Hem
Illustrationsbild. Shutterstock/Martin Novak

Är vi för sällskapssjuka för att börja jobba hemifrån?

– Det kommer en tidpunkt när även en introvert vill se en annan människa.

Tech-tjänstemannens kommentar till The Guardian sammanfattar ett av de grundläggande problemen för den som lämnar jobbet och börjar arbeta hemifrån: ensamheten. För även om all nödvändig teknisk utrustning finns i hemmakontoret så medför tekniken vissa begränsningar.
Även många svenskar har under våren mött en ny tillvaro i hemmakontoret. Ingen som går förbi och hejar, inget småprat vid kaffemaskinen, ingen som frågar om helgen. Lugnet och stillheten. Tystnaden. Det tycker många blir tråkigt i längden, vilket inte minst Kvällspostens intervjuer med sju av coronakrisens hemarbetare visar.

– Det är lite ensamt, vi har ett väldigt trivsamt kontor och vi tänker bra i grupp. Det kan jag sakna, säger automationsingenjören Maria Jönsson.

Samtidigt finns undersökningar som tyder på att personer som regelbundet arbetar från valfri plats är gladare. Det amerikanska affärsmagasinet Inc rapporterar om en mätning med 1 200 amerikaner som visar att de som inte jobbar heltid från kontoret är nöjdare med sina arbeten och dessutom mindre benägna att byta jobb.
När arbetsmarknaden förändras måste också företag göra det, skriver Harvard Business Review. Magasinet menar att ensamhetsproblemet kan lösas genom att införa en obligatorisk dag på kontoret i veckan, även för personer som jobbar hemma. En Gallup-undersökningen med närmare 10 000 distansarbetande amerikaner visar att de som kommer in till kollegorna på kontoret minst en dag i veckan är lyckligast.

Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen