Karin Wanngård (S). Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholms stads taxinotor

Wanngård (S) har åkt taxi och limousin för 73 000

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) har åkt taxi och limousin för sammanlagt 73 801 kronor sedan hon tillträdde hösten 2014, rapporterar Dagens Nyheter. Den senaste färden med limousin gick till en middag i samband med försvarsövningen Aurora 17 och notan landade på 2 400 kronor.
Wanngård säger till DN att hon i bland gör det av praktiska skäl, som att ”man ska kunna komma dit och hem ordentligt”.
– Jag anser att det är rimligt att vi transporteras och att vi upprätthåller samma standard som de övriga hedersgästerna, säger hon till tidningen.

Toppnyheter

LOUAI BESHARA / AFP
Syrienkriget

Just nu: Kemvapenexperter på väg in i Douma

Kemvapenexperter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) är nu på väg till området i Douma i Syrien där en misstänkt kemvapenattack ägde rum den 7 april, säger det ryska utrikesdepartementet enligt Reuters.
Experterna har väntat i flera dagar på att komma in i området. Tidigare i veckan besökte en säkerhetsgrupp från FN staden utanför Damaskus för att undersöka förutsättningarna. Men på en plats samlades en stor mängd människor, vilket fick FN-gruppen att dra sig tillbaka därifrån. På en annan plats besköts personalen och en sprängladdning exploderade.

42 min
Arkivbild. En soldat intill en tanker i Qalamoun.  Omar Sanadiki / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Syrisk tv: Rebeller redo att lämna området Qalamoun

Syriska rebeller har gått med på att dra sig tillbaka från området Qalamoun nordväst om Damaskus, rapporterar statlig syrisk tv enligt Reuters.
Rebellerna själva har ännu inte kommenterat uppgifterna, men om det stämmer skulle det vara ännu en framgång för president Bashar al-Assads styrkor.
Enligt uppgifterna i statlig tv väntas 3 200 rebeller och deras familjer lämna området för att sedan transporteras till den rebellkontrollerade staden Jarablus och provinsen Idliv vid gränsen till Turkiet.

4 tim
Syriska pojkar leker på en förstörd bil i Douma utanför Damaskus. Bilden är tagen den 19 april.  STRINGER / AFP
Syrienkriget

FN för samtal om experter kan gå in i Douma

FN:s säkerhetsavdelning förhandlar med Syrien och Ryssland för att OPCW:s personal ska kunna gå in i Douma.
Säkerhetsläget har hittills gjort att kemvapenexperterna inte kunnat besöka platser i staden och undersöka farhågorna om att en kemvapenattack ägt rum.
Experterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) väntar på att få tillgång till staden där en misstänkt kemvapenattack ägde rum den 7 april.
Tidigare i veckan besökte en säkerhetsgrupp från FN staden utanför Damaskus för att undersöka förutsättningarna. Men på en plats samlades en stor mängd människor, vilket fick FN-gruppen att dra sig tillbaka därifrån. På en annan plats besköts personalen och en sprängladdning exploderade.

19 apr
Läs mer om Syrienkriget
Tim ”Avicii” Bergling. Lucy Nicholson / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Polisen i Oman misstänker inte brott: Vet vad som hänt

Dj-stjärnan Tim ”Avicii” Bergling påträffades död i Muskat i Oman. Polisen i Oman uppger för SVT Nyheter att de inte misstänker något brott.
– Vi har all information, vi vet vad som hänt, men vi släpper inte det till media, säger polisen i Oman till SVT.
Polisen i huvudstaden Muskat har tidigare uppgett för Expressen att de prioriterar fallet.
I uttalandet som Aviciis presskontakt Ebba Lindqvist gjorde i går angavs ingen mer information än att han hittades död på fredagen.
”Familjen är förkrossad och vi ber alla att ha respekt för deras behov och lämna dem i fred under den här svåra tiden”, säger talespersonen Diana Baron till New York Times.

