Illustrationsbild.  Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
E-handelslyftet

200 000 paket ligger orörda hos Postnord

Det har gått lite mer än en månad sedan den nya hanteringsavgiften för postförsändelser från länder utanför EU infördes. Runt 200 000 paket har fortfarande inte hämtats ut från Postnords lager, skriver SvD Näringsliv.
Paketen kommer nu att skickas tillbaka till det land där de kom ifrån, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till tidningen.
Sedan december har antalet försändelser från Kina minskat med en tredjedel till omkring 700 000 paket.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Illustrationsbild. TT.
Skogsbränderna i Sverige

Radiomast i Härjedalen kan falla – sändningar hotas

En radiomast utanför Sveg i Härjedalen riskerar att falla på grund av en brand som rasar i närheten, rapporterar SVT Nyheter Jämtland. I nuläget går det inte att lyssna på Sveriges Radios kanaler P1, P2 och P3 i sändningsområdet.
– Vi har följt räddningsledarens rekommendation i området och utrymt vår personal på plats, säger Niklas Vange, pressinformatör på Teracom till SVT.
En av riskerna som en fallande mast skulle föra med sig är att det inte går att sända ut viktiga meddelanden till allmänheten.
Sveriges Radios P4-sändningar fungerar som vanligt i området.

28 min
Arkivbild / Branden i Ljusdals kommun. TT.
Skogsbränderna i Sverige

Räddningstjänsten tvingas tillbaka – Försvarsmakten kallar in 160 personer

Branden i Ljusdals kommun eskalerar snabbare än förväntat på grund av en tilltagande vind, rapporterar P4 Gävleborg. Räddningstjänsten tvingas nu att retirera uppger skadeplatschef Hans Nornholm.
– Vi får backa med vår personal och branden får fri tillgång och jobba sig fram precis som den vill, säger han till P4.
Försvarsmakten har kallats in för att bistå vid flera av bränderna, bland annat vid den i Ljusdals kommun, rapporterar Metro. Det handlar om totalt 160 personer som ska hjälpa till i släckningsarbetet.
– Men det handlar också om att se till att folk inte kommer in i det farliga området, säger Rickard Wissman, kommunikatör på Försvarsmakten, till Metro.

3 tim
Skogsbrand i Enskogen utanför Ljusdal. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Yvonne tvingades lämna sitt hem: ”Är en stor oro”

Yvonne Andersson och hennes man Börje Andersson är några av alla dem som tvingats lämna sina bostäder som en följd av de bränder som rasar runt om i Sverige, rapporterar TT.
Paret bor i Enskogen i Hälsingland och efter att räddningsledare uppmanat dem att evakuera har de tagit sin tillflykt till deras dotter i Ljusdal.
– Det är en stor oro. Men vi vet inte så mycket än. Vi får inte komma och se, säger hon till TT.
I nuläget vet inte Yvonne Andersson när hon och hennes man kommer att kunna återvända till sitt hus.

4 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin
Donald Trump/Vladimir Putin. Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Analyser: Trumps agerande kan ge stora konsekvenser

USA:s president Donald Trumps pressträff med Rysslands president Vladimir Putin i går kan vara det ögonblick som tillslut bekräftade att Trump värdesätter sina egna intressen före landets, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.
Och det kommer att leda till konsekvenser framöver, menar han.
Enligt Collinson fick presskonferensen Trump att se svag ut och i sådana lägen brukar presidenten slå tillbaka. Dessutom blev Europa allt mer nervöst efteråt vilket gör att EU-länderna sannolikt kommer ta omvägar i Washington för att slippa involvera Vita huset. Putin kan även ha fått mersmak efter att han sett hur lätt det är att manipulera USA:s president och kan tänkas göra nya försök till valpåverkan, skriver Collinson.
NBC News Jonathan Allen skriver i en analys att Trump skapade en oreda när han tog Putins parti och dessutom på utländsk mark. Men man bör inte förvänta sig att Trump ska försöka iordningställa allt för att han får höra att han agerade tvärt emot Amerikas intresse, skriver Allen.
”I sin egen hjärna har han inte gjort några misstag”.

1 tim
Donald Trump/Vladimir Putin. Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Trump: ”Hade bättre möte med Putin än med Nato”

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att mötet han höll i går med Rysslands president Vladimir Putin var bättre än det han höll med USA:s allierade i Nato förra veckan, skriver AFP.
”Även om jag hade ett bra möte med Nato, samlade in stora mängder pengar, hade jag ett ännu bättre möte med Rysslands Vladimir Putin. Tyvärr, blir det inte rapporterat på det sättet – de fejkade nyheterna har nått galenskap!” twittrar presidenten.

3 tim
Donald Trump/Vladimir Putin/Paul Ryan. TT
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Ryan: Vi överväger nya Rysslands-sanktioner

USA:s representanthus talman Paul Ryan är villig att överväga nya sanktioner mot Ryssland, säger han till reportrar enligt Reuters. Dessutom upprepar han sitt stöd för underrättelsetjänstens rapport som kom fram till att Ryssland försökte påverka presidentvalet 2016.
– Ryssland är en hotfull regering som inte delar våra intressen och inte våra värderingar, säger han.
Uttalandet kommer bara en dag efter att president Donald Trump haft ett möte på tu man hand med Rysslands president Vladimir Putin.

2 tim
Läs mer om Trumps USA
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Arkivbild: Strandade migranter till havs. Olmo Calvo / TT / NTB Scanpix
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Organisation: Libyen har lämnat migranter att dö

Den spanska organisationen Proactiva Open Arms anklagar Libyens kustbevakning för att ha övergivit tre personer på Medelhavet, skriver AP. Två av de kvarlämnade, en kvinna och ett litet barn, dog.
Personerna hittades på det som fanns kvar av en förstörd migrantbåt i närheten av Libyens kust. Enligt organisationen ska kvinnorna och det lilla barnet ha nekats att gå ombord på de libyska fartygen med de andra och därefter lämnats kvar i vattnet efter att Libyens kustbevakning förstört deras båt.
– Det här är en direkt konsekvens av att väpnade militanter får Europa att tro att Libyen är en stat, en regering och ett säkert land, säger Proactiva Open Arms-chefen Oscar Camps i ett uttalande.

28 min
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Kvinna och barn hittade döda på tömd gummibåt

En kvinna och ett litet barn har hittats på flytande vrakdelar från en migrantbåt utanför Libyens kust, skriver AFP. Dessutom hittades en kvinna som var vid liv, men led av hypotermi och chock.
De två kvinnorna och barnet, som uppskattas vara i femårsåldern, hittades flytande på de få plankor som återstod av den tomma gummibåten.
De hittades efter att Libyens kustbevakning meddelat att man räddat 158 personer från en gummibåt på måndagen. Räddningsinsatsen gjordes nära tre mil från den plats där kropparna hittades.

31 min
Läs mer om Flyktingsituationen
Illustrationsbild. TT.
Extremvärmen

Varma duschar kan vara bättre än kalla i hettan

Brukar du duscha kallt innan du går och lägger dig för att kyla ner dig inför natten? Då kanske det är dags att tänka om.
Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor emeritus vid Stockholms universitet och Karolinska institutet, kan en varm dusch nämligen fungera bättre, rapporterar TT.
– Kallduschar gör att huden drar ihop sig, då släpper inte kapillärerna ut värme. Värme öppnar upp kapillärerna. Det finns ingen sammanställd vetenskap kring detta, så det är viss spekulation, men rent logiskt borde kallduschar inte vara så bra, säger han till nyhetsbyrån.

1 tim
Arkivbild. Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Facken varnar över hettan på SL-bussarna

SL har fått in närmare 1 500 klagomål från resenärer om att det är för varmt på bussarna och tunnelbanan. Nu varnar även busschaufförerna om säkerhetsrisker, skriver tidningen Mitti.
Det är inte bara att luftkonditionering lägger av, länets bussdepåer saknar dessutom skydd mot sol vilket gör att bussarna är överhettade redan innan de ens tas i trafik.
– Värmen kan vara upp till 38 grader i bussarna. Det är som en halvt uppvärmd bastu. Under sådana förhållanden kan man inte vara en säker förare, säger Yoseph Yohannes är huvudskyddsombud på fackförbundet Kommunal.
Under flera år har fackförbunden Baro och Kommunal påtalat problemen med de överhettade bussarna. Nu vill de se solskydd på depåerna och hoppas att SL hörsammar kravet.

Idag 11:10
Läs mer om Extremvärmen
Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige. Pressbild Greenpeace.
Torkan i Sverige

Greenpeace: ”Nu måste miljön bli en huvudfråga”

Det är dags för klimat- och miljöfrågan att bli en del av Sveriges finanspolitik och statens investeringar. Det skriver Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige, på Expressen debatt.
Pleym knyter an till det torra och varma vädret i Sverige och menar att om det inte sker några förändringar snart ”kommer ännu fler värmerekord att bräckas”.
”Men i partiledardebatterna lyser miljö- och klimatfrågan med sin frånvaro” skriver han och uppmanar nu landets förtroendevalda att göra miljöfrågan till en huvudfråga.

2 tim
Torr veteåker i Täby. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Torkan i Sverige

SMHI: Rekordtorka i delar av Sverige – fortsatt hett

Visby och Falsterbo har under perioden 1 maj till 15 juli haft det torraste vädret sedan 1860 respektive 1879. Det visar statistik som SMHI håller på att sammanställa, rapporterar Dagens Nyheter.
Det år som är närmast konkurrerande när det gäller torka är 1992 då många mindre vattendrag i sydöstra Sverige helt torkade ut.
– På vissa håll var det torrare då, på andra är det torrare nu, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, till DN.

Igår 15:55
Phil Hogan. TT.
Torkan i Sverige

Inga EU-krispengar till bönderna: ”Är inte möjligt”

EU väntas säga nej till att bidra med krispengar till Sveriges bönder. Det meddelar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och jordbrukskommissionären Phil Hogan.
Hogan väntas däremot ge grönt ljus för att höja en tidigarelagd utbetalning av lantbruksstödet från 75 procent till 85 procent.
– Det är inte möjligt just nu att hinna implementera det för i år. Därför använder jag de verktyg som kan spela roll för jordbrukarnas inkomster och pengaflöde, säger Hogan till TT.

Igår 19:17
Läs mer om Torkan i Sverige

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Polisens tekniker i Rosengård. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängskjutningarna i Malmö

Uppgift: Mördade mannen tidigare utpekad för mord

Den 23-årige man som sköts till döds i Rosengård i Malmö på måndagskvällen pekades av misstag ut för att ha varit inblandad i mordet på Nydala i juli i år, enligt uppgifter till Kvällsposten.
23-åringen både greps och anhölls för mordet men förundersökningen mot honom lades ner eftersom det inte gick att bevisa att han var skyldig. Enligt Kvällspostens uppgifter hade han förväxlats med en annan person.
Polisen vill inte kommentera uppgifterna.

4 tim
Polis på plats på von Rosens väg i Rosengård i Malmö natten till tisdagen efter att en man i 20-årsåldern skjutits till döds. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängskjutningarna i Malmö

Boende vill flytta efter dödsskjutning

Polisen har hävt avspärrningarna kring den plats där en man i 20-årsåldern sköts till döds i Rosengård i Malmö under måndagskvällen. Förutom poliser som står och pratar med förbipasserande finns det inte längre några spår av händelsen kvar, skriver Sydsvenskan. Men asfalten är spolad och än har inga blommor eller ljus placerats ut.
En man som vill vara anonym berättar för tidningen att när han var på väg hem möttes han av att gården var omringad av poliser. Han beskriver att han oroas över skjutningarna och funderar nu på att flytta.
— Men vart? Det skjuts i flera stadsdelar och det är svårt att hitta lägenhet, säger han till tidningen.

