Skandia

30 orterna där invånarna betalar mest ränta i onödan

Svenskar betalar nästan 5 miljarder kronor för mycket i boränta. Det visar siffror från Skandia som har jämfört statistik från SCB över svenskars genomsnittliga boränta i juli 2019 på 1,52 procent med Skandias egen snittränta för 3 månader bundet lån på 1,35 procent.

Beloppen varierar stort i landet även om problemet främst är koncentrerat till storstäderna där lånevolymerna är störst.

Många är inte medvetna om att de betalar för mycket i ränta. I Skandias bolånekalkyl kan du räkna på din bolåneränta och skaffa ett bolån utan förhandling och hårda helkundskrav. Där kan du se vilken rabatt du kan få utan att behöva förhandla.

– De med störst bolån har störst anledning att vara aktiva, men även låntagare med mindre lån har pengar att spara, säger Ulf Wikland, bolåneexpert, Skandias Bank.

Skandia baserar räntan på en transparent prismodell. Har du din tjänstepension hos Skandia, eller flyttar den dit, förbättras räntan direkt. Men rabatten beror även på lånets storlek, belåningsgrad och nivån på ditt sparande.

– Hos oss behöver du inte spendera timmar på att jämföra och förhandla. Nu finns det möjlighet att få vår lägsta ränta, ner till 1,10 procent*, på samtliga bindningstider, från tre månader upp till fem år, säger Ulf Wikland.

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,09 procent motsvarar en effektiv ränta på 1,10 procent. Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 procent, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kronor (inklusive amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kronor utan hänsyn till eventuella skatteavdrag.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Skandia Partner

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Anders Tegnell. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Just nu: 95 nya dödsfall rapporterade i Sverige

95 nya dödsfall i covid-19 har registrerats. Totalt har 4 220 dött i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Statsepidemiolog Anders Tegnell beklagar dödstalen.

– Det är väldigt tråkigt att så många människor har fått sätta livet till, säger han vid onsdagens pressträff.

Han menar dock att trenden vad gäller smittspridningen ser positiv ut inför sommaren.

– Siffrorna är väldigt stabila i många delar av landet. I Skåne har man till exempel under lång tid legat på under 20 fall per dag, säger Tegnell.

1 tim
Karin Tegmark Wisell. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

96 nya dödsfall i Sverige: ”Behöver ökad testning”

Det senaste dygnet har 96 nya dödsfall i covid-19 registrerats, enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering. Totalt har 4 125 människor dött i Sverige.

Siffrorna visar också att 34 440 personer bekräftats smittade sedan utbrottet startade i landet. På myndigheternas pressträff konstateras att testningen ökat, men behöver öka än mer.

– Men testningen behöver vara ändamålsenlig, säger Karin Tegmark Wisell,  avdelningschef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

– Det är viktigt att ha den stora kapaciteten på plats, sen får vi se hur behovet utvecklar sig.

I slutet av veckan kommer myndigheten att ta fram en vägledning när det gäller provtagning inom äldrevården för att se över behovet och använda kapaciteten på ett bra sätt.

Igår 12:08
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
von der Leyen. Arkiv. ARIS OIKONOMOU / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

”Vår enorma utmaning förvandlas till en möjlighet”

EU-kommissionen vill att nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond. Två tredjedelar av summan ska gå till de länder som coronakrisen slagit hårdast mot, skriver TT.

För att kunna betala tillbaka lånen vill kommissionen kunna ta in nya avgifter och skatter, skriver DN.

”Återhämtningsplanen förvandlar den enorma utmaningen vi står inför till en möjlighet, inte bara genom att stödja återhämtningen utan också genom att investera i framtiden”, säger ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Av pengarna föreslås 500 miljarder euro som rena bidrag och 250 miljarder som lån, uppger läckor för nyhetsbyrån Reuters.

1 tim
Illustrationsbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Återhämtningsfond för EU landar på 750 miljarder

EU-kommissionens återhämtningspaket kommer att uppgå till 750 miljarder euro, motsvarande nästan 8 000 miljarder kronor. Det skriver EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på Twitter.

500 miljarder kommer att ges till medlemsländerna som bidrag och 250 miljarder som lån, uppger källor för den tyska nyhetsbyrån DPA och tv-kanalen N-tv. Därmed blir Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike överkörda – de fyra länderna ville att hela paketet skulle ges som lån.

Klockan 13.30 ska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera förslaget.

2 tim
Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige kan slippa jättenota – EU vill ta in skatter

Sverige kan slippa finansiera EU:s gigantiska återhämtningsfond med en höjd EU-avgift.

I stället ska EU börja ta in egna skatter på till exempel utsläpp och den digitala ekonomin, föreslår EU-kommissionen enligt Direkt.

Summan på fonden är motsvarande totalt nästan 8 000 miljarder kronor varav 5 300 miljarder i bidrag och resten i lån. Enligt Danske Banks svenska chefsekonom Michael Grahn skulle den svenska notan bli hela 150 miljarder kronor vilket gör honom ”förbaskad”.

Samtidigt föreslås Sverige få tillbaka motsvarande runt 50 miljarder kronor från fonden.

Som jämförelse föreslås Italien få motsvarande 860 miljarder kronor i bidrag och Spanien föreslås få 815, skriver Direkt.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Trumps USA Primärvalen 2020
Donald Trump, arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Trump hotar att stänga ner sociala medier: ”Tystar konservativa röster”

Donald Trump reagerar med ilska på att Twitter för första gången ”faktakontrollerat” två inlägg från presidenten. Enligt företaget innehåller inläggen ”potentiellt vilseledande uppgifter”.

Nu hotar Trump med att stänga ner sociala medier.

”Republikaner känner att sociala medieplattformar fullständigt tystar konservativa röster. Vi kommer att hårt reglera, eller stänga ned dem, innan vi låter detta ske”, twittrar presidenten.

1 tim
Illustrationsbilder. J. David Ake / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Twitter tar hellre strid nu än i valrörelsen

Twitters val att för första gången faktagranska USA:s president Donald Trump innebär en ”konstig situation”, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg i Morgonstudion.

– Då angriper man den person som överlägset betytt mest för bolaget. Ingen har betytt så mycket för Twitter som Donald Trump, säger han.

Företaget har länge varit under hård press att markera mot Trump och tar nu ett steg man länge varit motvillig till, skriver Washington Posts Henry Farrell.

”Varför nu? Det kan vara så att man känner att ta det här bråket nu än att riskera att bli indraget i en tvist om valresultatet i november”, skriver han.

Politico noterar att Twitters val att börja faktagranska gör att man särskiljer sig från Facebook.

”Det kan sätta Twitter i en svårare situation än konkurrenten”, skriver man.

6 tim
Läs mer om Trumps USA
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Uppgift: Förbud att träffas fler än 50 personer blir kvar

Förbud mot att träffas fler än 50 personer kommer sannolikt att blir kvar, enligt uppgifter till Expressen. Sannolikt kommer de offentliga sammankomsterna att vara fortsatt begränsade över sommaren.

Enligt tidningen väntas riktlinjen gälla tills risken för smittspridning har sänkts från ”mycket hög” eller att antalet döda kraftigt har minskat. Belastningen inom vården och det allmänna läget i landet antas också väga tungt.

4 tim
Illustrationsbild/Anders Tegnell i Morgonstudion TT/SVT
undefined

Tegnell: Övervägde att lätta restriktionerna för kvinnor

Folkhälsomyndigheten övervägde att införa olika typer av restriktioner för kvinnor och män, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT Morgonstudion.

Enligt Tegnell handlade det exempelvis om att ändra de generella råden om försiktighet till att gälla från 70 år för män och 72 år för kvinnor. I slutändan valde man dock att hålla fast vid samma rekommendationer för båda könen.

– Vi har tittat på möjligheterna men det är också en fråga om att kommunicera ett budskap som är lätt att komma ihåg och som folk ska ta till sig, säger han.

5 tim
Illustrationsbidler. TT
undefined

Läkare: Kan ha kostat liv att kommunerna glömdes bort

Kommunerna glömdes bort när Sverige förberedde sig inför pandemin i vintras vilket kan ha kostat människoliv. Det hävdar flera smittskyddsläkare och beredskapsansvariga, enligt SR Ekots granskning.

Det handlade bland annat om att skyddsutrustning och rutiner kring basal hygien inom äldrevården inte introducerades tillräckligt tidigt.

Orsaken kan ha varit att risken för samhällsspridning länge bedömdes vara låg, uppger smittskyddsläkarna.

Idag 03:40
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

SAS återupptar flera flygrutter: ”Startar upp”

SAS-trafiken har gått på sparlåga den senaste tiden men under juni startar ett flertal rutter upp igen, meddelar flygbolaget.

Från Arlanda återupptas flygningar till Malmö, Kalmar, Ängelholm och Skellefteå samt finska Helsingfors och Åbo.

Från Kastrup i Köpenhamn återupptas flygningar till New York, Chicago och Amsterdam.

”Allt fler länder lättar på sina reserestriktioner vilket möjliggör för SAS att starta upp trafiken”, heter det.

2 tim
Illustrationsbild från klubbens träningsmatch mot utsikten, mars 2020 Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Häcken räknar med storförlust: ”Slår mot oss”

Coronakrisen sätter idrottsklubbarna under hård press. Under onsdagen meddelade allsvenska BK Häcken att klubben i år kommer att göra ett negativt resultat på 40 miljoner kronor.

”Vi gick in i krisen med en god ekonomi men jag tror att alla förstår hur ett minusresultat i den här storleken slår mot vår verksamhet. Nu gör vi allt vi kan för att minska underskottet", säger klubbchefen Marcus Jodin i ett pressmeddelande.

Utöver att den allsvenska premiären har skjutits upp så drabbas Häcken av att ungdomsturneringen Gothia Cup har behövt ställas in.

30 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Covid19-tester på Scilifelab vid Karolinska institutet. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Spotify-grundarna donerar miljoner till covid-19-tester

Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon donerar mångmiljonbelopp för coronatester av sjukvårdspersonal, rapporterar DN. Donationen ska täcka kostnaderna för testning av 15 000 personer.

”Jag tror på kraften i data och testerna kommer också att ge viktig kunskap till våra forskare”, skriver Ek i ett uttalande till tidningen.

Testerna utförs av Werlabs som redan testat personal på H&M, Spotify och Tele2.

2 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Covidboende i Malmö snart tomt: ”Har planats ut”

Ett boende i Malmö som öppnats för att ta emot coronapatienter kommer snart att stå tomt sedan samtliga patienter blivit friska, rapporterar Sydsvenskan.

Boendet har 44 platser och öppnade för ett par veckor sedan. Som mest har nio personer vårdats på boendet, men alla har tillfrisknat och nu väntar de tre kvarvarande patienterna på att få åka hem.

– Det är otroligt glädjande. Vår kurva över smittade i Skåne har planats ut väldigt mycket, säger enhetschef Pia Nilsson på Malmös hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning.

2 tim
Illustrationsbilder TT
undefined

”Skräckbilden av Sverige gör att dörrar stängs”

Opinion Olika aspekter av coronakrisen dominerar dagens ledarsidor.

Expressen konstaterar att omvärlden förfäras över den omfattande smittspridningen i Sverige.

”Skräckbilden av ett partyland som låter smittan välla fram och sorglöst offrar åldringars liv, har spritts vida omkring (...) När våra grannländer inte vill veta av oss och Cypern drar igen dörren, har vi ett problem”, skriver tidningen som anser att testandet måste trappas upp och smittkedjorna klippas av.

Dagens Industris Lotta Engzell-Larsson menar samtidigt att svenska politiker ska tänka om och låta svenskarna resa ut i landet i sommar. Smittspridningen minskar och antalet som vårdas på intensivvårdsavdelning har halverats sedan toppen i april, skriver hon.

”Den svenska vården klarade sitt uppdrag då, och kommer klara det även framöver”, konstaterar hon.

Aftonbladets Anders Lindberg tar upp M-ledaren Ulf Kristerssons krav på en coronakommission.

”Syftet verkar mest vara att sätta dit Socialdemokraterna”, skriver Lindberg som själv vill se två erfarna politiker med brett förtroende i ledningen för en kommission.

Idag 05:57
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Nya bakterien gör matavfall till nya förpackningar

Svenskarnas matavfall ska halveras till 2030, men kan det som blir kvar omvandlas till hållbar plast? Det tror i alla fall Tech Crunch, som besökt kanadensiska Scarborough där företaget Genecis utvecklar en metod där en ny typ av bakterie omvandlar kolbaserat organiskt avfall till organiska syror.

Vd:n Luna Yiu berättar för nyhetssajten om processen som består av två steg: Den första gruppen av bakterier bearbetar matavfallet och producerar fettsyror som den andra gruppen av bakterier livnär sig på när de tar upp kolatomerna och omvandlar dem till bioplast.

Satsningen har fått stöd av den kanadensiska regeringen och förhoppningen på sikt är att skala upp två goda effekter: minska plastavfallet i världen samtidigt som växthusgaserna minskar. Jämfört med traditionell plasttillverkning ger den här typen av förpackningstillverkning 80 procent mindre växthusgaser.

Produktionen är ännu småskalig och kan inte tävla prismässigt med petroleumplast om oljepriserna är låga, men man ser en framtid i att tillverka bioplast för matförpackningar, material till 3D-skrivare och inom medicinsektorn.

– Med mer genteknik och med förbättring av våra bakteriekulturer skulle vi potentiellt kunna få ner kostnaderna och i framtiden bli en verklig konkurrent till plastartiklar, säger Yiu till sajten Fast Company.

Idag 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Studie: Stor potential för odling av mat inne i städer

Genom att använda parker, trädgårdar och andra stadsnära grönytor till odling skulle städer kunna minska importberoendet och täcka behovet av frukt och grönt hos 15 procent av befolkningen. Det är slutsatserna från en ny studie som publicerats i Nature Food och som genomförts av forskare på institutionen för hållbar mat vid University of Sheffield.

Studien har utgått från Sheffields outnyttjade grönytor men menar att resultaten går att tillämpa på andra städer som också har runt en halv miljon invånare.

Skulle 100 procent av mark som till exempel parker och privata trädgårdar användas skulle det kunna täcka det dagliga behovet av frukt och grönt för 709 000 personer, skriver Science Daily. Används tio procent skulle det räcka till att täcka behovet för 15 procent av befolkningen i staden och skulle kunna hjälpa till att säkra en inhemsk matförsörjning.

De platta taken i staden ger ytterligare möjligheter, använder man tio procent av dessa för tomatodling skulle det ge åtta procent av befolkningen deras behov och potentiellt minska den stora importen av tomater.

Professor Duncan Cameron menar att man måste hitta en balans mellan att ha kvar grönytor i staden och hur man ska utveckla trädgårdsodling. Han ser en stor potential till utveckling om myndigheterna jobbar nära lokalsamhället.

– Med noggrann hantering av grönområden och teknikanvändning för att skapa distributionsnätverk är det möjligt med ”smarta matstäder”, där lokala odlare kan försörja samhällen med färsk och hållbar mat, säger han till Science Daily.

Igår 04:30
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden på andra sidan jorden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

25 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat