OLI SCARFF / AFP
Paradisläckan

Expert: Skatten på Malta mellan noll och tio procent

På pappret har Malta en hög bolagsskatt på 35 procent. Men en rad regeler gör att beskattningen i praktiken blir mycket mer gynnsam. Bland svenskarna som förekom i den så kallade Paradisläckan var skatteupplägg med brevlådeföretag den klart vanligaste metoden för att sänka skatten, skriver SVT.

– I praktiken hamnar bolagsskatten på Malta någonstans mellan noll och 10 procent, säger skatteexperten Jörgen Haglund på revisionsbyrån PWC.

Toppnyheter

Sörjande anhöriga vid begravning för offren i terrordådet/Lankesisk polis i huvudstaden Colombo. TT
Terrordåden i Sri Lanka

IS säger sig ligga bakom dåden – släpper bild på påstådda gärningsmän

Terrorgruppen IS hävdar att man ligger bakom terrordåden i Sri Lanka via sitt propagandaorgan Amaq, skriver flera medier. Inledningsvis presenterade gruppen, som tidigare har tagit på sig flera dåd som man inte hade någon inblandning i, några bevis. Senare publicerade man en bild som man påstår visa åtta män som låg bakom attackerna, skriver AFP.

Den militanta islamistiska gruppen National Thowheeth Jama'ath har pekats ut som ansvarig – men såväl myndigheter som experter har ifrågasatt om den relativt okända gruppen haft förmåga att på egen hand utföra ett så komplext attentat. Sri Lanka utreder internationella kopplingar.

40 personer har gripits misstänkta för inblandning i dådet där drygt 320 människor dödades.

7 min
En av självmordsbombarna fångades av en övervakningskamera. REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Premiärministern: Farliga terrorister är på fri fot

Det finns fortfarande misstänkta terrorister på fri fot i Sri Lanka, säger landets premiärminister Ranil Wickremesinghe på en pressträff.

– Det finns fler sprängmedel och terrorister där ute. Polisen letar efter dem. En del av dem kan vara beväpnade och farliga, säger han enligt Sky News.

Tidigare i dag tog terrorgruppen IS på sig dåden på påskdagen. De uppgifterna följs nu upp av landets underrättelsetjänst, och lankeser som anslutit till IS ska kontrolleras.

– Vi tror att det kan ha funnits kopplingar mellan IS och dåden, säger Wickremesinghe.

1 tim
Lankesisk polis i Colombo. JEWEL SAMAD / AFP
Terrordåden i Sri Lanka

Polisjakt efter flera fordon lastade med sprängmedel

Polisen i Colombo söker efter en lastbil, en skåpbil och ett antal motorcyklar som uppges bära med sig sprängmedel och som ska ha kört in i Sri Lankas huvudstad. Det rapporterar lankesiska Sunday Times som hänvisar till uppgifter från polisen. Även underrättelsetjänsten ska ha informerats. Bland annat uppges hamnen sökas igenom.

Sri Lanka är på helspänn efter söndagens terrorattacker där över 320 människor dödades. Den militanta islamistiska gruppen National Thowheeth Jama'ath har pekats ut som ansvarig men myndigheterna söker efter internationella kopplingar. På tisdagen tog terrorgruppen IS på sig dådet utan att presentera närmare bevis.

5 tim
Läs mer om Terrordåden i Sri Lanka
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
Anna Maria Corazza Bildt (M)/Lena Adelsohn Liljeroth (M). TT
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Exministern ryter ifrån: Det räcker nu, Corazza Bildt

M-toppen Anna Maria Corazza Bildts ”bittra uttalanden” får tidigare kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) att gå i taket, skriver Aftonbladet.

– Jag tycker inte att hon har rätt, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Jag känner inte igen mig i den bild hon målar upp om att det skulle vara en liten klick och att det skulle vara ett gubbigt parti.

Corzza Bildt har petats från Moderaternas lista till EU-valet om några veckor. Petningen har fått henne att kritisera partiet för att bestå av en klick män som styr hur långt kvinnor ska gå.

16 min
Tomas Tobé och Heléne  TT
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

”Fritzon, förklara varför S inte vill bekämpa brotten”

Opinion Det finns inget område där Socialdemokraterna har misslyckats så kapitalt som de har gjort med trygghetsfrågan, skriver Moderaternas EU-toppkandidat Tomas Tobé på Aftonbladet Debatt. Han tycker att S misslyckas både på hemmaplan och i Bryssel.

”Heléne Fritzon är nu skyldig väljarna att förklara varför Socialdemokraterna inte vill bekämpa brottsligheten i Sverige och Europa”, skriver han.

Moderaterna går till EU-val på trygghetsfrågan, skriver Tobé. Partiet vill bland annat stärka den europeiska polisbyrån Europol, utvisa EU-medborgare som begår brott i Sverige och delta fullt ut i arbetet i den Europeiska åklagarmyndigheten.

Idag 06:47
Sara Skyttedal och Jan Björklund. TT
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Skyttedal om slogankritik: ”Är inte ett dugg förvånad”

Sara Skyttedal, som är KD:s toppnamn inför EU-valet, kommenterar nu i SvD den kritik partiet har fått för sin Trump-blinkande EU-slogan ”Make EU lagom again”. Alice Bah Kuhnke (MP), Carl Bildt (M) och Jan Björklund (L) har alla kritiserat den.

– Jag är inte dugg förvånad. Jan Björklund vill ju ha ett EU som är alldeles på tok för stort, säger Skyttedal till tidningen.

Trots att hon själv inte ses som en ”lagom” politiker tror hon att hon är rätt person för jobbet.

– Vi behöver ett lagom EU, inte beigea politiker, säger hon.

Idag 05:00
Läs mer om EU-valet
Försvarets helikopter hämtar vatten i en sjö för att vattenbomba en skogsbrand norr om Tjällmo. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Polisen misstänker: Brand i Motala startade av maskin

Skogsbranden i Tjällmo, norr om Motala, tros ha orsakats av en skogsmaskin, skriver Corren. Därför har polisen upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Det har kommit fram att det har pågått skogsavverkning i området och vi kan inte utesluta att det finns ett samband mellan det arbetet och skogsbranden, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund till tidningen.

Än så länge finns ingen misstänkt, men polisen vill utreda hur företaget tänkt om arbetet i området under den pågående torkan. En helikopter från Försvarsmakten har kallats in för att vattenbomba skogsbranden, som rasar i otillgänglig terräng.

1 tim
Arkivbild. Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Fyra helikoptrar sätts i högsta beredskapsläge

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sätter in fyra helikoptrar i beredskapsläge på två platser i södra Sverige, skriver P4 Jönköping.

Helikoptrarna försätts i högsta beredskapsläge på platser så att de inom 90 minuter kan vara igång och hjälpta till med släckningsarbetet.

I Gislaved rasar fortfarande den skogsbrand som bröt ut på måndagsmorgonen. Den var på tisdagseftermiddagen fortfarande inte under kontroll.

3 tim
Läs mer om Skogsbränderna
Bild från Colombo i dag. JEWEL SAMAD / AFP
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Svenskar i Sri Lanka riktar kritik mot UD: ”Noll svar”

Det svenska utrikesdepartementet kritiseras av flera svenskar i Sri Lanka för bristfällig information, skriver SvD som pratat med flera av dem.

”Försökt kontakta UD, noll svar”, lyder ett av inläggen i Facebookgruppen ”Svenskar i Sri Lanka”, enligt tidningen.

UD har kommunicerat information på Facebook men det har varit svårt för svenskar i Sri Lanka att ta del av, eftersom sociala medier har varit blockerade efter terrorattentatet. Svenske Max Brogmar säger att han inte fått något svar på sina mejl, utom ett från konsulatet om att han kan fortsätta ”njuta av semestern”.

– Men från UD har det varit tyst. Det här är den värsta sortens återkoppling, ingen alls, säger han till tidningen.

2 tim
Poliser i huvudsatden Colombo i samband med attacken. Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Sri Lanka: Terrordåden var ”hämnd för Christchurch”

En preliminär utredning visar att terrorattackerna i Sri Lanka var ”hämnd för attacken mot muslimer i Christchurch”, uppger landets biträdande försvarsminister Ruwan Wijewardene enligt AFP.

50 människor dödades när en högerextrem beväpnad gärningsman gick till attack mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars.

I helgen utsattes en rad kyrkor och lyxhotell i Sri Lanka för flera självmordsdåd. Den lokala militanta islamistgruppen National Thowheeth Jama'ath har pekats ut som ansvarig men gruppen har inte själv tagit på sig det. Totalt dödades fler än 300 människor i helgens dåd i Sri Lanka.

Nya Zeeland säger i ett uttalande att man inte har några uppgifter om att en sådan koppling skulle kunna föreligga, skriver AP.

Idag 08:29
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

”Försökte lyfta min dotter men hon var redan död”

Sudesh Kolonne från Australien har precis gått ut ur kyrkan i Colombo i Sri Lanka när bomben smäller av. Han rusar tillbaka in och får se sin fru Manik Suriaaratchi och deras tioåriga dotter Alexendria på golvet.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Min dotter var på golvet. Jag försökte lyfta upp henne men hon var redan död, säger han till AP.

Se intervjun i videoklippet ovan.

Idag 07:48
Läs mer om Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Illustrationsbild. Alberto Diaz / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Klimatförändringarna

FN-rapport: En miljon arter riskerar att utrotas

Uppemot en miljon arter riskerar utrotning på grund av mänsklig påverkan, enligt ett utkast till en FN-rapport som AFP har tagit del av.

Enligt rapporten är artutrotningen tätt sammanlänkad med klimatförändringarna, och ett minst lika stort hot. Följderna blir bland annat smutsigare luft, mindre resurser av rent dricksvatten och färre pollinerande insekter.

Rapportförfattarna noterar att artutrotningen i dag är tio- till hundrafaldigt högre än det har varit i genomsnitt under de senaste tio miljoner åren, enligt AFP.

3 tim
Malin Björk och Tomas Tobé. TT
Klimatförändringarna

Partierna inte överens om mål för förnybart: Orimligt

De svenska partierna är oense huruvida EU-parlamentets och EU-ländernas mål om att 32 procent av energin ska vara förnybar år 2030 är rimligt. Det rapporterar SVT Nyheter.

Rimligt, tycker Moderaterna, som visserligen drev målet 35 procent – precis som KD och L. Sverigedemokraterna ville att målet skulle vara 27 procent medan S, MP och C ville höja det till 40. Längst gick V och Fi som ville ha 45 procent förnybart år 2030.

– Som det blev nu blev det inte tillräckligt bra, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V), som inte får medhåll av Tomas Tobé (M).

– Ställer du orimliga krav så kan det få till konsekvens att du flyttar jobb och tillväxt ut från Sverige och Europa, säger han.

Idag 07:35
Grönlandsisen. Arkivbilder. TT
Klimatförändringarna

Studie: Isen på Grönland smälter fortare än befarat

Grönlands isar smälter så snabbt att det redan bidragit till att havsnivån stigit – och klimatförändringarna kommer att leda till att kuststäder över hela världen hotas. Det framgår av en ny studie som AFP och CNN refererar till.

Med hjälp av satelliter, väderstationer och klimatmodeller har forskarna kommit fram till att uppvärmningen av Grönlands isar lett till att havsnivån stigit med 13,7 millimeter sedan 1972. Man har också sett att isen smälter sex gånger fortare nu än på 1980-talet.

– När du ser utvecklingen över flera årtionden är det bäst att sitta ner innan du tittar på resultaten, för det är ganska läskigt att se hur fort det går, säger forskaren Eric Rignot till AFP.

Igår 20:22
Läs mer om Klimatförändringarna
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Sommaren är redan här – i väst, Örebro och Skåne

Sommaren är här – i alla fall längs med stora delar av västkusten, från Strömstad ner till Varberg, samt ett stort område runt Örebro och längs några stråk i Skåne, skriver TT.

Meteorologisk sommar blir det när dygnsmedeltemperaturen varit över tio grader fem dygn i sträck. Det innebär att sommaren för dessa orter inföll redan den 18 april.

Några orter och datum för när sommaren brukar infalla: Kiruna 18 juni, Östersund 29 maj, Stockholm 13 maj och Malmö 8 maj, enligt SMHI.

Igår 20:27
Engångsgrillar. Larsen, Håkon Mosvold / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Coops och Icas besked: Slutar sälja engångsgrillar

Matkedjorna Ica och Coop har beslutat att sluta sälja engångsgrillar, skriver Expressen. Båda matjättarna kommer att sälja slut det som finns i lager och sedan blir det stopp.

– Vi tycker inte att produkten är tillräckligt bra helt enkelt, säger Coops presschef Tobias Rydergren till tidningen.

Beslutet har fattats med anledning av förra sommarens bränder och av miljöskäl.

Varken Lidl eller Axfood, som hanterar Hemköp, har tagit något beslut vad gäller engångsgrillarna.

Igår 21:49
Läs mer om Vårvädret