Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD) i ett gemensamt möte.  Ebba Busch Thor på Facebook / Jimmie Åkesson på Twitter.
Almedalsveckan Sprickan inom borgerligheten

Åkesson och Busch Thor i första möte – diskuterade sjukvårds- och energipolitik

KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-ledaren Jimmie Åkesson har haft ett möte där de har diskuterat sjukvårds- och energipolitik.

Mötet, som ägde rum i Stockholm i dag, är det första mellan partiledarna som sker utanför tv-debatter och riksdagskammaren, skriver Expressen.

Båda partiledarna har lagt ut bilder och kommentarer från mötet i sina sociala medier.

Ebba Busch Thor skriver att partierna har olika ideologisk utgångspunkt men konstaterar samtidigt i ett inlägg på Facebook att det i flera frågor finns ”goda förutsättningar för gemensamt agerande”.

”Sverige har stora problem. Dessa kräver lösningar. Därför är det viktigt att man ibland möts över partigränserna för att diskutera dem på riktigt” skriver Åkesson i ett inlägg på Facebook.

– Det är positivt att KD nu tar det här steget och kan diskutera sakpolitik med fler än deras före detta kollegor i Alliansen, säger Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson till Expressen.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

1 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är Ebola och Sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset