Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson inför riksdagens öppnande 2018 Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Almedalsveckan Röster om SD-dagen

Analyser: ”Ny utmaning för SD – KD vill äta upp väljare”

Årets politikervecka i Almedalen har dominerats av lunchen mellan KD-ledaren Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson, skriver SVT:s Mats Knutson i en analys. Därför blev det logiskt att SD-ledarens tal fick avrunda veckan. För KD är målet att vinna konservativa väljare, menar han.

SvD:s Göran Eriksson är inne på samma linje. Han beskriver lunchen som en ”första-steget-på-månen-upplevelse” för SD.

”Men i förlängningen av lunchen vill ju KD också gärna äta upp Sverigedemokraternas väljare, och hade börjat göra det innan rekylen kom i EU-valrörelsen”, skriver Eriksson.

Risken att tappa väljare till allierade är en ny utmaning för SD som inte haft nära relationer i politiken och saknar vana av att tappa väljare, konstaterar han.

Toppnyheter

Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
Skjutningarna i Hanau

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

2 tim
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

4 tim
Kriminaltekniker undersöker en av brottsplatserna. Andreas Arnold / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyttens mamma hittades död i samma lägenhet

Den andra döda personen som hittades tillsammans med den misstänkta skytten är hans mamma, uppger Hessens inrikesminister Peter Beuth, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Modern hittades ihjälskjuten i gärningsmannens lägenhet, säger ministern, som samtidigt bekräftar uppgifterna om att ett främlingsfientligt motiv utreds. Han bekräftar ännu inte uppgifterna om ett erkännande i ett brev och en video.

Den misstänkte gärningsmannen hade jaktlicens och sköt ihjäl minst nio personer i tyska Hanau på onsdagskvällen.

2 tim
Läs mer om Skjutningarna i Hanau

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund