Hem
Ulf Kristersson, Recep Tayyip Erdogan och Jens Stoltenberg vid Natotoppmötet i Vilnius tidigare i somras/guldtackor som hittades hemma hos mutåtalade Nadine och Bob Menendez. TT

Analys: Mutskandal kan bli öppning i Natoprocessen

I Sveriges fantasi är allt redan klappat och klart med Nato – men så är inte fallet, konstaterar Jenny Nordberg i SvD. Tvärtom frågar hon sig om det inte börjar bli dags för statsminister Ulf Kristersson (M) att se sig om efter andra alternativ istället för att bara gå och vänta på Turkiets vaga löften.

Bland annat lyfter hon behovet av att förstärka Sveriges egna förråd och förmågor samt börja förhandla med ett land i taget – med överenskommelser nedskrivna på papper.

DN:s Karin Eriksson däremot ser en eventuell ljusning. Hon skriver att den svenska Natoprocessen kan förlora en bromskloss om den mutåtalade demokratiske senatorn Bob Menendez avgår som utrikesutskottets ordförande. Han har nämligen genom sin roll blockerat F16-affären med Turkiet, som inofficiellt ses som en avgörande del av spelet för det svenska medlemskapet.

Annons

Läs mer

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Regeringen: Vänsterns krav på Natoutträde ”en present till Putin”

Vänsterpartiet väntas under nästa vecka besluta om ett nytt partiprogram där man slår fast att partiet ska verka för ett utträde ur Nato. Nu måste både V och det övriga regeringsunderlaget till vänster svara på hur man tänker, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på DN Debatt. ”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver debattörerna, som menar att det är en sak att vara emot inträdet, men en helt annan att verka för att Sverige ska lämna alliansen.
Annons