Är AI undantaget som tar jobb från högutbildade?
Vissa jobb försvinner – andra skapas. Så har det alltid varit med teknologiska framsteg, oavsett om det gäller ångmaskiner, elektricitet eller internet. Men när vi nu tycks stå på tröskeln till en revolution av artificiell intelligens står hittills ohotade kategorier i skottgluggen: Konstnärer och kunskapsyrken. Eller som AI-boten Chat GPT själv uttrycker det: ”Artificiell intelligens (AI) förväntas ha en betydande inverkan på högutbildade yrken under de kommande fem åren”.
En Oxford-studie beräknar att närmare hälften av alla jobb i USA hotas av AI. Men än så länge är det, av två skäl, svårt att veta hur. Dels är tekniken fortfarande så ny och dels tar det alltid lång tid för arbetsmarknaden att anpassa sig, skriver The Atlantic-skribenten Annie Lowrey.
Men det har gjorts försök att ta reda på det. Tankesmedjan Brookings har tagit hjälp av Stanford-doktoranden Michael Webb för att få en uppfattning om vilka jobb som skulle kunna sökas av AI-robotar i närtid. Han har jämfört inlämnade AI-patent med arbetsbeskrivningar i jobbannonser och kommit fram till att högavlönade tjänstemän med kandidatexamen kommer att utsättas för nästan fem gånger så mycket AI som en som inte har högskoleutbildning.
Men vi måste komma ihåg att datorer och internet faktiskt har “förändrat, utökat och ersatt” olika typer av kunskapsbaserade yrken kontinuerligt sedan 1950-talet, skriver techskribenten Gil Press i Forbes. Även om inga yrkeskategorier försvunnit helt har de förändrats till oigenkännlighet och internet och datorer. Se bara på sekreterarna!
Press pekar också på att spåkulor ofta missar sociologiska faktorer som människors egna ambitioner och motivationer. Hon tar just sekreterare som exempel. I en prognos från 1976 spåddes vissa kvinnor förbli sekreterare, andra bli specialiserade administratörer när yrket utvecklades. Men artikelförfattarna kunde inte se en framtid med kvinnliga chefer.
Ja, prognoser blir ofta fel. Minns du för ett par år sedan när självkörande bilar skulle slå ut alla lastbilschaufförer på ett kick? Men som regel: När företag väl kan byta ut människor mot maskiner så gör de det.
Vissa menar dock att just det faktumet kan göra de mänskliga inslagen i yrkena mer värdefulla. Samhällsinformationsprofessorn Kentaro Toyama på universitetet i Michigan skriver i The Conversation att människor fortfarande kommer att uppskatta att människor gör vissa saker – även om datorer kan göra det bättre. Men i vissa fall kommer det enligt honom att anses dyrt och onödigt. Han nämner illustratörer och slår fast att konsumenten nog oftast bara bryr sig om huruvida bilden är bra och inte vem som gjort den.
Fotnot: Illustrationen ovan är skapad av AI-verktyget DALL-E
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.rebecka.wikstrom@omni.se.