Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Fed vs inflationen

Alla räknar med Fed-sänkning – men varför?

Klockan 19 svensk tid på onsdagen är det dags för Federal Reserve att sänka räntan med 0,25 procentenheter för tredje gången i år. Åtminstone enligt marknaden, vars prissättning av räntor enligt TT indikerar en 93-procentig sannolikhet för en ny sänkning.

– Vi ser det som väldigt osannolikt att Feds direktion skulle göra marknaden besviken, säger JP Morgans Michael Feroli till USA Today.

Men varför ska Fed sänka räntan igen när USA-börserna hovrar runt på nya rekordnivåer? Det frågar sig Market Watch.

Ett svar kan vara att kommittén vill slutföra den ”mittencykeljustering” som Fed-chefen Jerome Powell talat om tidigare. Enligt experter skulle en tredje sänkning nu i oktober efter sänkningarna i juli och september matcha definitionen av just en sådan justering och kunna rättfärdigas som en försäkring mot den recession som kan krypa allt närmare.

Keith Lerner, chefsmarknadsstrateg för Suntrust, pekar på trippelsänkningarna under 1995 och sedan 1998 som paralleller till Feds nuvarande taktik. Särskilt sänkningsrundan under 1995, som Powell ofta har talat gott om, anses vara en mittencykeljustering som gjordes av försäkringsskäl, säger han till Market Watch.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

1 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

2 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset