Ändrade råd för linfrön, bittermandel och kassava
Krossade linfrön får grönt ljus, bittermandel ska man helst inte äta och rå kassava får röd varningstriangel när Livsmedelsverket uppdaterar sina riktlinjer för livsmedel, skriver TT.
Krossade och malda linfrön får godkänt om de upphettas tillsammans med vätska, men högst en matsked om dagen gäller för vuxna. Barn ska däremot helt undvika krossade och malda linfrön.
Kring kassava, som är vanlig i tropiska länder, sätter Livsmedelsverket ner foten och avråder från att äta roten eller bladen i rå form.
– Det går bra att äta kassava efter tillagning, men det är viktigt att vara noggrann och följa anvisningarna. Kassava kan innehålla höga halter av cyanogena glykosider, säger Richard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, till TT.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen