Analys: Giriga kleptokrater skyddas av paradisen
En av sakerna som åskådliggörs genom den så kallade Paradisläckan är samspelet mellan giriga politiker – ”kleptokrater” – som suger ut sina instabila hemländer i tredje världen och skatteparadisen. Det skriver Washington Posts Alex Cooley och Jason Sharman i en analys.
Ett exempel de lyfter är den västafrikanska oljestaten Ekvatorialguinea. Landets vicepresident Teodorin Obaing har nyligen anklagats av franska myndigheter för att ha förskingrat från landets oljeförmögenhet för att bland annat köpa en villa i Paris för 200 miljoner dollar och en lyxyacht på 220 fot.
Anklagelserna passar in i ett tydligt mönster i två delar som inte längre går att skilja åt, enligt kolumnisterna: Utvecklingsländer utnyttjas av dess starke män medan skatteparadisen gömmer undan pengarna. Korruption kan inte förklaras i termer av ”rena” och ”smutsiga” länder. Västerländska finanscentran är högst delaktiga, skriver Cooley och Sharman:
”Kleptokratin handlar inte bara om att pengar roffas åt utan också om att korrupta ledare tillåts bosätta sig i andra länder där deras förmögenheter skyddas. Och att de tillåts njuta av sina palats och iögonfallande konsumtion i städer som London, Paris, New York och Genève”.