Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M).  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på SCB:s mätning

Analys: Den borgerliga kannibalismen uppenbar

Kristdemokraterna skulle få 13,0 procent av rösterna om det vore riksdagsval i dag. Partiet har främst tagit väljare från Moderaterna och Sverigedemokraterna, visar SCB:s partisympatiundersökning.

– Det är den gamla borgerliga kannibalismen som är alldeles uppenbar här. KD gynnas av att det inte går så bra för M. KD vinner väljarna som väger mellan M, KD och SD, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Hon tror att KD:s partiledare Ebba Busch Thor har bidragit till det ökade stödet.

– Hon är tydlig och hon har velat avdramatisera SD:s inflytande, och det går helt enkelt hem, säger Marmorstein.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin anser att SCB-mätningen visar att väljarna ställer sig tveksamma till januariavtalet.

– Det är inte S och MP som förlorat mest, utan L och C, säger Mellin, som tillägger att inte heller högeroppositionen, förutom Kristdemokraterna, har gynnats i opinionen av överenskommelsen.

KD hämtar väljare från M och SD

Kristdemokraterna har i förhållande till november 2018 statistiskt säkerställda nettovinster på cirka 3,3 procent från Moderaterna, cirka 1,9 procent från Sverigedemokraterna, cirka 0,9 från gruppen ”vet ej”, cirka 0,4 procent från Centerpartiet, cirka 0,2 procent från Liberalerna och cirka 0,2 procent från Socialdemokraterna.

Källa: SCB

SCB-resultatet för maj 2019

Socialdemokraterna: 27,6 procent (30,5)

Sverigedemokraterna: 17,1 procent (18,3)

Moderaterna: 16 procent (19,2)

Kristdemokraterna: 13 procent (5,4)

Vänsterpartiet: 8,7 procent (8,4)

Centerpartiet: 6,9 procent (8,6)

Miljöpartiet: 5,6 procent (4,0)

Liberalerna: 3,7 procent (4,3)

Övriga partier: 1,3 procent (1,2)

Andelen osäkra väljare är cirka 11 procent.

(Siffran inom parentes är från SCB-mätningen i november 2018)

Valresultatet 2018

Socialdemokraterna: 28,3

Moderaterna: 19,8

Sverigedemokraterna: 17,5

Centerpartiet: 8,6

Vänsterpartiet: 8,0

Kristdemokraterna: 6,3

Liberalerna: 5,5

Miljöpartiet: 4,4

Om mätningen

Undersökningen genomfördes mellan den 29 april och den 28 maj med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 092 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns.

Svaren har samlats in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

Av urvalet har 25,3 procent ej anträffats (inkl. hemligt telefonnummer och saknar telefon), 3,7 procent har varit förhindrade att medverka och 21,5 procent har inte velat delta i intervjun. Det totala individbortfallet uppgår till 50,4 procent.

Det totala antalet svarande är 4 506, vilket motsvarar 49,6 procent. Det förekommer också att personer inte velat besvara vissa frågor.

Under insamlingsperioden pågick valrörelsen till EU-valet men de svarande informerades tydligt om att frågan om val rörde just ett hypotetiskt riksdagsval. Majoriteten av svaren samlades in under den första halvan av insamlingsperioden.

Källa: SCB

Toppnyheter

Jaffar/Tända ljus och blommor vid mordplatsen. Privat/TT
Mordet på Jaffar

Pappan: Han kallades att vittna en gång – inget mer

Polisen har sagt att 15-årige Jaffar som sköts till döds i Malmö i helgen samt en annan 15-åringen som skadades svårt var kända från kriminella sammanhang. Men Jaffars pappa säger till SVT att han inte känner igen den bilden.

– De kallade honom som vittne en gång. Han vittnade för en kompis. Inget mer, säger pappan.

Han beskriver i stället sin son som en normal 15-åring som var omtyckt av familj och vänner.

11 min
15-årige Jaffar dödades i helgen i Malmö. TT / Privat
undefined

15-årige Jaffars anhöriga: Han var inte kriminell

Anhöriga och bekanta till 15-årige Jaffar som sköts ihjäl vid en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö i helgen motsätter sig bilden av att han var kriminell. Enligt polisen var pojken känd för polisen sedan tidigare, skriver Kvällsposten.

– Alla barn i Malmö är kända av polis i så fall, säger en fritidsledare som jobbat nära en av pojkarna, till tidningen.

Pappan säger till tidningen att hans son var ett barn, inte kriminell.

Den andra pojken som sköts vid pizzerian skadades svårt och vårdas fortfarande på sjukhus.

Publiceringen av Jaffars namn och bild sker i samförstånd med familjen.

2 tim
Polisens kriminaltekniker säkrar spår efter en skottlossningen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen granskar inlämnade mobilfilmer från platsen

Polisen har fått in ett flertal mobilfilmer från den plats i närheten av Möllevångstorget i Malmö där två tonårspojkar sköts i helgen, skriver Sydsvenskan. Det rörde sig många människor i området kring den pizzeria där dödsskjutningen skedde på lördagskvällen vid 21-tiden.

Sedan tidigare har polisen tagit del av övervakningsfilmer från platsen som visar hur två personer tog sig på cykel till pizzerian och avlossade skott.

En 15-årig pojke dog efter dådet och den andre pojken fick livshotande skador. Hittills finns ingen misstänkt för skjutningen.

Idag 11:35
Läs mer om Mordet på Jaffar
Bild på det skadade huset efter attacken från Israel. Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Israel har dödat palestinsk jihadistledare – raketsvar

Israel har dödat en högt uppsatt palestinsk jihadistledare i en riktad attack på Gazaremsan, skriver Reuters. Det är Baha Abu al-Atta från den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad som har dödats. Israel menar att han har legat bakom många av de senaste attackerna mot israeliska mål.

Efter händelsen svarade palestinska militanta grupper med omfattande raketattacker från Gaza, enligt AFP. Varningssignaler har ljudit över storstaden Tel Aviv, men det finns ännu inga rapporter om att staden har träffats av raketer.

– Vi förbereder för flera dagars strider, säger Jonathan Conricus, talesperson för Israels armé, till nyhetsbyrån.

Idag 06:58
Läs mer om Israel-Palestina-konflikten
Trumps USA Riksrättsprocessen
Donald Trump. Tom Brenner / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Trumps tankesätt är nyckel i Republikanernas plan

En anteckning som Washington Post tagit del av visar hur Trumpsidan planerar att försvara presidenten i riksrättsförfarandet som nu går in i en ny fas. I anteckningarna som skrivits av en republikansk medarbetare i kongressen citeras Trumps ”djupa oro över den omfattande korruptionen i Ukraina”.

Det står också att Trumps ”tankesätt” är nyckeln till att förstå samtalet i juli till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj då han bad honom att utreda rivalen Joe Bidens sons affärer i Ukraina. Kommande dagars utfrågningar kommer att fokusera på samtalet och bakgrunden till det.

Under tisdagen stod det också klart att stabschefen Mick Mulvaney inte kommer att kräva ett domstolsbeslut kring om han ska vittna och i stället kommer att följa Trumps råd att inte samarbeta, skriver Washington Post.

25 min
Donald och Melania Trump. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Utskriften för andra samtal släpps denna vecka

En ny utskrift från ett annat telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att släppas den här veckan, skriver Trump på Twitter.

”För att fortsätta att vara den mest transparenta presidenten i historien kommer jag någon gång den här veckan att släppa utskriften från det första, och därför viktigaste, telefonsamtalet jag hade med Ukrainas president”, skriver han i inlägget.

Den amerikanska presidenten öppnade för att släppa den nya utskriften förra veckan. Då sa han att den troligtvis skulle släppas i dag tisdag.

Trumps telefonsamtal med Zelenskyj från i juli ligger till grund för riksrättsprocessen.

Idag 04:58
Laura Cooper innan vittnesmålet 30 oktober. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Pentagontopp: Trump gav order om att frysa bistånd

Donald Trump beordrade berörda avdelningar på Pentagon att frysa biståndet till Ukraina under sommaren. Det framgår när vittnesförhöret från Pentagontoppen Laura Cooper blivit officiellt under måndagen, rapporterar amerikanska medier.

Cooper, som är högsta ansvariga tjänsteman på Pentagon för USA:s Ukrainapolicy, gav uppgifterna under sitt vittnesmål inför kongressen förra månaden, i samband med riksrättsprocessen som pågår mot president Donald Trump.

Så mycket som 400 miljoner dollar till Ukraina ska ha frusit inne, enligt Coopers vittnesmål. Uppgifterna kommer bara dagar innan riksrättsprocessen mot Trump går in i en ny fas. På onsdag och torsdag kommer förhör att hållas med fokus på Trumps förfrågan till Ukrainas president om att utreda rivalen Joe Bidens son.

Igår 22:55
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund