Anhängare till Ekrem Imamoglu firar Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Erdogans styre

Analyser: ”Kan ha varit ett avgörande ögonblick”

AKP:s förlust i söndagens omval i Istanbul är det hårdaste slaget mot den turkiske presidenten Erdogan under hans politiska karriär, skriver BBC:s Mark Lowen i en analys. Valresultatet visar att Erdogan gjorde en oerhörd felberäkning när han krävde att valet skulle tas om, skriver Lowen.

Han tror att dagens resultat kan leda till en maktstrid inom AKP och eventuellt tvinga Erdogan att utlysa val i landet tidigare än 2023 då det ordinarie valet ska hållas:

”Det här kan ha varit ett avgörande ögonblick för Turkiet”, skriver han.

DN:s Nathan Shachar skriver att beslutet att driva på för omval kommer att gå till historien som ”ett av de mest praktfulla politiska självmålen någonsin”. Han skriver att det höga valdeltagandet, 84 procent, och det faktum att många AKP-väljare bytte sida jämfört med det första valet borde vara mycket oroväckande för den turkiska regimen.

Läs mer

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
John Bercow/Boris Johnson.  TT.
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: Johnson går bet – nekas ny omröstning i dag

Källor inom det brittiska Labourpartiet säger att parlamentets talman John Bercow kommer att neka premiärminister Boris Johnson att hålla en skarp omröstning om brexitavtalet under måndagen, rapporterar The Guardian.

Efter bakslaget i lördags, då Johnson enligt lag tvingades be EU om mer tid för brexit, hade han hoppats på en ny omröstning redan under måndagen. Samtidigt försöker Labour att skapa en ny allians med Toryrebeller och det nordirländska unionistpartiet DUP för att en gång för alla döda Johnsons utträdesavtal: Få honom att gå med på en mjukare brexit eller rösta om man överhuvudtaget ska lämna EU.

6 min
Hans Dahlgren i Agendastudion. SVT
undefined

Hans Dahlgren: Sverige vill se en ordnad brexit

Europa och Sverige har ett intresse av att Storbritannien inte lämnar EU utan ett avtal. Det säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) i Agenda.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kommer att ringa runt till EU:s stats- och regeringschefer för att höra hur de ställer sig till britternas förfrågan om ett framflyttat utträdesdatum. Dahlgren påpekar att det är statsminister Stefan Löfven som kommer att meddela Sveriges hållning men tillägger:

– Vi vill naturligtvis att det ska vara ett ordnat utträde. Vi vill inte att de ska krascha ut ur EU.

Igår 20:03
Brexitmotståndare i London under lördagen. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: EU förlänger om inget blir klart i veckan

EU kommer troligen gå med på att skjuta upp brexitdatumet i tre månader, om inte det brittiska parlamentet röstar igenom brexitavtalet veckan som kommer, enligt uppgifter till The Sunday Times.

Unionen är redo att göra en ”mjuk förlängning”, vilket skulle innebära att Storbritannien kan lämna tidigare än i februari om allt är på plats, skriver tidningen.

Enligt uppgifterna kommer EU att följa utvecklingen i det brittiska parlamentet innan man fattar något beslut om förlängning.

Igår 18:40
Läs mer om Brexit
Laddstolpe för elbilar. Arkivbild.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

Bilimportör vill slippa böter – drar ut på leveranserna

En stor svensk bilimportör håller inne med sina leveranser av laddbilar och elhybrider till nästa år för att då kunna registrera så många lågutsläppsfordon som möjligt, skriver DN. Flera källor vittnar om liknande agerande bland biljättarna.

Trots att bilarna i vissa fall står klara och väntar på att levereras till kunderna hålls fordonen kvar för att undvika böter i samband med de skärpta utsläppskraven nästa år.

Per Witasp har väntat på sin elbil sedan i våras och frågar sig hur det ens är rimligt.

– Att jag ska få 2019 års modell levererad 2020 när det normalt sett är tvärt om?

2 tim
Cementa.  Tobias Wallström / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bara tre företag har planer på att fånga in koldioxid

Bara tre företag i Sverige har konkreta planer på att fånga in koldioxid – trots att tekniken kan vara nödvändig för att vi ska kunna nå både det svenska klimatmålet och Parisavtalet, rapporterar Ekot.

– Vi behöver egentligen alla olika åtgärder för att nå det här. Det är en väldigt stor utmaning att nå det här 1,5 graders-målet. Även 2-graders målet är en stor utmaning, säger Filip Johnsson, professor på Chalmers tekniska högskola.

Företagen som planerar koldioxidinfångning är byggmaterialföretaget Cementa, oljebolaget Preem och energiföretaget Stockholm Exergi.

2 tim
Ett kraftigt regn som orsakade översvämningar i Stockholm, 2014. Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare varnar för skyfall: Krävs klimatanpassning

Framtidens skyfall över Skandinavien blir sannolikt betydligt kraftigare än klimatforskningen hittills har visat, skriver TT.

Slutsatsen baseras på en svensk klimatmodell som simulerar bildning av enstaka ovädersmoln. En konsekvens blir att säkerhetsmarginalerna vid stadsplanering behöver skärpas, menar forskarna. Det kan bland annat handla om bättre förutsättningar för avrinning och dagvatten.

– Det är väldigt tydliga resultat, som är viktiga att ta hänsyn till i arbetet med att klimatanpassa våra städer, säger Erik Kjellström, professor i meteorologi vid SMHI.

Igår 12:08
Läs mer om Sverige och klimathotet