Hem
Anna Rut Fridholm / SJ AB
SJANNONS

5 tips: Så kan du optimera din arbetsdag

Arbetet går inte alltid så smidigt som man kan önska. Det är lätt att sväva ut i andra tankar eller tappa koncentrationen när det ständigt plingar i mejlkorgen. Här är fem tips för att hålla fokus uppe.

Börja med det svåraste

Även om det kan kännas lockande att börja dagen med de enklaste uppgifterna är det bättre att gå på det svåraste först. En stor del av befolkningen presterar bäst under morgonen och förmiddagen. Om du gör de mest krävande uppgifterna först slipper du dessutom ha dem hängande över dig under hela dagen.

Skriv att göra-listor

Enligt den amerikanske neuroforskaren Daniel Levitin hjälper listor hjärnan att rensa bort onödig information som vi inte behöver för stunden. Genom att göra en lista över arbetsdagens uppgifter kan du lättare fokusera på dem och minskar risken att sväva ut i funderingar över vad du ska äta till middag i kväll.

Ta en paus från mejlen

Mejlkorgen är en av de största bovarna när det kommer till störande avbrott i arbetet. Att logga ut när du håller på med en avancerad arbetsuppgift underlättar för koncentrationen. Om du tågpendlar till jobbet är det ett bra tillfälle att stänga ner mejlen och ägna restiden åt att beta av sådant som kräver extra fokus.

Ät en smart lunch

Det vi äter påverkar både kropp och knopp. Enligt studier är bland annat bladgrönsaker som spenat och grönkål, avokado, sojabönor, tomater, fet fisk och kyckling bra för minnet och koncentrationen. Bra mat att välja till jobblunchen alltså.

Utnyttja lugna miljöer

Tar du tåget på affärsresan? Då kan du passa på att utnyttja SJ:s lounger. De är öppna för alla som reser 1 klass, har SJ Årskort eller är medlemmar i SJ Prio på svart nivå med en SJ-biljett samma dag. Loungerna erbjuder en lugn och avskild miljö där man kan jobba ostört. Eller ladda på energiförrådet med en stunds avkoppling och fika. Lounger finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.
Annons