Bevaka
Jerome Powell

TT
Dagens börs

Ränteoro sänkte Wall Street – Tesla klättrade

Handeln var slagig på Wall Street under torsdagen. De ledande indexen lyftes inledningsvis av starka industrisiffror men ränteoro lade sedan sordin på stämningen. Vid stängning såg det ut som följer:
• S&P 500: -0,2%
• Nasdaq: -0,2%
• Dow Jones: –0,5%

Orderingången i USA:s industri steg 1,9 procent i mars, jämfört med månaden före. Väntat var en ökning med 1,5 procent, enligt Reuters enkät. Marknaden gladdes inledningsvis åt siffrorna men indexen vände sedan ner samtidigt som räntorna på långa statsobligationer steg.

Bakgrunden till ränteoron är Fed-chefen Jerome Powells uttalande i går om att den senaste tidens låga inflationssiffror bör ses som övergående. Uttalandet tolkas av marknaden som att en sänkning av räntebanan inte är aktuell. De ledande indexen reagerade starkt negativt på utspelet under onsdagskvällen, och dagens nedgång kan ses som en förlängd reaktion, skriver CNBC.

– Jag tror att investerare måste få in i deras huvuden att perioden med låg inflation, låga räntor och en ständigt stimulerande penningpolitik är över, säger Abby Joseph Cohen, investeringsstrateg på Goldman Sachs, till CNBC.

I dag framkom det att Tesla ansökt om tillstånd att emittera 2,7 miljoner nya aktier och elbilstillverkaren vill dessutom ta in 1,35 miljarder dollar via obligationer. Marknaden gav tummen upp till lösningen på bolagets likviditetsproblem och aktien steg över 4 procent.

Efter börsstängningen i kväll släpper US Steel och spelbolaget Activision Blizzard sina delårsrapporter.

2 maj