Idag 08:07
Polisens tekniker arbetar på platsen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängskjutningarna i Malmö

Dödsskjutning kan ha fångats på kameror

En man i 20-årsåldern sköts under måndagskvällen till döds i Rosengård i Malmö. Polisen har ännu ingen misstänkt, men mordet kan ha fångats på övervakningskameror i området, skriver Sydsvenskan.
Polisen fick in larmet efter att flera personer hört smällar i området. När polis kom till platsen påträffades den skjutne mannen på en trottoar i området.
Enligt Aftonbladet ska två personer på var sin svart moped ha försvunnit från platsen och en av dem ska ha plockats in för förhör. Dessa uppgifter har dock inte bekräftats av polisen. En utbränd moped har sedan dess hittats under natten och polisen har spärrat av området.
– Det finns fler uppgifter än de som figurerar i medierna. Det är tacksamt att så mycket vittnesuppgifter lämnats i ett tidigt skede och som fortsätter att komma in, men det finns också personer som inte velat prata med oss, säger Calle Persson vid polisen till Kvällsposten.

Idag 05:31
Läs mer om Gängskjutningarna i Malmö
SvD TT
Dagens börs

SEB och Getinge börsvinnare efter starka rapporter

Stockholmsbörsen inledde tisdagshandeln med stigande index men tappade farten under eftermiddagen. Breda OMXS avslutade dagen oförändrat och storbolagsindexet OMXS30 stängde till slut 0,3 procent upp efter att ha varit både över och under nollsträcket.
SEB och Getinge steg 4,3 respektive 10,5 procent. Husqvarna missade däremot förväntningarna och trots att bolaget meddelar åtgärder för att få upp lönsamheten tappade aktien hela 17,4 procent.
Bland övriga bolag steg bland annat Bonava (+4,7 procent) på sin rapport samtidigt som Hiq tog stryk (–11,4 procent).

2 tim
Christophe Ena / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Netflix dyker på svag rapport – Spotify dras med

USA-börserna vände under kvällen uppåt efter att Netflix skakat av sig den värsta rapportoron från gårdagskvällens delår som missade förväntningarna grovt. Aktien backade över 14 procent i inledningen men vid 18.40-tiden hade den hämtat sig och låg på minus 4,7 procent för dagen.
Dow Jones industriindex var vid samma tid upp 0,2 procent och breda S&P 500 hade avancerat 0,4 procent. Nasdaqs kompositindex hade stigit hela 0,6 procent till ny rekordnivå, skriver CNBC.
Effekten av Netflix-nedgången spillde inledningsvis över techbolag som Spotify, Apple, Alphabet och Amazon – men samtliga hade vid 18.40-tiden vänt till plus.

3 tim
Illustrationsbild.  / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Kräftgången i Kina fortsätter – uppåt i Japan

De kinesiska börsernas fall fortsatte på tisdagen. Tullkonflikten är fortsatt i fokus, med nya överklaganden till WTO från både Kina och USA. Hittills har investerare dock inte sett tillräckligt för att varken blåsa faran över eller kapitulera från aktiemarknaderna, skriver CNBC.
Såväl Shanghai och Shenzhen som Hongkongs Hang Seng stängde omkring 0,5 procent ner, efter att ha vänt upp mot slutet av dagen. I Japan och Sydkorea gick biltillverkare starkt, vilket drev upp Tokyo-börsen med 0,5 procent. Kospi i Sydkorea backade Kospi dock 0,2 procent.
Bland enskilda branscher är det energiaktier som tar särskilt mycket stryk. Detta efter att USA:s finansminister Steven Mnuchin under gårdagen hintat om att USA kan vara beredda att ge vissa företag undantag från sanktionerna mot Irans oljehandel, ett besked som sänkte oljepriset.

Idag 07:08
Läs mer om Dagens börs