3 tim
Bilden är ett montage. TT Nyhetsbyrån
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Fansen hyllar Avicii på Sergels torg

Efter budet om hans död planeras en minnesstund för artisten Avicii, Tim Bergling, på Sergels torg i Stockholm på lördagseftermiddagen, skriver Dagens Nyheter.
Nattklubbsarrangörerna Arman Cinkitas och Jean Moreno har skapat ett Facebookevenemang för minnestunden. ”Vi vill hedra honom och hans musik”, skriver de.
– Det brukar ofta bli samlingar på Plattan dagen efter det händer något sådant här. Vi ska göra det vi kan, säger Jean Moreno till tidningen.
De två arrangörerna hoppas nu att intresset blir stort, trots att evenemanget upprättades på fredagskvällen.

3 tim
Tim Bergling. SOCIAL MEDIA / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Stockholms klubbar höll tyst minut för Avicii

En rad klubbar höll vid midnatt en tyst minut för Tim ”Avicii” Bergling som dött, 28 år gammal.
Ett meddelande av dj:n Kim Bauer spreds på Facebook:
”Inatt tystnar Stockholms dansgolv för Avicii. Vid midnatt hålls en tyst minut för en av Sveriges genom tiderna största musiktalanger. Vila i frid och tack för allt.”
Bauer, som under kvällen spelade på klubben Miss Voon i Stockholm, säger till Aftonbladet att han och många kollegor är bestörta över dödsbudet.
– Avicii har betytt så otroligt mycket, inte bara för svensk musikindustri och för Sveriges dansgolv, han är en av anledningarna till att branschen ser ut som den gör, säger han till tidningen.

Idag 06:17
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018
Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Måstematch för Skellefteå: ”Ingenting talar för oss”

I dag spelas match tre i SM-finalserien mellan Växjö och Skellefteå. Bortalaget från Västerbotten har blivit fullständigt överkört i de två första finalmatcherna – laget har två förluster och 0–11 i målskillnad.
För att finalserien ska leva krävs troligen Skellefteåseger i dag. Veteranen Jimmie Ericsson erkänner att det inte är mycket som talar för det.
– Just nu talar inget för oss. Vi har förlorat två matcher. Vi har inte lyckats göra mål än, säger han till Hockeynews men tillägger att Skellefteå skapat många chanser.

1 tim
Tommy Jonsson (vänster). Arkivbild. Mats Åstrand / TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Guldtränaren tar över LHC – får kritik av Boork

Tommy Jonsson blir Linköpings nye huvudtränare, meddelar klubben på sin hemsida. Jonsson ledde Brynäs till SM-guld under sin första säsong 2012. För fem månader sedan började han som utvecklingschef på svenska ishockeyförbundet.
Att Jonsson slutar så hastigt får kritik av hockeylegendaren Leif Boork.
”Va, ska Tommy Jonsson lämna Ishockeyförbundet när han knappt har börjat. För Head Coach-jobbet i LHC. Där Tangnes lämnade med år kvar av kontraktet. Det finns fan ingen kontinuitet på ngt längre!” skriver han på Twitter.

43 min
Läs mer om SHL 17/18
Valet 2018 Liberalernas riksmöte
Jan Björklund under talet. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Liberalernas riksmöte

Jan Björklund: Vårt parti är i ett tufft läge

Liberalernas partiledare Jan Björklund talade i dag på partiets riksmöte i Västerås. Partiets valfrågor är integration och skola och Björklund har bland annat presenterat en satsning på specialundervisning i skolan.
– De barn som har det svårast i skolan har offrats med Socialdemokraternas jämlikhetspolitik, sa Björklund i talet.
Liberalernas stöd har sjunkit de två senaste valen och partiet vilar nu precis omkring fyraprocentsspärren.
– Vårt parti är i ett tufft läge i opinionen, vi är alla medvetna om det, sa Björklund under talet.
– Nu drar valrörelsen igång och vi har ingen tid att förlora.

3 tim
Jan Björklund. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Liberalernas riksmöte

Ledare: I helgen stundar Jan Björklunds sista strid

Opinion Flera ledarsidor skriver om det Piteå-Tidningen kallar ”Jan Björklunds sista strid”, nämligen Liberalernas riksmöte i helgen. Hans återkommande tal om höjda lärarlöner ”bär desperationens prägel”, menar krönikören och gissar att hoppet är att få några lärarröster som lyfter partiet över riksdagsspärren.
För att vinna tillbaka väljare från Annie Lööfs Centerparti och bli en tydlig liberal röst räcker det inte att gå på autopilot, resonerar UNT:s ledarsida.
DT:s ledarskribent Svend Dahl är inne på samma linje:
”Liberalernas självklara roll i politiken borde vara att leverera de skarpaste förslagen för att slå vakt om det liberala Sverige som de allra flesta identifierar sig med.”
DN:s dom lyder: Lyft fram fler frågor än skolan – och fler profiler än Björklund.

Idag 07:14
Jan Björklund (L). TT
Liberalernas riksmöte

Liberalerna: Låt fler elever gå i särskilda klasser

Opinion Inkluderingstanken i skolan, att alla elever oavsett förutsättningar ska gå i samma klass, har gått för långt, anser Liberalerna. Följden blir att barn med svårigheter inte får det stöd de behöver och inte heller den kunskap de har rätt till, skriver L-ledaren Jan Björklund på DN Debatt.
Han jämför med andra europeiska länder där en betydligt större andel av eleverna går i särskilda undervisningsgrupper och andelen speciallärare är högre.
För att råda bot på problemet vill L bland annat införa fler särskilda undervisningsgrupper, låta fler elever gå ett extra år i skolan och inrätta fler speciallärare.

Igår 20:33
Läs mer om Liberalernas riksmöte
Helg Intervjuer
Magic Leaps grundare Rony Abovitz./En modell som demonstrerar företagets headset.  Magic Leap
Helg Intervjuer

Hajpade bolagets grundare: Vi kan ersätta mobilen

Det hemlighetsfulla startup-företaget Magic Leap tycks vara på allas läppar både i Hollywood och Silicon Valley. Wired har besökt företagets kontor, som är fyllt av Star Wars figurer och enhörningar, och träffat grundaren Rony Abovitz.
Magic Leaps mixed-reality-headset ska projicera virtuella objekt i användarens synfält, men det handlar inte om att göra filmer som Star Wars mer spännande att titta på, säger Abovitz.
– Det handlar om att få vår värld att fungera mer som en film, säger han.
Abovitz tror att företagets headset kommer bli produkten som ersätter mobiltelefonen som framtidens datorplattform.
Läs hela intervjun nedan.

2 tim
Madeleine Albright.  Örn E Borgen / TT / SCANPIX NORWAY
Helg Intervjuer

Albright: Många likheter mellan vår tid och 30-talet

Madeleine Albright, som var USA:s första kvinnliga utrikesminister från 1997 till 2001, flydde som barn undan nazisterna från det som då var Tjeckoslovakien.
Hennes bakgrund gör att hon har personlig erfarenhet av hoten mot demokrati. Upprörd över den senaste tidens framgångar för auktoritära ledare runt om i världen har hon nu skrivit boken ”Facism: A Warning”. I en intervju med The Atlantic Interview Podcast berättar hon om de likheter hon ser mellan 30-talets Europa och samtiden.
– Jag är en optimist som oroar mig mycket. Jag oroas över det finns förutsättningar som kan fungera som en grogrund för att något hemskt kan hända, säger hon och tillägger:
– Jag tror att Donald Trump är den minst demokratiska presidenten i modern amerikansk historia.
Lyssna på hela intervjun via länken nedan.

Idag 07:26
Amal Clooney.  Christian Lutz / TT / NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Clooney: Yasidiernas fall ett test för hela rättssystemet

I sitt senaste nummer besöker Vogue stjärnadvokaten Amal Clooney, som bland annat berättar om sin kamp för rättvisa för yasidier i Irak, som mördats, våldtagits och hållits fångna av terrorgruppen IS.
– Det finns många fall där jag tänker att ”verkligheten är att ingenting kommer att göras åt detta på ett politiskt plan”. Men det finns ingen anledning till varför man inte skulle kunna göra någonting åt detta, där förövarna har erkänt sina brott, säger hon och tillägger:
– Fallet med yasidierna är ett test för hela det internationella rättsväsendet. Om FN inte kan handla på ett meningsfullt sätt så är det någonting som är fundamentalt fel.
Läs hela reportaget om Clooney nedan.

6 tim
Läs mer om Intervjuer
Statsminister Stefan Löfven och FN:s generalsekreterare António Guterres.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Guterres: Vi har en lång väg att gå i Syrienfrågan

FN:s säkerhetsråd och generalsekreterare har anlänt till Dag Hammarskjölds gård i skånska Backåkra för att hålla sitt årliga arbetsmöte och bland annat diskutera läget i Syrien.
Både Syrien och Nordkorea kommer vara högst upp på dagordningen. Men förhoppningarna om ett genombrott i Syrienfrågan är låga, enligt generalsekreteraren António Guterres.
– Vi har fortfarande en lång väg att gå när det gäller Syrien, sa han till journalister på plats.
Fortfarande saknas en överenskommelse i FN:s säkerhetsråd om att försöka utreda vem som bär ansvar för den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien där minst 60 människor dödades för två veckor sedan.
Upptiningen av relationerna på Koreahalvön är dock ett bevis för att FN:s säkerhetsråd kan vara effektivt när medlemmarna är överens, sa Guterres.
– Det bevisar att diplomati är rätt sätt att lösa konflikter, inte krig, sa han.
Inga stora beslut väntas fattas under mötet, enligt utrikesminister Margot Wallström.
– Men kanske kan vi få mer tid att fokusera på stora frågor, som Syrien och Nordkorea, i en miljö där det finns möjlighet till både pauser och samtal, sa hon till TT.

3 tim
FN-ambassadörerna besökte bland annat Lunds domkyrka. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Avslappnad stämning när FN-höjdarna besökte Lund

Säkerhetspådraget var omfattande men stämningen lugn när FN:s säkerhetsråd under fredagen samlades i Lund. På programmet stod bland annat ett besök på forskningsanläggningen ESS där de 15 FN-ambassadörerna hälsades välkomnades av utrikesministern Margot Wallström (S). FN-ambassadörerna hann också med att se Lunds domkyrka.
Under morgondagen väntas tonen bli mindre avslappnad, då rådet ska samlas i Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Österlen. Då ska rådet diskutera framtiden för FN:s fredsbevarade insatser, och krisen i Syrien väntas bli den viktigast frågan, tror Margot Wallström.
– Sen tror jag inte man ska ha överdrivna förhoppningar om att hela den frågan kommer att lösas här, säger hon till Kvällsposten.

Igår 21:07
Läs mer om FN-mötet i Skåne
Valet 2018 Valrörelsen
Ulf Kristersson. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Kristersson: Vi tänker inte förhandla med SD

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson intervjuas i Ekots lördagsintervju. Partiet har vänt uppåt i opinionen efter partiledarbytet men det finns många frågetecken kvar angående strategierna inför valet.
– Vi tänker inte förhandla med Sverigedemokraterna, säger Kristersson och tillägger att det gäller för hela Alliansen.
När det gäller migrationsfrågan vill Kristersson se en uppgörelse och beskriver hur han vill se S och M som centralaxel i politiken.
– Få saker är så långsiktiga just nu som svensk migrationspolitik i en orolig omvärld.
Kristersson kommer bland annat få svara på hur långt Moderaterna är beredda att kompromissa med de övriga allianspartierna, skriver SR.

2 tim
Illustrationsbild. TT
Valet 2018 Valrörelsen

Ledarskribenterna fick fel färg i valkompassen

Flera tidningar har i dagarna presenterat sina valkompasser inför riksdagsvalet i höst. Genom att svara på frågor får man veta vilket parti som närmast motsvarar ens egna åsikter. Men på sociala medier har många vittnat om att kompasserna inte alltid ger ett rättvisande utslag eller att frågorna är märkliga.
När Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska tidningen Dala-Demokraten gjorde SvD:s valkompass blev han i första hand vänsterpartist, i andra hand miljöpartist och först i tredje hand socialdemokrat.
Anders Lindberg, chef för Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida, blev i första hand miljöpartist och socialdemokrat först i fjärde hand. Han är kritisk mot valkompasserna.
– De bidrar till ett förytligande av politiken, som jag faktiskt tror kan vara lite farlig, säger han till SvD.

Igår 18:57
Läs mer om Valrörelsen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.