30 Kravgårdar har brutit mot djurskyddslagen
30 svenska Kravgårdar har brutit mot djurskyddslagen, enligt Uppdrag Granskning. Det finns dessutom exempel på Kravbönder som fått anmärkningar om bristande djurhållning men som trots det fått behålla sin certifiering.
– Det är naturligtvis inte acceptabelt. Verkligen inte, säger Anita Falkenek, vd för Krav.
bakgrund
Krav
Wikipedia (sv)
KRAV är dels kortformen för en förening med namnet KRAV ekonomisk förening. Ordet KRAV kan också avse ord- och/eller figurvarumärket KRAV.
Föreningen är en svensk organisation som utvecklar regler för ekologisk odling och djurhållning, förädling och tjänster, samt regler för certifiering av dessa. Krav är en ekonomisk förening där stora aktörer på livsmedelsmarknaden såsom LRF, Arla, Coop, Ica, Lantmännen m.fl., men även Astma- och Allergiförbundet, samt Svenska Naturskyddsföreningen är medlemmar. Krav har till uppgift att få till stånd en ökad ekologisk odling, djurhållning, hållbart fiske och förädling genom att tillhandahålla regler, kontroll och märkning av ekologiska produkter. I samma syfte ska Krav bedriva en aktiv informationsverksamhet.
Kravmärket på en produkt anger att den är framställd enligt Kravs regler. Reglerna för Kravmärkt produktion uppfyller EU:s förordning för ekologisk produktion för de områden förordningen täcker. Kravmärkta produkter får därför även marknadsföras som ekologiska. Kravs regler granskas av Swedac vad gäller certifierbarhet enligt ISO/IEC 17065:2012.
Läs även
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen