Andlighet är ohotat av AI – eller? Robotprästerna är här
Ibland vet rabbinen Joshua Franklin exakt vad han vill predika om. Ibland inte. Vid ett sådant tillfälle i december förra året bestämde han sig för att ta hjälp från ett nytt håll: AI. Han berättar för LA Times att han instruerade chattboten Chat GPT att skriva runt 1 000 ord, som skulle låta som att de kom från en rabbin och som kopplade veckans text ur Torahn till den bästsäljande författaren Brené Browns idéer om sårbarhet. Församlingen applåderade när Franklin hade läst upp resultatet i synagogan.
– Ni applåderar. Jag är skräckslagen, var hans slutsats efter att ha avslöjat vem som författat verket.
Religion har länge ansetts vara ett område där artificiell intelligens inte kan vinna särskilt många marknadsandelar. Rabbiner, präster, imamer och andra andliga ledare har i hundratals år haft en intim och mänsklig roll i samhället – och även i sekulariserade samhällen är det för många otänkbart att söka andlig vägledning eller tröst hos robotar, hur smarta de än må vara. Men skam den som ger sig, eller?
Sedan 2019 predikar roboten Mindar i ett 400 år gammalt buddhistiskt tempel i Japan. Än så länge läser den bara upp samma förprogrammerade budskap om en sanskrit-text om och om igen. Men med AI hoppas templet att robotens “visdom ska växa” och att den ska kunna ge svar till människor som delar sina bekymmer.
– Det förändrar buddhismen, säger tempelförvaltaren Tensho Goto till Washington Post.
Långväga gäster har liknat Mindar vid Frankensteins monster. Men japanska besökare tycks inte särskilda brydda, enligt tidningen. Och det är kanske inte så konstigt, eftersom robotar redan är en vanlig syn i landet överlag. Där finns också andra religiösa robotar, som den buddhistiska begravningsassistenten Pepper – ett billigare alternativ till en mänsklig förrättare. Ett annat exempel är Santo som är designats för att likna katolska helgon och komma med tröstande ord som refererar till Bibeln, skriver Wall Street Journal.
Men abrahamitiska religioner – kristendom, judendom och islam – tenderar att vara mer dualistiska, noterar Vox. Det heliga och det profana är åtskilt. Just katolska kyrkan har varit drivande i att utvecklingen av AI måste ske etiskt. Människan ska alltjämt sättas först, har påve Franciskus konstaterat upprepade gånger.
Fotnot: Illustrationen ovan är skapad av AI-verktyget DALL-E.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.rebecka.wikstrom@omni.se.