålla regeringsmakten. Löfven fick stående ovationer”, skriver Eriksson.

4 tim
Läs mer om S-kongressen