Hem
En mamma och hennes dotter i ett skyddsrum i Nagorno-Karabach på tisdagen. Siranush Sargsyan / AP

Analys: Ryskt misslyckande kan leda till nytt krig

Ännu en gång har konflikten i Nagorno-Karabach blossat upp i dödliga strider. DN:s Ingemar Nevéus skriver att attackerna kan vara början på ett fullskaligt krig och Sky News Diana Magnay menar att detta aldrig hade skett om Ryssland skött sitt jobb.

Azerbajdzjans officiella förklaring till attackerna är att de vill slå mot terrorister i regionen. Nevéus skriver i sin analys att det verkliga syftet tycks vara att driva ut de 120 000 etniska armenier som bor i regionen, som omvärlden har erkänt som azerisk.

”Retoriken påminner inte så lite om den som ryska företrädare använder när de talar om ’specialoperationen’ i Ukraina”, skriver han.

Diana Magnay skriver att Azerbajdzjan i månader blockerat den livsviktiga Latjinkorridoren, vilket har lett till svält i enklaven. Hon skriver också att Ryssland, som efter kriget i Nagorno-Karabach 2020 lovade att behålla freden, har misslyckats i sitt uppdrag.

”Ryssland är för upptagna med sitt krig i Ukraina för att sköta sina skyldigheter i området”, konstaterar hon.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons