SANDY HUFFAKER / AFP
Trumps USA USA:s tillväxt

Analys: Väljare positiva till ekonomin, inte Trump

De amerikanska väljarna är splittrade men inte bara när det gäller partilinjen, skriver Albert Hunt i en analys i Bloomberg. Amerikanerna är generellt mycket positiva till ekonomin under Donald Trumps första år vid presidentposten, men negativt inställda till presidenten i sig, skriver han.
Hunt hänvisar till opinionsundersökningar som visar att inte lika många amerikaner varit nöjda med ekonomin sedan Bill Clintons sista år som president och George W Bush första år vid makten. Samtidigt har ingen president haft så låga förtroendesiffror som Trump efter ett år i Vita huset.

Toppnyheter

Valet 2018 Valrörelsen
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Just nu: Björklund frågas ut i P1 Morgon

Turen har kommit till L-ledaren Jan Björklund att frågas ut i P1 Morgons partiledarutfrågning. EU-frågan är viktig för L i valrörelsen och Björklund får frågan om det inte är en icke-fråga. Björklund varnar för skepsis gentemot EU från både Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas sida.
– Vi kan efter valet ha en situation där en tredjedel i riksdagen vill lämna EU [...] Det förändrar den politiska situationen om det blir så, säger Björklund.
Enligt Novus mätning som publiceras i dag ökar förtroendet för flera partiledare, däribland Björklund som noterar ett stöd på 24 procent, en uppgång med tre procentenheter. Samtidigt är rangordningen mellan partiledarna i princip oförändrad sedan juni, rapporterar SVT Nyheter.
Följ partiledarutfrågningen via länkarna nedan.

6 min
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Analyser: Busch Thor vann – var ettrig och skicklig

KD-ledaren Ebba Busch Thor utnämns till vinnare av kvällens partiledardebatt, enligt Expressens inrikespolitiske kommentator K-G Bergström.
Han menar att Busch Thor stack ut på två sätt: dels att hon var mer kärnkraftsvänligare än tidigare och dels att hon också var den som stack ut mest rent debatt-tekniskt. Hon var ettrig och skicklig i replikskiftena – hon var snabb, menar han.
– Stefan Löfven sa: ”Jag betackar mig för att bli undervisad om industrins villkor”, varpå hon replikerade: ”Jag betackar mig för att bli klappad på huvudet av en statsminister”, säger Bergström till den egna tidningen och menar att det tyder på skicklighet.
Även SvD:s Göran Eriksson skriver i en analys att Busch Thor tog chansen medan de andra partierna missade den. Hon fick prata om KD-förslaget att avskaffa landstingen, profilera KD som ett kärnkraftsparti och dessutom ett rappt svar på tal mot statsministern, menar Eriksson.

Igår 21:12
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: Stefan Löfven kan inte fly regeringsfrågan

Opinion Stefan Löfven kan inte fly regeringsfrågan, skriver Martin Liby Troein på Dagens Nyheters ledarsida. Löfven måste både ge svar på hur han ska få med sig C och L i regering men lika väl måste statsministern också svara på under vilka omständigheter han kan släppa fram en statsminister från något av de borgerliga partierna.
”Om Löfven inte vill ge SD inflytande måste han under vissa omständigheter vara beredd att acceptera en borgerlig statsminister.”
Sakfrågorna stod i centrum men trots det går det inte att bortse från Stefan Löfvens svaga prestation, skriver Tobias Wikström på Dagens industris ledarsida.
Han tar upp Löfvens ordvändningar med Ebba Busch Thor där han blev irriterad och hon svarade att hon ”betackar sig för den klappen på huvudet”.
”Det blev en av kvällens mest intensiva applåder, och Stefan Löfven misslyckades med att visa det lugn som en statsminister bör ha”, skriver Wikström.

1 tim
Läs mer om Valet 2018
Den kollapsade bron.  Stefano Rellandini / TT NYHETSBYRÅN
Rasade viadukten i Genua

Risk för fler broras: hundratals har evakuerats

432 människor har evakuerats från sina hem i elva byggnader i närheten av den bro som kollapsade i går i Italien, rapporterar SVT.
– Det finns en risk att andra delar av bron rasar så därför har vi evakuerat människor från alla närliggande byggnader, säger en räddningsarbetare enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.
Enligt de officiella siffrorna från regionen Ligurien har 26 personer dött efter broraset. Genua har utlyst sorg i två dagar. Flaggorna ska hissas på halvstång under onsdagen och torsdagen.

2 tim
Den kollapsade bron. Massimo Pinca / TT NYHETSBYRÅN
Rasade viadukten i Genua

”Bara en tidsfråga innan katastrofen skulle inträffa”

Morandibron i italienska Genua som kollapsade på tisdagen har dragits med problem ända sedan den byggdes på 1960-talet, rapporterar AFP. Konstruktionen har kritiserats av ingenjörer och sajten Ingegneri menar att det bara var ”en tidsfråga innan katastrofen skulle inträffa”.
Det var vid lunchtid som en ungefär 200 meter lång sträcka av bron rasade ner från ungefär 50 meters höjd. Flygbilder visade hur person- och lastbilar tvingades stanna på vardera sida av bron.
Enligt italienska Röda korset föll ungefär 35 fordon ner i raset, rapporterar TT. Myndigheter och ministrar har uppgett att allt mellan 20 och 35 personer dog i olyckan.

Igår 21:33
Den kollapsade bron. STEFANO RELLANDINI / TT NYHETSBYRÅN
Rasade viadukten i Genua

Omfattande sökinsats efter överlevande i rasmassorna

Sökandet efter överlevande i rasmassorna efter brokollapsen i italienska Genua fortsätter när mörkret lägger sig över staden, rapporterar TT.
– Ungefär 30 har dödats och många är allvarligt skadade, säger Italiens inrikesminister Matteo Salvini, enligt AFP.
Premiärminister Giuseppe Conte uppgav senare att 25 personer har bekräftats döda men att dödssiffran kan komma att stiga i takt med att olycksplatsen söks igenom.
På bilder från platsen syns stora rasmassor. Ungefär 100 meter av motorvägen har rasat samman, skriver Corriere della sera. Den delen av bron som kollapsat sträcker sig dessutom över bostadshus.
Bron stod färdig 1968 och är 1 102 meter lång.

Igår 20:31
Läs mer om Rasade viadukten i Genua
Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Tusentals bilar brann förra året – men få åtalas

De flesta som bränner bilar går fria, skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till statistik från Brottsförebyggande rådet.
Förra året utreddes 3 967 fordonsbränder i Sverige, men endast 23 av dessa utredningar slutade med att en misstänkt åtalades eller på annat sätt lagfördes. Enligt Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby i Stockholm, är det svårt att utreda fall där gärningsmannen inte gripits i nära anslutning till branden.
– Generellt är uppklaringsandelen tyvärr väldigt låg. Det är ett hastigt förlopp och brottet sker ofta på kvällen eller natten med få vittnen och lite teknisk bevisning, säger han till SvD.

1 tim
Västra Frölunda.  Oscar Magnusson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Fyra nya bilbränder: ”Oklart om det är samma gäng”

Fyra nya bilbränder har rapporterats i Västsverige under natten till onsdagen. Under loppet av av en halvtimme sattes två bilar i brand i Västra Frölunda och sedan ytterligare en i Mölndal och en i Norrby, rapporterar TT.
Bilbränderna var nära bostadshus.
– Bilarna ligger precis intill stora hyreskomplex och det förelåg stor spridningsrisk, särskilt till andra bilar, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisregion Väst.
– Det är bara en bil på varje ställe och känns mer random, men det är svårt att säga om det rör sig om samma gäng, fortsätter han.

2 tim
Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Polisen rustar upp för nya bränder: Kan vara i dagar

Bilbränderna i västra Sverige klassas som en särskild händelse av polisen, skriver Aftonbladet. Anledningen är att man får möjligheten att sätta in resurser från hela regionen när beredskapen nu höjs inför kvällen.
Polisen befarar att det kan bli fler upploppsliknande händelser kommande dagar.
– Av erfarenhet vet vi att det kan hålla på i två, tre dagar när det väl har börjat, säger Peter Adlersson vid polisen region Väst till tidningen.
Två unga personer har anhållits efter att ett 80-tal bilar brann i natt. Polisen utesluter inte fler gripanden.

Igår 16:31
Läs mer om Bilbränderna i Västsverige
Illustrationsbild.  JASON COHN / TT NYHETSBYRÅN
Övergreppen i katolska kyrkan

Vittnen: Varför är inte dessa människor i fängelse?

Många av de som utsattes för sexuella övergrepp av katolska präster i delstaten Pennsylvania är lättade över att de äntligen blir hörda, skriver The New York Times.
– Jag gick till två biskopar med anklagelser i över fem år och de ignorerade och nekade mina påståenden. Ledningen har hållit rovdjuren bakom ryggen, säger James Faluszczak, en de som vittnade i juryn.
För andra är det för lite och för sent. Frances Sambers bror, Michael, blev sexuellt utnyttjad som barn och tog livet av sig 2010.
– Det är bra att allmänheten ser det här, men var är rättvisan? Vad gör man åt det? Varför är inte dessa människor i fängelse?, säger Frances Samber.
I rapporten framgår det att 300 katolska präster anklagas för att ha förgripit sig på minst 1 000 barn.

35 min
Arkivbild. Katedral i Chile. Fernando Lavoz / TT / NTB Scanpix
Övergreppen i katolska kyrkan

300 katolska präster i USA anklagas för pedofilbrott

I en rapport från en jury i den amerikanska delstaten Pennsylvania framgår det att fler än 300 katolska präster på trovärdiga grunder anklagas för att ha förgripit sig på minst 1 000 barn, rapporterar CNN. Uppgifterna kommer från interna dokument från sex av kyrkans olika stift i delstaten.
”Vi tror att det faktiska antalet barn vars dokumentation har försvunnit, eller som har varit för rädda för att träda fram, är flera tusen”, skriver juryn i sin rapport.
Övergreppen ska ha genomförts under en flera decennier lång period.

Igår 19:28
Illustrationsbild. Gerald Herbert / TT / NTB Scanpix
Övergreppen i katolska kyrkan

Flera misstänkta präster försökte stoppa rapporten

Flera av de katolska präster som anklagas för övergrepp på totalt 1 000 barn i den amerikanska delstaten Pennsylvania har försökt stoppa den rapport som presenterades på tisdagen, skriver amerikanska medier.
I rapporten presenteras övergreppsanklagelser mot fler än 300 präster inom den katolska kyrkan i delstaten.
Både åklagare och nyhetsredaktioner har tryckt på för att rapporten skulle offentliggöras. Högsta domstolen i delstaten beslutade nyligen att rapporten skulle tillgängliggöras för allmänheten. Vissa namn har dock maskats.

Igår 19:41
Läs mer om Övergreppen i katolska kyrkan

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund