Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Tech

Xiaomi tycks jobba på telefon med 120 Hz-skärm

Sajten XDA Developers rapporterar att man hittat tecken i betaversionen av Xiaomis Android-gränssnitt MIUI 11 på att en telefon med en skärmuppdateringsfrekvens på hela 120 Hz är på gång. Skärmar med en högre uppdateringsfrekvens än standardfrekvensen 60 Hz har förvisso börjat bli allt vanligare på senare tid, men med undantag för renodlade gamingtelefoner så är en så hög siffra som 120 Hz fortfarande mycket ovanligt. I betaversionen av gränssnittet förekommer även tecken på att man har en telefon på gång med en kamera som medger 5 x optisk zoom, men det är oklart om det handlar om samma enhet som den med 120 Hz-skärm.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Illustrationsbild från Frankrike.  TT
Coronaviruset Globala spridningen

WHO-expert: Restriktioner kan behövas till nästa vår

Restriktionerna som införts runt om i världen till följd av coronaviruset kan behöva kvarstå fram till nästa vår, tror WHO-epidemiologen Richard Peabody.

– Tills dess att det finns ett vaccin behövs fortfarande de åtgärder som olika länder infört för att se till att viruset inte börjar spridas igen, säger han i en intervju i SVT:s Agenda.

Peabody tror också att de låga antikroppssiffrorna som synts på olika håll innebär att vi kan vänta oss en andra smittovåg.

1 tim
Surfare gör sig redo för att inta Bondi Beach i Sydney den 28 april. Rick Rycroft / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sex miljoner har virusappen – har hjälpt en enda gång

Sex miljoner australiensare har under våren laddat ner smittspårningsappen ”Covidsafe” efter återkommande uppmaningar från landets styrande politiker. Antal gånger som appen faktiskt har gjort någon nytta? En gång. Det skriver The Guardian.

Tanken med appen är att användare ska kunna skriva in om de blir sjuka. Data om hur den insjuknade personen har rört sig under de senaste tre veckorna är sparad i appen, och andra personer kan då varnas.

Premiärminister Scott Morrisson beskrev appen som helt nödvändig för att samhället skulle kunna återgå till det normala. Hälsoministern Greg Munt uppmanade invånarna att ladda hem den.

Igår 15:38
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild.  TT
Smittan i Storbritannien

Champions League-match tros ha lett till 41 dödsfall

Den sista stora fotbollsmatchen som spelades i England före nedstängningen tros ha lett till 41 dödsfall i covid-19, rapporterar Sunday Times.

Matchen stod mellan Liverpool och Atlético Madrid i Champions League och bland annat hade 3 000 spanska supportrar rest för att se mötet.

Enligt tidningen visar analyser av vårddata att matchen kan kopplas till 41 coronarelaterade dödsfall på sjukhus i närområdet månaden efter matchen.

14 min
Boris Johnson och Dominic Cummings TT
undefined

Analys: Chansar – men han är bra på att känna av folket

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar en politisk chansning när han väljer att ställa sig bakom rådgivaren Dominic Cummings trots dennes långa resor under nedstängningen. Det skriver BBC:s Nick Eardly i en analys efter Johnsons pressträff.

Visst, fortsätter Eardly, Johnsson och Cummings är kända för att känna av folkets känslor på ett bra sätt, men samtidigt tror många att det här är ett felbeslut.

”Det finns dessutom många obesvarade frågor. När fick premiärministern redo på att hans rådgivare hade åkt till Durham?” skriver han.

Tidigare i dag skrev The Times skribent Rachel Stevenson en analys. Hon är själv uppvuxen i staden Durham, dit Cummings körde från London.

”Nästa vecka begravs en av mina skolkompisar, något som sker online, för till skillnad från Cummings kan vi inte åka till Durham”, skriver hon.

Igår 18:28
Keir Starmer. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labourledaren: Ett prov – och Johnson misslyckades

Den brittiske Labourledaren Keir Starmer går till hårt angrepp mot premiärminister Boris Johnson sedan Johnson uttryckt sitt fulla stöd för rådgivaren Dominic Cummings.

”Det här var ett prov för premiärministern, och han misslyckades”, twittrar Starmer efter Johnsons presskonferens. Han skriver vidare att det är en förolämpning mot det brittiska folket att inga åtgärder vidtas mot Cummings som gjort långa resor trots landets nedstängning.

Han ställer också krav på en omedelbar utredning.

Igår 17:55
Läs mer om Smittan i Storbritannien
Coronaviruset Hongkongprotesterna
Donald Trump med Robert O’Brien strax bakom. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Hongkongprotesterna

Vita huset: Sanktioner mot Kina om nya lagen införs

USA kommer troligen att införa sanktioner mot Kina om den kontroversiella säkerhetslagen för Hongkong blir verklighet. Det säger Vita husets säkerhetsrådgivare Robert O’Brien, skriver CNBC.

Enligt O’Brien utgör Kinas lagförslag ett övertagande av Hongkong, och som en konsekvens kommer USA inte kunna vidhålla att regionen har en ”hög grad av självständighet”. Resultatet blir då att sanktioner införs mot Kina i enlighet med Hongkong-deklarationen för mänskliga rättigheter och demokrati från 2019, säger O’Brien.

– Det är svårt att se hur Hongkong ska kunna fortsätta som Asiens finansiella centrum om Kina tar över. Företagen kommer inte att vilja stanna kvar och bli dominerade av Kommunistpartiet i Kina, säger Trump-rådgivaren.

8 min
En demonstrant grips under dagens protester. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

120 gripna i Hongkong – nu kräver över 200 politiker att Kina backar från nya lagen

Demonstrationerna mot Kinas nya säkerhetslag i Hongkong fortsätter och över 120 personer har gripits under söndagen. Tårgas och vattenkanoner har använts mot de tusentals demonstranterna, skriver South China Morning Post.

Samtidigt växer det internationella stödet till Hongkong. Under söndagen har över 200 politiker från 23 länder fördömt den föreslagna lagen i ett uttalande. Bland undertecknarna finns den förre brittiske utrikesministern Malcolm Rifkind och flera högt uppsatta amerikaner.

”Drakoniska lagar kommer bara eskalera situationen ytterligare och äventyra Hongkongs framtid som en öppen kinesisk internationell stad”, lyder en del av uttalandet.

Igår 13:51
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

7 min
Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Coronakrisen kan avgöra digitala matkassens framtid

Coronavirusets spridning över världen har fått näthandeln att blomstra, inte minst när det gäller mat. Allt fler väljer att handla matvaror på nätet istället för i en fysisk affär och e-handelsbutiker satsar på erbjudanden och rabatter för att locka till merköp. Men kommer trenden att avta när krisen är över, eller är mat på nätet framtiden?

Rusningen till e-butikerna skapar på sina håll digitala köer, lagren tar slut och leveranstiderna blir länge, rapporterar bland annat Expressen och Tech Crunch.

Det avgörande för om kunderna kommer stanna online även när krisen är över är hur shoppingupplevelsen funkar, skriver The Spoon.

Coronakrisen är en extrem situation men det finns ändå lärdomar att dra från de problem som uppstått om man vill att kunderna ska fortsätta handla när pandemin är över, menar sajtens skribent.

Företagen har nu ett guldläge att se över teknologi, supportsystem och personalisering av sina hemsidor. Bland annat finns det utrymme för utveckling när det gäller att föreslå matvaror på samma sätt som musik eller böcker föreslås i andra e-handlar.

”Vegankunden som alltid köper bönor och tahini kommer säkerligen att uppskatta att få ett förslag på kryddor från Mellanöstern som precis kommit in”, skriver The Spoon.

Igår 04:30
Matleverans i New York. JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Förändrade matvanor i städer kan ge radikala resultat

Om invånarna i New York och Minneapolis skulle slopa köttet och i stället få sitt protein från linser och baljväxter så skulle det ge 34 procent mindre växthusgaser och vattenförbrukningen skulle minska med 24 procent. Det visar en ny studie som bland andra Science Daily skriver om. Lika stor skillnad skulle det göra om man äter fågel och fläsk istället för nötkött.

– Det jag tycker är verkligt utmanande, men också användbart, är hur snabbt vi i USA hakar på den senaste mattrenden, säger Dana Boyer, en av forskarna bakom studien på Princeton University, till New Food Magazine.

Boyer har tillsammans med kollegan Anu Ramawami analyserat hur livsmedelsystemen fungerar i Delhi och Pondicherry i Indien samt i New York och Minneapolis i USA. Man ser dels stora skillnader i köttkonsumtion mellan de två länderna men också inhemska skillnader.

I de två indiska städerna skulle det göra stor skillnad att byta ut ris till vete i sin basdiet, risodlingen bidrar stort till växthusgaser i landet. Boyer menar att det i Indien jämfört med USA är ett större ingrepp att göra stora ändringar i folks diet, eftersom maten i högre grad är en del av kulturen och mattraditionen.

Tanken är att forskningen ska vara till nytta när man uppskattar hur stor miljöpåverkan en stads livsmedelsystem har och utvärderar vilka politiska åtgärder som behöver vidtas.

Förutom möjligheten att förändra hur folk äter och hur man hanterar matavfall ser man också en potential i att minska mänsklighetens koldioxidavtryck genom att främja urban odling och ändra sättet man lagar mat på, skriver New Food Magazine.

23 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Debatten om las

Sjöstedts ultimatum efter las-förslag: ”Då kan Löfven inte vara statsminister”

Vänsterpartiet går i taket över det förslag till förändringar av lagen om anställningsskydd som januaripartierna kommit överens om, enligt SVT:s Agenda.

– Det är det värsta angreppet på löntagarnas trygghet på årtionden, säger han och fortsätter:

– Om de väljer att fram med en lagstiftning som ser ut så här. Då kan Stefan Löfven inte vara statsminister.

Centerpartiet tycker å andra sidan att det är ett viktigt förslag för att skapa jobb och stötta småföretagare, säger vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

Han betonar också att januariavtalet handlar om vilka förslag som ska läggas fram i riksdagen, och att hans parti drivit på för just detta.

Igår 19:59
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO sågar las-förslaget: ”Kommer inte genomföras”

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson sparkar bakut och kallar förslaget om ändrat anställningsskydd för ”totalt obalanserat” parterna emellan.

– Då måste regeringen och samarbetspartierna tillbaka till ritbordet. Den här utredningens förslag kommer inte att genomföras, säger han.

SVT:s Agenda har tagit del av ett utredningsförslag som januaripartierna kommit överens om som i praktiken innebär en uppluckring av anställningsskyddet genom ändringar av lagen om anställningsskydd.

Exempelvis vill man ändra turordningsreglerna och ta bort möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning.

Igår 20:14
Tobias Baudin.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Facktoppen sågar nya las: ”10–1 till arbetsgivarna”

Det nya förslaget om förändringar i lagen om anställningsskydd sågas rejält av kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Det här är ju en katastrofutredning. Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna, säger Baudin till SVT:s Agenda, som fått ut förslaget.

Förslaget, som lagts fram av den utredning Januaripartierna lagt fram, innebär bland annat att facket fråntas möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning för företag med färre än 15 anställda och att fem personer kan undantas från turordningsreglerna vid uppsägning.

Igår 17:11
Läs mer om Debatten om las
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Ulf Kristersson. TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Kristersson: Fler tester om regeringen sätter ner foten

Socialminister Lena Hallengren (S) skyller ifrån sig när hon säger att det är regionerna som är ansvariga för att se till att fler coronatester genomförs. Det säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till SvD.

Han vill nu att regeringen fattar tydliga beslut som gör att storskalig testning kan komma igång.

– Hade regeringen satt ner foten och sagt att nu ska vi bygga en stor testorganisation i Sverige, då hade det skett också, säger Kristersson.

Igår 18:42
Coronavirustest. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Göteborgspolitiker: Målet om 100 000 inte förankrat

I Västa Götalandsregionen testas i nuläget runt 4 000 personer i veckan för det nya coronaviruset, en bra bit från de 17 000 tester som skulle vara regionens andel om målet om 100 000 tester i veckan ska nås.

Men regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) säger samtidigt till GP att man redan testar de grupper som enligt riktlinjerna ska testas, och att det är oklart vad syftet med målet är.

– Det var inte förankrat hos oss när man gick ut med 100 000 tester i veckan. Det är fortfarande inte riktigt utrett vad (regeringen) vill ha gjort, säger han.

Igår 15:38
Lena Hallengren/Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hallengren osäker på om svenska strategin är rätt: ”Klart att ingen av oss vet”

Socialminister Lena Hallengren (S) säger i TV4:s ”Nyhetsmorgon” att hon inte svara på om Sveriges coronalinje är den rätta.

– Jag ska vara helt ärlig och säga att det är klart att ingen av oss vet om vi gör rätt, säger hon.

Hallengren säger också att det är ”jättetragiskt” att så många äldre har dött, något som kan göra att det är lätt att ”tappa perspektiven”.

Igår 08:41
Läs mer om Coronaviruset