Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvättshärvan på Swedbank

Analyser: Duon måste bort för att rädda Swedbank

I dag, torsdag, har Swedbank bolagsstämma och den senaste tidens avslöjanden kring misstänkt penningtvätt hänger som ett mörkt moln över ledningen. DI:s Anders Hägerstrand skriver i en analys att stämman måste bli en nystart för banken där både vd Birgitte Bonnesen och ordförande Lars Idermark byts ut.

Enligt Hägerstrand finns det dock en risk att storägaren Folksam envetet fortsätter att backa Idermark. Ett stort ansvar hamnar då på AMF och Alecta, bankens tredje och femte största ägare.

”Pensionsjättarna måste agera kraftfullt och tydligt på stämman. Framför allt för att rädda Swedbank, men också för att rädda anseendet”, skriver han.

DN:s Carl Johan von Seth skriver att det är riktigt allvarliga anklagelser som svävar över Swedbank:

”Att placerare som AMF och Alecta visar missnöje är inte alls konstigt. Märkligare är att storägare, inte minst Folksam, fortfarande står bakom ledningen.”

Ekonomiekots Sören Granath säger att det verkliga hotet mot Swedbank är USA och att det kan det bli höga böter för banken. Han nämner att Danske Bank enligt spekulationerna kan dömas till vite på 80 miljarder kronor.

– Det här är ett skräckscenario för Swedbank och de stora aktieägarna naturligtvis.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Finer, Damberg. Arkivbilder. TT
undefined

Sarah Dawn Finer begärde samtal med Damberg

Artisterna Sarah Dawn Finer och Rickard Söderberg har haft egna samtal med inrikesminister Mikael Damberg (S) för att diskutera hur kulturen drabbas i coronakrisen. Finer hade begärt ett sådant möte i ett mejl som hon skickade till regeringskansliet i onsdags, skriver Aftonbladet.

Samtalet med ministern ägde rum dagen därpå.

På Instagram skriver Finer:

”Mycket tacksam för att jag fick möjligheten att lyfta våra frågor, önskemål och behov”.

– Att när möjlighet finns lyssna på och samtala med medborgare, näringsidkare, kulturutövare och organisationer är en naturlig del av statsrådens uppdrag, säger Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg till Aftonbladet.

3 tim
Karin Wanngård (S)/Jonas Gardell.  TT
undefined

S: Jonas Gardell borde styra kulturen i Stockholm

Opinion Stockholms stads ansvar för kulturen har fått för lite uppmärksamhet i skuggan av de krav som till exempel författaren Jonas Gardell den senaste tiden riktat mot regeringen. Det skriver oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Trots en hårt coronadrabbad bransch tillför den grönblå majoriteten inte några resurser och Gardell vore ”uppenbart” att föredra i rollen som kulturborgarråd, skriver hon.

”Jag hoppas Jonas Gardell fortsätter ta debatten om kulturens villkor. Jag hoppas även att han, och andra utövare, också kräver ansvarstagande från Stockholm stad.”

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Tomt klassrum på Bygdøy skole i Oslo. Arkivfoto Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Norska FHI: Barn smittar lika mycket som vuxna

Norska Folkhälsoinstitutet FHI svänger i sin syn på barns roll i spridandet av covid-19. Detta med hänvisning till en uppdaterad rapport från EU-myndigheten ECDC, som betonar att utbrott i skolor förekommer, även om relativt få av dem har registrerats.

– Rapporten visar att barn med symptom sprider viruset i samma mängder som vuxna och kan smitta andra på samma sätt som vuxna, säger assisterande hälsodirektör Espen Nakstad till Dagbladet.

1 tim
Linda Johansen med familj på besök i värmländska Töckfors. TT
undefined

Få norrmän i Värmland: ”Råder lite Sverigeskam”

Gränshandeln i Värmland fick inte den anstormning som handlarna hade befarat inför att norska myndigheter återigen rödlistar regionen, skriver TT.

– Det är känsligt att åka hit, det råder lite Sverigeskam hemma, säger norska Linda Johansen på besök i Töcksfors.

Det är andra gången under coronapandemin som Norge stänger gränsen till Värmland. När den öppnade 25 juli ringlade köerna långa utanför butiker och systembolag på värmländska orter.

Från och med natten till lördag blir det återigen krav på karantän för norrmän som besökt Värmland och flera andra svenska regioner.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset